Ukrayna'nın bağımsızlık simgelerinden olan, ilk anayasanın kabul edildiği tarih, her yıl Ukrayna'da Anayasa Günü olarak kutlanıyor.
Bağımsız Ukrayna’nın ilk anayasası 28 Haziran 1996 tarihinde Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. Bu vesile ile her yıl 28 Haziran tarihinde Ukrayna Anayasa Günü kutlanıyor. Bu bağlamda Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu, Ukrayna'nın "Anayasa Günü'nü" yazılı olarak kutladı.
"TÜRKİYE'DE YAŞAYAN KIRIM TATARLARI OLARAK UKRAYNA'NIN BU ANLAMLI GÜNÜ'NÜ KUTLUYORUZ"
Derneğin yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
Ukrayna halkı, Ukrayna parlamentosu tarafından 28 Haziran 1996 tarihinde kabul edilen anayasasının yıl dönümünde bağımsızlığının haklı gururunu yaşıyor. İşgalcilere karşı vatan topraklarını muhafaza etmek için kahramanca savaşan Ukrayna halkı aynı zamanda egemenliklerinin sembolü olan anayasaları için de mücadele etmektedir.
Bizler, Türkiye’de ve 20’ye yakın ülkede yaşayan milyonlarca Kırım Tatarı, vermekte oldukları bu haklı ve şerefli mücadelede Ukrayna halkını canı gönülden destekliyoruz.
İşgal altında olan vatanımız Kırım’ın ve halkımızın tamamlanmamış olan hukukî haklarının; Kırım’ın statüsünün ve Kırım Tatar halkının anayasal haklarının bir an evvel tamamlanması, işgalcilere karşı verilen mücadeleyi uluslararası platformda daha da anlamlı hale getirecektir.
Ukrayna’nın bu anlamlı gününü Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarları olarak kutluyoruz.
Yaşasın işgalden kurtulmuş, toprak bütünlüğünü sağlamış, onurlu vatandaşların yaşadığı özgür ve demokratik Ukrayna!
Yaşasın Karadeniz çevresinde barış ve güvenlik içerisinde yaşayan Türkiye ve Ukrayna halklarının parlak geleceği!
UKRAYNA ANAYASASININ TARİHİ
Bağımsız Ukrayna’nın ilk anayasası 28 Haziran 1996 tarihinde Ukrayna Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. Kabul edilmesinden sonra Ukrayna Anayasası birkaç kez değiştirildi. 2004 yılında Viktor Yuşçenko’nun Cumhurbaşkanlığında Ukrayna’da Anayasa reformu kabul edildi ve Ukrayna parlamenter yönetim sistemine geçti. Daha sonra 2010’da dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, geniş yetkiler elde ettiğinden Anayasa Mahkemesi söz konusu reformu iptal etti. Euromeydan olaylarının ardından 2014 değişiklikleri tekrar tesis edildi.