Kırım Tatarlarının anavatanı Kırım, 9 yıldır Rusya'nın işgali altında. 26 Şubat 2014’te işgale karşı çıkmak için büyük bir miting organize eden Kırım Tatarları, işgalci Rusya'nın baskılarının odağı haline geldi. Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü olarak kabul edi̇liyor.
Kırım’ın işgalinin 9. yıl dönümü, Ukrayna topraklarının tamamında başlatılan savaşın 1. yıl dönümü nedeniyle Kırım Derneği Genel Merkezi tarafından 27 Şubat 2023 tarihinde bir basın bildirisi yayımlandı.
KIRIM DERNEĞİ GENEL MERKEZİNDEN KIRIM'IN İŞGALİNİN 9. YIL DÖNÜMÜ BASIN BİLDİRİSİ
"Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşı bir yılını doldururken yerleşim yerlerini bombalayarak yakıp yıktı, yüzbinlerce insanın kanını akıttı, milyonlarca Ukraynalıyı vatanından etti, geride insanlık dramı, acı ve gözyaşı bıraktı.
Rusya’nın Ukrayna topraklarında başlattığı savaş 9 yıl önce 27 Şubat 2014 tarihinde Kırım’ın işgali ile başladı. Bu işgale bir gün kala 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti önünde büyük bir miting düzenleyerek Kırım Tatarları işgale karşı çıkmıştı. 26 Şubat 2014 tarihinde işgale karşı büyük bir direniş gösteren Kırım Tatarları hem tarihe not düştü hem de 26 Şubat gününün bütün Ukrayna’da “Direniş Günü” olarak kabul edilmesine vesile oldu.
Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosunun kimliği gizlenmiş yüzleri maskeli ve silahlı Rusya Federasyonu’nun askerleri ile baskına uğramasının ardından, başta Sevastopol’deki askeri birliğinden ve gizlendikleri diğer yerlerden tam teçhizatlı olarak ağır silahları ve tankları ile ortaya çıkan Rusya Federasyonu'nun askerleri Kırım’ın tamamını birkaç günde işgal etmişti.
Kırım Tatarları bu silahlı askerlere karşı çıkacak savunma gücü olmamasına rağmen işgali hiçbir zaman kabul etmediler. Kırım Tatarlarının bu iradesini kırmak için Kırım Tatar Milli Meclisi’ne faaliyetlerine yasaklayarak mal varlığına el koydular, Kırım Tatar liderlerinin Kırım’a girişini yasakladılar, Kırım Tatar basınını susturdular, Kırım Tatarlarının milli kazanımlarını ortadan kaldırdılar. Pek çok Kırım Tatarını kaçırıp işkenceden geçirerek öldürdüler. Onbinlerce Kırım Tatarını Kırım’dan uzaklaşmasını sağlayarak modern bir sürgün daha gerçekleştirdiler.
Askeri gücü daha önce Rusya tarafından etkisizleştirilen Ukrayna, Rusya’nın etkisine karşı başlattığı dik duruşunu Kırım’ın işgalinden itibaren ivme kazanarak devam ettirdi, vatan savunmasına yönelik hazırlıklarının hızla tamamlanmasına kadar geçen sürede önemli bir mesafe kat etti.
Rusya'nın askeri gücüne, nüfusuna ve hacmine güvenip 3 günde almayı plânlayarak bütün Ukrayna topraklarında savaşı başlattığında, karşısında birbirine kenetlenmiş, dirençli, vatanından asla vazgeçmeyecek, Rusya’nın boyunduruğunu hiçbir zaman kabul etmeyecek kahraman Ukrayna halkını buldu.
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamında başlattığı savaşın ilk günü olan 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın Ankara’daki Büyükelçiliği önüne düzenlenen basın açıklaması toplantısına Ukrayna’nın yanında olduğumuzu göstermek için Derneğimiz olarak katılmış, Rusya’nın savaş plânlarının öyle zannedildiği gibi kolay gerçekleşmeyeceğini, bu savaşın uzun süreceğini ve sonunda Ukrayna’nın kazanacağını deklere etmiştik.
26 Şubat 2014 tarihinde Rusya’nın işgaline karşı Kırım’da başlayan bu direniş ruhu, bugün bütün Ukrayna’yı kapsamış durumda. Bu ruh elbette işgali kabul etmeyecek, kesinlikle boyun eğmeyecek, zafer mutlaka Ukrayna’nın olacak."
KIRIM'IN RUS İŞGALİNE DİRENİŞ GÜNÜ
Ukrayna’da 26 Şubat tari̇hi̇, Kırım'ın Rus İşgali̇ne Di̇reni̇ş Günü olarak kabul edi̇li̇yor. 26 Şubat 2014’te, Kırım Özerk Cumhuri̇yeti̇ Parlamentosu bi̇nasının önünde, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması i̇çi̇n büyük bir mi̇ti̇ng yapıldı. Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) düzenlediği mitinge, 15 bi̇ne yakın Kırımlı katıldı.
Kremlin güdümündeki Sergey Aksyonov li̇derli̇ği̇ndeki̇ Rus yanlıları, Ukrayna taraftarı mi̇ti̇nge karşı eylem organi̇ze ederek, Kırım'ın Rusya’ya bağlanmasını i̇stedi̇. Ukrayna yanlısı eylemci̇leri̇n amacı, Kırım Parlamentosunun Ukrayna egemenli̇ği̇ni̇ ve toprak bütünlüğünü i̇hlal eden bir karar almasını engellemekti.
26 Şubat 2014 tari̇hi̇nde Kırım'ın si̇vi̇l halkı, barışçıl şeki̇lde Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savundu. Ancak 27 Şubat 2014 sabahında savaş suçlusu Puti̇n, Kırım'ın şi̇ddet kullanılarak i̇şgal edi̇lmesi̇ için harekete geçti. Rütbe i̇şaretleri̇ taşımayan silahlı kişiler, i̇dari̇ bi̇naları kontrol altına aldı. İşgalciler, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri̇ne ait üsleri kuşattıi limanları ve havaalanlarını ele geçi̇rdi̇. Kırım’daki şi̇ddete dayanamayan toplu di̇reni̇ş, maalesef Kırım'ın Rusya tarafından i̇şgali̇ni̇ önleyemedi̇.
9 YILDIR DEVAM EDEN BASKI VE ZULÜM
Plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını kontrol altına aldı. Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.
SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM
Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda, Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti.
Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar’ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
KIRIM TATARLARI İŞGALCİLERİN HEDEFİ OLDU
Rusya, Kırım’ı işgal ettikten sonra Ukrayna yanlısı açıklamalarda bulunan ve işgalci yönetimi eleştiren insanlara karşı baskı uygulamaya başladı. 26 Şubat 2014’te işgale “hayır” demek için toplu bir miting organize eden Kırım Tatarları ise işgalci Rusya'nın baskılarının odağı haline geldi. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, Kırım Tatarlarına zulmetmek için devamlı farklı bahaneler uyduruyor. İşgalin hemen ardından Kırım Tatarlarının siyasi liderlerinin ve kanaat önderlerinin Kırım’a girişleri yasaklandı. Rusya, Nisan 2016’da Kırım Tatar halkının temsilci organı olan Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) faaliyetlerini yasaklama kararı aldı.
BM Adalet Divanı, Nisan 2017’de Rusya’nın KTMM yasağını kaldırması gerektiği yönünde karar aldı ama Moskova bu karara uymayacağını ilan etti.
KIRIM TATAR LİDERLERİNE KARŞI DAVALAR AÇILDI
Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcıları; İlmi Ümerov, Ahtem Çiygöz, Nariman Celal hakkında düzmece davalar açıldı.
AHTEM ÇİYGÖZ'E 8 YIL HAPİS
11 Eylül 2017 tarihinde işgalci mahkeme, KTMM Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ü 26 Şubat 2014 tarihinde Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu önünde düzenlenen mitingde “kargaşa” organize etmekten suçlu bulmuş ve 8 yıl hapse mahkum etmişti.
İLMİ ÜMEROV'A 2 YIL HAPİS
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki sözde Akmescit (Simferopol) Bölge Mahkemesi ise 27 Eylül 2017 tarihinde aldığı kararla güya “Rusya’nın toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik çağrılar ve eylemlerde bulunmak” suçlamasıyla yargılanan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov’u, 2 yıl hapse mahkum etti ve 2 yıl kamuya açık faaliyetlerde bulunma yasağı koymuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yardımıyla Ekim 2017’de Ümerov ve Çiygöz, serbest bırakılarak Türkiye’ye gönderildi. Daha sonra ise KTMM Yardımcıları Ukrayna’ya döndü. İkisi de halen Kırım’a giriş yapamıyor.
REFAT ÇUBAROV'A 6 YIL HAPİS
Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Mart 2020 tarihinde, KTMM Başkanı Refat Çubarov’a “suçlama” yöneltildiğini duyurdu. Haziran 2021’de işgalci mahkeme Refat Çubarov hakkında 6 yıl hapis cezası, 200 bin ruble para cezası ve “zorunlu kamu hizmeti” cezası kararı alındı.
MUSTAFA ABDÜLCEMİL KIRIMOĞLUN'A 4 YIL HAPİS
KTMM Başkanı Çubarov’a dava açtıktan sonra Nisan 2020’de işgalciler, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında da dava açtıklarını duyurdu. 22 Nisan 2022’de sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesi, Kırımoğlu hakkında verdiği kararı açıkladı. Sözde mahkeme, Kırımoğlu'na 2 yıl denetimli serbestlik ve 35 bin Ruble para cezası verilmesine "hükmetti". Ancak sözde savcılık, söz konusu karara itiraz etti. 26 Mayıs 2022’de Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi önceki “mahkemenin” kararını iptal ederek sözde “bir ateşli silahın dikkatsiz saklanması” çerçevesinde 20 bin ruble para cezası, “mühimmatın yasa dışı bulundurulması” suçlaması çerçevesinde bir yıl hapis cezası ve güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçme” suçlaması çerçevesinde 3 yıl hapis cezası kararı aldı.
NARİMAN CELAL'E 17 YIL HAPİS CEZASI
Kırım’da yaşamaya devam eden son KTMM Yardımcısı Nariman Celal ise, düzmece bir suçlama çerçevesinde 4 Eylül 2021 tarihinde işgalci güçler tarafından alıkonuldu. Nariman Celal ile birlikte Kırım Tatar aktivistler Asan Ahtemov ve Aziz Ahtemov alıkonuldular. İşgalci güçler, işlemedikleri suçları itiraf ettirmek için Kırım Tatar aktivistlere fiziksel ve psikolojik işkence uyguladı. Kırım’daki sözde mahkeme, 21 Eylül 2022 tarihinde Nariman Celal hakkında 17 yıl hapis ve 700 bin ruble para cezası kararı verdi. Nariman Celal ile birlikte Asan Ahtemov, 15 yıl hapis cezası ile 500 bin ruble para cezasına, Aziz Ahtemov da 13 yıl hapis cezası ve 500 bin ruble para cezasına çarptırıldı.