Kırım Derneği Konya Şubesinden Kırım Tatar köyü Yağlıbayat'a Ramazan ziyareti

Konya Kırım Türkleri Derneği yönetimi Ramazan Ayı ziyaretleri kapsamında Konya Kırım Tatar köylerinden biri olan Yağlıbayat Köyüne iftar ziyaretinde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2024 13:59
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2024 13:59
https://www.qha.com.tr/

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi yönetimi Ramazan Ayı ziyaretleri kapsamında Konya Kırım Tatar köylerinden biri olan Yağlıbayat Köyüne iftar ziyaretinde bulundu.

Ziyarette, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Konya Şubesi Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Ersöz, Prof. Dr. Haldun Soydal, Av. Furkan Osman Karakaya, Hamza Çorabatır ve Aykut Dündar ile birlikte dernek kurucu üyelerinden eski Konya İl Küldür Müdürü Rıfat Mirza, ayrıca misafir olarak Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kalaycı, Selçuk Üniversitesi Noroloji Bölümü Doktör Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hakan Ekmekçi, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğunun bas solisti Ali Kalaycı eşlik etti.

Ramazan Ayı’nın tüm Türk Dünyası ve İslam Alemi için hayırlı olması temennilerinin ardından, Kırım Tatar yemekleri ile süslenen iftar sofrasında iftar yapıldıktan sonra, ziyarete katılan misafirlere yemek esnasında Kırım Tatar yemekleri ve Ramazan Ayı gelenekleri hakkında dernek yetkilileri tarafından bilgi verildi. İftar yemeği ardından Mustafa Sırrı Demirel açılış konuşması yaptı. Kırım’ın kısa geçmişinin anlatılmasından sonra Kırım Tatar Milli Meclisinin güncel çalışmaları hakkında köy muhtarına ve misafirlere bilgi verildi.

Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları’na yapılan Rus baskılarından bahsedildi. Teşkilat olarak Konya Kırım Türkleri Derneğinin, KTMM’nin haklı mücadelesi doğrultusunda Ukrayna tarafında yer aldığı ve tam destek verdiği anlatıldı. 

Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün 80. yılını anma programı hazırlıkları ana teması üzerinden yapılan ziyarette köyün eski muhtar ve yeni muhtar adayları platformun hazırlıkları konusunda bilgilendirildi. Köy halkının Kırım Tatar derneklerine üye olmalarının öneminden ve STK’ların gücünden bahsedildi.

Sürügünün 80. yılının Türkiye’de ve dünyada ses getirmesi gerektiği belirtilerek, katılımın maksimum düzeyde olması için dernek çalışmalarının hızla devam edeceği söylendi.

Ali Kalaycı tok sesi ile icra ettiği Nat-ı Şerif ile Ramazan Ayı’nın uhrevi havası teneffüs edildi. Doç. Dr. Ahmet Hakan Ekmekçi’nin yapmış olduğu sanatsal çalışmalar hakkındaki sohbetleri ile Türk Dünyası’nın renkliliğini ve dünya sanatına katmış olduğu bilimsel ve sanatsal katma değeri tartışıldı.

Ziyaret Kırım Tatar köy sakinlerinden bir kaç hanenin ziyareti ile son buldu.