Rusya'nın 26 Şubat 2014'te vatan Kırım'ı işgal etmesiyle başlayan süreç, bundan tam bir yıl önce 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimiyle devam ediyor. Rusya'nın Kırım'daki işgali 26 Şubat itibarıyla dokuzuncu yılına girecek...
KIRIM İŞGALDE: 9 YIL "SÜREÇ VE İNSANİ YÖNÜ" KONFERANSI
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin Genel Merkezinde, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından bugün Kırım'ın işgalinin 9 yıldönümü dolayısıyla bir konferans düzenlendi. Moderatörlüğünü Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in yaptığı konferansın konuşmacıları arasında KTMM Üyesi, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel ile Kırım'ın işgali sürecini bölgeden takip eden gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı yer aldı.
"Kırım İşgalde: 9 Yıl Süreç ve İnsani Yönü" başlıklı konferansa; Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Umerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Ukrayna cephesinde savaşan Kırım Taburu askeri İsa Akayev, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Türkiye-Ukrayna Dostluk Derneği Başkanı Celil Sümer, tarihçi-yazar Prof. Dr. Hakan Kırımlı, gazeteci Elmas Kırımlı, Uluslararası Prof. Dr. Muhammed Hamidullah Anadolu Lisesi Kurucu Müdürü Hamza Yılmaz ve çok sayıda misafir katıldı.
3 DİLDE MİLLİ MARŞLAR OKUNDU
Konferans, Kırım'ın işgal sürecinde hayatını kaybeden tüm Kırım Tatarları, Ukrayna cephesinde hayatını kaybeden tüm askerler ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından Ukrayna milli marşı, Kırım Tatar Milli Marşı (Ant Etkenmen) ve Türkiye Cumhuriyeti'nin milli marşı İstiklal Marşı okundu.
GÖNÜL ŞAMİLKIZI, KIRIM'IN İŞGAL SÜRECİNİ AKTARDI
Organizasyonu Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi tarafından gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Başkan Necla Kalkay yaptı. Ardından gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı'nın, 2014 yılında bölgeden anbean kaydettiği görüntülerle TRT Haber tarafından hazırlanan belgeselin gösterimi yapıldı. Şamilkızı, 2014'te vatan Kırım'ın işgal sürecinde yaşananları anlattı. Kırım Tatar halkının yaşadığı süreci anbean kaydeden Şamilkızı, işgal sürecinin her anını gözler önüne serdi. Şamilkızı ilk başlarda Kırım'ın işgalden kurtarılacağına inanmadığını ancak kurtuluşuna dair zamanla büyük bir umut beslediğini kaydetti. "8 yıldır hissettiğim tek şey çaresizlikti" diyen Şamilkızı, 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya karşı başlatılan işgal girşiminden sonra duygularının değiştiğini ifade etti. Şamilkızı, "2014’te hissettiğim acı ve çaresizlik duygusunu acı ve inançla değiştirdim” ifadesini kullandı.
Şamilkızı, "24 Şubat 2022'de başlayan savaşla birlikte hayatını kaybeden, özgürlük için mücadele eden Ukrayna kahramanlarını saygıyla anıyorum. Kırım Tatarlarını da saygıyla anıyorum" dedi. Kırım Tatar halkının 2014'ten bu yana ekonomik ve eğitim alanlarında yaşadıklarını anlatan Şamilkızı, Rusya'nın göz boyadığını vurgulayarak "Putin'in refah getirdiği şekline bürünüyorlardı. Bu aslında kara para aklama operasyonuydu. Yüksek katlı binalar ve yollar yapılmaya başlandı. Ancak 9 sene sonrasında bu durum en aşağı seviyeye indi" açıklamasında bulundu.
RUSYA, PROPAGANDASIYLA EĞİTİMİ PERDELEMEYE ÇALIŞIYOR
Şamilkızı, vatan Kırım'da ana dillerini konuşmadıkları içinde baskı altında kalan çocukların aynı zamanda Ukraince konuşmalarına izin verilmediğini aktardı. Şamilkızı, "Görünürde bu çocuk okula gidiyor evet ama tamamen Rus propagandasıyla büyütülüyor, Rus propagandasıyla terbiye edilmeye çalışılıyor. Ebeyevnler de evde gerçeği anlatmaya korkuyor. Çünkü okulda "Slava Ukraini" dediği için cezalandırılan öğrenciler olduğunu biliyoruz" ifadelerini kullandı.
"BİZ ÖZGÜRLÜĞÜ TERCİH EDİYORUZ"
Şamilkızı sözlerini, "Neden Rusya değil de Ukrayna? Çünkü o ikisi arasındaki tercih özgürlükle esaret arasındaki bir tercihtir. Ve biz özgürlüğü tercih ediyoruz. Kırım Tatarlarının ve Ukaryna halkının özgürlüğünü temenni ediyorum" ifadeleriyle sonlandırdı.
YÜKSEL: KIRIM TATARLARI İŞGAL SÜRECİNDE RUSLARA KARŞI SAYISIZ MİTİNG DÜZENLEDİ
Şamilkızının konuşmasının ardından Doç. Dr. Gayana Yüksel hazırladığı sunum üzerinden Kırım'da yaşadıklarını bir bir aktardı. Yüksel, işgal sürecinden sonra Ruslara karşı sayısız miting düzenlediklerini anlattı. Yüksel konuşmasına, "9 yıl önce yaşadığımız duyguları anlatmak istiyorum daha doğrusu sizi bu duygulara davet etmek istiyorum" diyerek başladı. Yüksel, "Bizler uluslararası prensiplerde gösterilen ideoloji ve felsefeyi yaşıyorduk. Bizim milli hareketimiz, milli düşüncelerimiz uluslararası hukuka dayalı bir düşüncedir/felsefedir. Belki bunun bilince değildik ama bu hareket bizim için normaldi" vurgusu yaptı.
İşgal sürecini tüm ayrıntılarıyla anlatan Yüksel, "İşgalin sonunda Ukrayna sınırı diye nitelendirilen bir yerde sandalyenin üzerindeki tuğlanın arkasında kirli ve yırtık bir Ukrayna bayrağı gördüm. O an çok üzüldüm. Çünkü evimizi yırtmış, kirletmişlerdi" dedi.
Bölgeden yaşadıklarını aktarmalarının ardından Şamilkızı ve Yüksel katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.
UKRAYNA CEPHESİNDE SAVAŞAN KIRIM TABURU ASKERİ, YAŞADIKLARINI ANLATTI
Konferansın ardından, Ukrayna cephesinde savaşan Kırım Taburu askeri İsa Akayev, katılımcılara Ukrayna cephesinde yaşadıklarını anlattı. Büyükelçi Bodnar'ın, Ukrayna kahramanı olarak nitenlendirmesi üzerine Akayev, "Benim gibi kahraman olan çok fazla kişi var Ukrayna’da. Allah’a şükür Ukrayna’nın çok fazla kahramanı var ve onların sayesinde Ukrayna direnmeye devam ediyor" dedi.
Ukrayna'da Kırım taburunun nasıl ve ne zaman kurulduğunu anlatan Akayev, "Bizim taburumuzda, bizim insanımızda çok büyük bir inanç hakimdi. Hiç kimsenin zafere ve Kırım'a döneceğimize dair hiçbir şüphesi yoktu" vurgusu yaptı.
"RUSLAR 1944 SÜRGÜNÜYLE NOKTA KOYDUKLARINI SANDILAR AMA ASIL NOKTAYI BİZ KOYDUK"
Konferans kapsamında söz alan KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov ise yaptığı konuşmada, Rusların 200 yıldır Kırım Tatar halkıyla uğraştığını dile getirdi. Umerov, "Birkaç defa sürgün çıkışı yaptılar. Yüzbinlerce insan farklı yerlere yerleşti. Zamanında aydınlarımız başta olmak üzere insanlarımızı öldürdüler. 1944 senesinde büyük sürgüne uğrattılar. O dönemde bu nokta sayıldı, ama noktayı biz koyduk, yaşadığımızı gösterdik. 50 yılın ardından bir çaresini bulup vatanımıza dönmeye başladık. 300 bine yakın Kırım Tatarı vatanına döndü" ifadelerine yer verdi.
Ümerov, 2014 senesindeki işgalin ardından Kırım Tatarlarının vatanları Kırım'a geri dönebileceğine inandığını ifade etti.
"BURADA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR TARİHİN BİR PARÇASI"
Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar da Kırım Tatarlarıyla Ukrain halkının kardeş olduğunu ve Kırım'ın Ukrayna'ya geri döneceğini vurguladı. Etkinliğin kapanış konuşmasını yapan Bodnar, "Bugün düşmanımızın ortak olduğunu anlıyoruz. Bunu biliyorduk ama hiçbir zaman sesli olarak dile getirmiyorduk" dedi. Kırım Tatarları ile Ukrainlerin omuz omuza olduğunu belirterek, Bodnar, "Burada yürütülen çalışmalar, Kırım’daki görüşmeler hala yazılmaya devam eden tarihin bir parçası. Ve bu hikayeler, gelecek nesilleri yetiştiren, onları terbiye eden ulusu oluşturan hikayelerdir" dedi.