Kırım Derneği Genel Merkezi, Holodomor Soykırımı'nı andı

Stalin yönetimi tarafından Ukrayna halkına karşı işlenen Holodomor Soykırımı'nın 90. yılında Kırım Derneği Genel Merkezi, soykırım kurbanları için anma mesajı yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2023 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 19:00
https://www.qha.com.tr/

Stalin yönetimi tarafından Ukrayna halkına karşı uygulanan Holodomor Soykırımı kurbanları, Ukrayna ve tüm dünyada anılıyor. Komünist Sovyet Rusya yönetiminin milyonlarca Ukraynalıyı ölüme sürüklediği sun'i açlık Holodomor, Ukraynalılara boyun eğdirme amacı taşıyordu. Ukrayna'nın komünist rejime karşı direnişini ve Moskova'dan bağımsız bir Ukrayna devleti kurma girişimlerini nihai olarak ortadan kaldırmak için gerçekleştirildi. 

"UKRAYNA MİLLETİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi, Ukrayna halkının acısını ve Holodomor kurbanlarını, soykırımın 90. yıldönümünde andı. Genel Merkez, "Holodomor kurbanlarının trajedisini tüm benliğimizle hissederek paylaşırken, bugün de vatanlarını kahramanca savunan Ukrayna milletinin yanında olmaya devam edeceğiz. Baskı ve zulme karşı mücadele etmiş dost ve kardeşlerimizin haklı davalarının takipçisi olduğumuzu da Türk ve dünya kamuouyunun dikkatine sunarız" açıklamasını yaptı.

Bugün Kırım Derneği Genel Merkezinden yapılan basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:

"Başta Ukrayna olmak üzere Kırım, Kuzey Kafkasya, İdil boyu ve Kazakistan gibi tarımsal üretim ile yaşamını sürdüren insanların olduğu ülkelerde, Sovyetler Birliği’nin zorunlu kolhozlaştırma hareketinin sonucunda milyonlarca insan açlıktan ölmüştür. 1932-1933 yılları arasında ise Ukrayna’da 4.5 milyon insan, Moskova’nın bölgeyi zapt etmek maksadıyla uyguladığı insanlık dışı uygulamalar neticesinde oluşan açlık sebebiyle hayatlarını kaybetmiştir. Sovyetler Birliği, bir yandan milyonlarca vatandaşını açlıktan öldürürken, diğer yandan da milyonlarca tonluk tahıl ihracatına devam etmiştir.

Bu facia sırasında Ukraynalıların yanı sıra Kırım Tatar halkı, 1921-1922 açlığında olduğu gibi, çok sayıda insanını kaybetmiştir. 'Açlıkla öldürmek' anlamına gelen Holodomor, Sovyet zihniyetinin ideolojik yanılsamalarına ve hedeflerine erişmek için nasıl araçlar kullandığını gözler önüne seren, trajik bir örnektir. 'Holodomor', Sovyetler Birliği tarafından yaratılan ve kendisine bağlı olmakla birlikte gelecekte tehlike olarak gördüğü ülkelere karşı uygulanan bir soykırım, bir insanlık faciasıdır.

'Holodomor Soykırımı'nın sorumlusu Moskova’nın bugünkü temsilcileri ise 24 Şubat 2022 tarihinden beri işgal ettiği Ukrayna’nın şehirlerini yakarak, yıkarak, varlıklarını yağmalayarak, sivillere işkence ve tecavüz uygulayarak soykırımını sürdürmektedir. Ukrayna halkı destansı bir mücadele ile vatanını savunurken Rusya kalleşçe sivilleri ve altyapıyı yok etmeye yönelik saldırılarına devam etmekte, savaşarak yenemediği Ukrayna halkını soğuğa ve açlığa sürükleyerek tıpkı Holodomor’da olduğu gibi yok etmek istemektedir.

Ukrayna’da 2006 senesinde kabul edilen kanun sayesinde, 1932-1933 yılları arasında yaşanan açlık felaketi, yani Holodomor, bir soykırım olarak tanınmıştır. Bu bağlamda anılmaya devam edilen bu facia, Ukrayna’nın ve halkımızın tarihinde korkunç bir hatıra olarak ilelebet hatırlanacaktır.

Kırım Derneği Genel Merkezi olarak, Sovyetler Birliği’nin toplu ölümlere yol açan bütün uygulamalarının tüm dünyaya duyurulması için, günümüzde Moskova tarafından halen daha karartılan kanıtların ışığında araştırmalar yapılması gerektiğini biliyoruz. Bu itibarla, uluslararası kuruluşları ve insan hakları örgütlerini desteğe ve göreve davet ediyoruz.

Holodomor kurbanlarının trajedisini tüm benliğimizle hissederek paylaşırken, bugün de vatanlarını kahramanca savunan Ukrayna milletinin yanında olmaya devam edeceğiz. Baskı ve zulme karşı mücadele etmiş dost ve kardeşlerimizin haklı davalarının takipçisi olduğumuzu da Türk ve dünya kamuouyunun dikkatine sunarız."

90. YILINDA HOLODOMOR SOYKIRIMI 

1932-1933 yıllarında Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nde, Sovyet idaresinin uygulamaları nedeniyle toplu açlık meydana geldi, milyonlarca insan bu trajedide hayatını kaybetti. Ukrayna Milli Güvenlik Servisi, Holodomor davasının sorgusu sırasında ortaya çıkan bilgilere göre suni açlıktan 3 milyon 941 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Açlığın kasıtlı olarak meydana getirildiği ispat edilirken, Rusya bunları reddederek Ukrayna’daki açlığın 1932-1933 yılında SSCB’de meydana gelen açlığın bir parçası olduğunu ileri sürüyor.

26 Kasım 1998 yılında dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma’nın kararı ile kasım ayının son cumartesi günü Holodomor Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edildi. 2006 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun inisiyatifi ile Holdomor’un soykırım olduğunun açık şekilde inkâr edilmesi için ceza öngören yasa kabul edildi.

Stalin Rusyası’nın gerçekleştirdiği Holodomor Katliamı, uluslararası kamuoyunun da ilgisini çekti. Günümüzde AB, Kanada, ABD, Avustralya, Portekiz, Almanya, Çekya, Vatikan, Estonya, Belçika, Fransa, Litvanya, Almanya, Letonya, Gürcistan, Polonya, Macaristan, Ekvador, Kolombiya, Meksika, Paraguay ve Peru gibi pek çok ülke, Holodomor’u soykırım olarak tanıdı.