Kırım Derneği genel kurulunu gerçekleştirdi: Yeni yönetim belli oldu!

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, bugün Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı gerçekleştirdi. Tüzükte önemli değişikliklere giden Genel Kurul, Kırım Derneği Genel Merkezinde tek listeyle sunulan yeni yönetimi oy birliğiyle kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2024 02:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2024 02:06
https://www.qha.com.tr/

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, 20 Nisan 2024 tarihinde Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı icra etti. 12 maddenin tartışıldığı ve oylandığı toplantıda, genel kurul üyeleri, dernek üyeleri, şube temsilci ve başkanları ile çok sayıda katılımcı yer aldı. Yeterli çoğunluğun sağlanmasıyla saat 13.00’te, Kırım Derneğinin binasındaki Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi’nde gerçekleşen toplantı, İstiklal Marşı ve Kırım Tatar millî marşı Ant Etkenmen'in okunmasıyla başladı.

???? Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği, bugün Olağan Genel Kurul Toplantısı'nı gerçekleştirdi. ???? Tüzükte önemli değişikliklere giden Genel Kurul, Kırım Derneği Genel Merkezinde tek listeyle sunulan yeni yönetimi oy birliğiyle kabul etti. pic.twitter.com/HwxdBFsTEI

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 20, 2024

GENEL KURUL DİVANI GÜNDEM MADDELERİNİ SIRALADI

Toplantının açılışını yapan Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin divanın teşekkülü için listeyi sundu. Kırım Derneği Genel Kurulu Divan Heyeti Başkanlığını, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Başkan Yardımcılığını İrem Aslı Aydın, yazmanlığını ise Evrensel Fatih Emre ve Samet Cengiz üstlendi. 

Divan Kurulu Heyeti Başkanı Tuncer Kalkay, 3 yılda bir yapılan genel kurulun açılışını “Bu genel kurul toplantısı inşallah vatan Kırım’da daha nice hizmetlere vesile olsun” ifadesiyle gerçekleştirdi. Divan Kurulu Heyeti Başkan Yardımcısı İrem Aslı Aydın, 12 başlıktan oluşan gündem maddelerini paylaştıktan sonra, toplantıda Eylül 2021 yılından bugüne dek yapılan dernek faaliyetleri açıklandı.

KIRIM DERNEĞİ, SON 3 YILDA YAKLAŞIK 300 FAALİYETE İMZA ATTI

Bu bağlamda söz alan Dernek Başkanı Şahin, son kurul toplantısından sonra 300 civarı faaliyet yapıldığını vurguladı. Şahin, Dernek olarak Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarına Kırım Tatar dili, tarihi ve kültürünü öğretme, dayanışmayı sağlama ve kültürel aktivitelerle Rus işgali altındaki Kırım’ın özgürlüğü için çalışma amacı güttüklerini ifade etti. Kırım Tatar diasporasının Kırgızistan’dan Kanada’ya kadar 20’ye yakın ülkede var olduğunu belirten Şahin, “Her şeyden önce vatanımızda geleceğimizi yeniden nasıl inşa edeceğiz diye bir soru var. Bu konu dernek üyelerimizle aklımızda olan bir meseledir. Dolayısıyla tüm faaliyetlerimiz bu amaca yöneliktir” açıklamasında bulundu.

Dernekte dil, müzik ve dans eğitimlerinin verildiğini anımsatan Şahin, ilerleyen günlerde Kırım Tatar tarihi ve kültürü ile ilgili yayınlanan tüm kitapların bulunduğu bir kütüphane kurulacağını duyurdu.

"KIRIM MESELESİNDE HİÇBİR ÇATLAK SESE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ"

Şahin sözlerine, “Kırım meselesi sadece Kırım Tatar halkının değil, bütün Türk dünyasının meselesidir. Nasıl ki, Kıbrıs meselesinde birlik olabiliyorsak, Allah’ın izniyle Kırım meselesinde de hiçbir çatlak sese müsaade etmeyeceğiz. Kırım meselesi Türkiye devletinin meselesidir. Kırım, Kırım Tatar halkının vatanıdır. Kırım Tatarlarının anayasal hakları vardır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Dolayısıyla bu hedefimiz doğrultusunda aklımızın ve gücümüzün yettiği kadarıyla çalışmaya devam edeceğiz” ifadeleriyle son verdi.

Konuşmanın ardından Divan Kurulu, Derneğin Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu'nu okuyarak, yönetimin ibrasını Genel Kurula sundu. Yönetimin ibra edilmesi sonrasında 5. gündem maddesi ele alınarak, Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) kimlik numarası kayıtlı olmayan dernek üyelerinin DERBİS sistemindeki kayıtlarının silinmemesi için yaklaşık 120 üyenin ismi okunarak, vatandaşlık numaraları istendi.

KIRIM DERNEĞİ BİNASI, KIRIM VAKFININ KULLANIM HAKKINA DEVREDİLDİ

Açık oylamanın yapıldığı toplantıda bir sonraki “Ankara Çankaya Mürsel Uluç Mahallesi 27113 ada, 8 nolu parselde bulunan Derneğimiz binasının; Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Vakfı lehine yıllık bir lira (1 TL) bedelle, tapudaki işlemin yapıldığı tarihten başlamak üzere 49 yıllığına intifa hakkının tapuda tesis edilmesi” başlıklı gündem maddesi masaya yatırıldı. Bu kapsamda karar oy birliğiyle kabul edildi. Böylelikle Kırım Derneğinin bulunduğu bina, Kırım Vakfının kullanım hakkına devredildi.

GENEL KURUL, ŞUBELER DAHİL DERNEĞİN DİĞER ORGANLARI KONUSUNDA KARAR VEREBİLECEK

Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda, Türkiye İçişleri Bakanlığının denetiminde tespit edilen hususlar kapsamında dernek tüzüğünde değişikliğe gidildi. Tüzükte derneğin genel kurulunun “Şubeler de dahil Derneğin diğer organlarını denetlemesi ve onları haklı sebeplerle görevden alabilmesi” kararı oy birliğiyle kabul edildi. Kalkay, Genel Merkez Genel Kurulunun derneğin en yüksek organı olduğunu ve bu yetkilerinin de çok tabi olduğunun  altını çizdi.

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELERİNİN SAYISININ DÜŞÜRÜLMESİNE KARAR VERİLDİ

Öte yandan toplantıda, yönetim kurulu üyelerinin sayısı da gündeme getirildi. Yönetim Kurulu üyelerinden 17’sinin asil, 7’sinin yedek olarak oluşmasına oy çokluğuyla karar verildi.

DERNEK VE ŞUBE BAŞKANLARI ARALIKSIZ EN FAZLA 3 DÖNEM BAŞKANLIK YAPABİLECEK

Ayrıca yeni bir değişikliğe daha giden Genel Kurul, tüzüğe eklenen “Aralıksız 3 dönem başkanlık görevi yapanlar devam eden dönemde başkanlık yapamayacak” maddesine onay verdi.

Toplantı; “Kırım Türklerinin yaşadığı bölgelerden yapılacak şube kurma taleplerinin yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek, sonuçlandırılması ve bir sonraki genel kurulda bilgi verilmesi” maddelerinin tartışılması ve yeni maddenin oy birliğiyle kabul edilmesiyle devam etti.

DERNEK ORGANLARINDA GÖREV ALACAKLARIN YER ALDIĞI LİSTE OYLANDI

Oy birliği ve oy çokluğuyla kabul edilen gündem maddelerinin ardından, Genel Kurul üyeleri, aşağıda yer alan blok listeye oy vererek Derneğin yeni dönemde faaliyetlerini yürütecek organlarını belirledi.

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Asil Listesi

Mükremin Şahin, Tuncer Kalkay, Av. Namık Kemal Bayar, Ülkü Aksel, Tuncay Kalkay, Ali Olgun Boydak, Sinan Gündemir, Cem Arslan, Ali Onur Kara, İsmet Yüksel, Dr. Serra Menekay Öncel, Samet Cengiz, İrem Aslı Aydın, Şerife Orak, Evrensel Fatih Emre, Uğur Akdeniz, Cansu Mutlu

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu Yedek Listesi

Metin Aydoğan, Av. Giray İdik, Serdar Günönü, Serkan Sava, Emre Ata, Görkem Sabire Akbulut, İslam Uluçay, Servet Yetkin, Hasan Benli Halil İbrahim Dağ, Berk Mirza, Sema Küçükay, Mehmet Battuhan Kaynakçı, Emre Ay, Hatice Şebnem Çetken, İpek Duru Bayar, Kevser Özel

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkez Denetim Kurulu Asil Listesi

Rasim Özçelik, Recep Aktaran, Işıl Turşucu

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkez Denetim Kurulu Yedek Listesi

Mehmet Zeki Doğaner, Serdar Karatay, Çetin Eruğur

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkez Yüksek Disiplin Kurulu Asil Listesi

Av. Uğur Yaşar Uygun, Rifat Baybörü, Prof. Dr. Sezai Özçelik

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkez Yüksek Disiplin Kurulu Yedek Listesi

Şükrü Bilgili, Niyazi Elitok, Ertuğrul Nas

Tek listeyle oylamaya çıkan listeyi, Genel Kurul oy birliğiyle kabul etti. Böylelikle Derneğin yeni Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu yeni isimlerle faaliyetlerine devam edecek.

GAYANA YÜKSEL YENİ YÖNETİMİ TEBRİK ETTİ

Toplantının sonunda Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi, İstanbul Üniversitesi ve Ukrayna Taras Şevçenko Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gayana Yüksel, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi adına konuşma yaptı. İnisiyatifin yeni kadrosunda görev alan Yüksel, Kırım Derneğinin yeni yönetimini tebrik etti.

Doç. Dr. Yüksel, Kırım Tatar diasporasının vatan Kırım'ın işgalinin ve Rusya'nın 2 yılı aşkın süredir devam ettirdiği topyekûn saldırıların sona ermesi sürecinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Yüksel, “Burada yapılan çalışmalar bu nedenle çok önemlidir” dedi.

MIZRAK DURUŞLU KADINLAR 2 MAYIS'TA KATILIMCILARI BEKLİYOR

Yüksel, 2 Mayıs 2024 tarihinde Ankara Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu’nda yapılması planlanan “Mızrak Duruşlu Kadınlar” isimli tek perdelik müzikal gösteri hakkında bilgi verdi. Yüksel, katılımcıları Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin destekleriyle hazırlanan, Kırım Vakfı yararına düzenlenecek olan Pınar Ayhan ve Serra Menekay’ın müzikli gösterisine davet etti.

İLERLEYEN GÜNLERDE GÖREV DAĞILIMLARI YAPILACAK

Ardından Kırım Derneği Genel Merkezi yeni Yönetim Kurulu adına söz alan Mükremin Şahin toplantının sonunda yaptığı konuşmada, “Elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz. Allah utandırmasın. Derneğimizin üzerine düşen görev çok ağır. Tüm halkımızdan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Şahin, Kırım Tatar halkının 100 yıl boyunca söylemlerinde hiçbir değişiklik olmadığına vurgu yaptı. Ayrıca Şahin, dernekte ilerleyen günlerde görev dağılımlarının yapılacağını duyurdu.

Toplantı yeni yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.