Kırım Derneği Gebze Şubesinde ünlü Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı anıldı

Kırım Derneği Gebze Şubesinde her ay tertip edilen Kırım Sohbetleri programında bu ay, ünlü Kırım Tatar roman yazarı Cengiz Dağcı anıldı. Aynı zamanda, iftar programının da düzenlendiği etkinlikte, Melek Maksudoğlu, Cengiz Dağcı'nın hayat hikayesini anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 16:39
https://www.qha.com.tr/

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Gebze Şubesinde her ay Kırım Sohbetleri adı altında Kırım ve Kırım Tatar halkına dair konular ele alınıyor ve Gebze'deki Kırım Tatar diasporası bir araya geliyor.

Bu kapsamda, 16 Nisan 2023 tarihinde eserleriyle Kırım Tatar halkının sorunlarını dünyaya duyuran ünlü Kırım Tatar yazar Cengiz Dağcı anıldı. Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri Melek Maksudoğlu, Cengiz Dağcı'nın hayat hikayesini ve Dağcı'nın Kırım Tatar halkı için önemini dile getirdi.

"BÜTÜN TÜRKİYE BENİM AKRABAMDIR"

Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri Melek Maksudoğlu, Cengiz Dağcı ile Londra’ya belgeselini yapmak üzere gelen yapımcı Zafer Karatay ve yönetmen Neşe Sarısoy Karatay sayesinde tanıştığını ve cenazesini Kırım’a götürdüğü Cengiz Dağcı’nın Londra’daki zor ve yalnız hayatını anlattı. Maksudoğlu, Cengiz Dağcı'nın Londra’daki Türk Konsolosluğunda söylediği “Bütün Türkiye benim akrabamdır” cümlesini hatırlattı. Bugün Kırım dışında yaşayan Kırım Tatarlarının “bütün Kırım bizim akrabamızdır” anlayışını benimsediğini kaydetti.

SEFERBERLİK ADI ALTINDA KIRIM TATAR GENÇLERİ CEPHEYE GÖTÜRÜLÜYOR

Maksudoğlu ayrıca Rus işgalindeki Kırım'ın güncel durumuna değinerek, "Aynı Cengiz Dağcı ve onun zamanında yapıldığı gibi gençleri zorla Rus ordusuna alıp, eğitim vermeden cepheye sürdükleri politikayı şimdi Putin Rusyası yapıyor. Seferberlik adı altında bizim Kırım Tatar gençlerimizi alıp cepheye sürüyor. Gençlerimiz, vatandan ayrılarak Cengiz Dağcı gibi vatandan uzak ama vatan için yaşam mücadelesi veriyor. Şimdiki durumu anlamak için, Kırım’ı daha iyi öğrenmek için Cengiz Dağcı’nın romanlarını okumak gerek" ifadelerini kullandı.

"BÜTÜN BUNLAR RUSYA’NIN AYNI RUSYA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR"

Cengiz Dağcı’nın zamanında Kırım’da maruz kaldığı olayların günümüzde hala yaşanmaya devam ettiğine dikkat çeken Maksudoğlu, "Ervin Ibragimov nerede? Neriman Celal’e 17 yıl hapis verildi. 25 yaşındaki Leniye Umerova, Ukrayna pasaportundan vazgeçmeyip, Rus pasaportu almadığı için Kırım’a yaşlı babasına bakmak için gittiğinde Rus polisleri tarafından tutuklanıp götürüldü. Dört aydır tutuklu. Bütün bunlar Rusya’nın aynı Rusya olduğunu gösteriyor. Ve Cengiz Dağcı’nın eserleri sadece Türk Edebiyatının kıymetli eserleri değildir, güncelliğini koruyor" dedi.

Öte yandan, iftar programının da yapıldığı etkinlik kapsamında Kırım'daki güncel durum da ele alındı. İftar yemeğinin konakbaylığını Beyhan Azbay Er, annesi rahmetli Gönül Azbay adına yaptı.