Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944’te eli kanlı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin tarafından yurtlarından koparılarak Orta Asya, Ural Dağları ve Sibirya’ya kadar sürülmesinin 79. yıldönümünde Türkiye'de bu acı günün hatırasını yad etmek için anma törenleri tertip ediliyor.
Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği, Kırım Gelişim Vakfı ve Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin düzenlediği etkinlik geniş bir katılıma sahne oldu.
ESKİŞEHİR'DE 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI ANILDI
Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği tarafından bugün sürgünün 79. yılı kapsamında basın açıklaması ve anma töreni düzenledi. Törene; Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Odunpazarı Belediye Başkanı, Av. Kazım Kurt, Eskişehir Kırım Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği Başkanı Metin Gündoğdu, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu Başkanı, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan, Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal ve çok sayıda kişi katıldı.
Eskişehir’deki Zekeriya Canıgüroğlu Parkı’nda bugün saat 18.00’de 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgünü Anıtı önünde yapılan etkinlikte, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Odunpazarı Belediye Başkanı, Av. Kazım Kurt, Ak Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Ayşen Gürcan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez konuşma gerçekleştirdi.
BAKAN FATİH DÖNMEZ, SÜRGÜNDE ÖLEN KIRIM TATARLARINI ANDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, sürgünün yıldönümü çerçevesinde konuşma gerçekleştirdi. Dönmez, Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın yıldönümünde yurtlarından koparılan Kırım Tatarlarını andı. Dönmez, sürgün yolunda ve sürgünden sonra gittiği yerlerde hayatını kaybeden Kırım Tatarlarına Allah'tan rahmet diledi.
KIRIM TATAR SÜRGÜN ANITINA ÇELENK BIRAKILDI
Ardından Kırım Tatar Ailesi çocukları, Kırım Tatar yırları ve şiirleri okudu. Yoğun katılımın olduğu etkinliğin sonunda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü Anıtı’nın önüne çelenk bırakıldı.