Emel Kırım Vakfı, Fikir ve Kültür Konferansları kapsamında 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımının 79. yıldönümü ile ilgili konferans düzenleyecek. Konferansa, Nenkecan Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Gazeteci, Yazar Zera Bekirova katılacak. Bekirova, 18 Mayıs 1944'te "Kırım’dan ne kadar insan sürgün edildi?", "Sürgünde ne kadar insan öldü?", "Sürgün esnasında neler yaşandı?", "Sürgün edilen yerlerde neler oldu?" sorularına yanıt verecek.
KONFERANS ZOOM ÜZERİNDEN YAPILACAK
Bu konu hakkında çeşitli kitaplar, makaleler yazan ve araştırmalar yapan Bekirova, Emel Kırım Vakfı'nın Zoom bağlantısı üzerinden giriş yapabileceğiniz konferansta bugün saat 21.30'da yer alacak. Zoom toplantısı eş zamanlı olarak Emel Kırım Vakfı'nın Facebook hesabı üzerinden canlı yayınlanacak.
Zoom Toplnatısına girebilmek için:
https://us06web.zoom.us/j/82946421767?pwd=WGx6Y3lMWDNDK3VLc0s3SFdIWkZiQT09
Toplantı Kimliği: 829 4642 1767 Parola: 008093
18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ'NDE NE OLDU?
Dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) katili Josef Stalin'in emriyle Kırım Tatarları bir gece ansızın evlerinden çıkarıldı. Eşyalarını toplayıp yurtlarını terk etmesi söylenen Kırım Tatarlarına yalnızca 10 dakikalık süre verildi. Meydana toplatılan Kırım Tatarları hayvan vagonlarına bindirilerek zorla Sibirya, Ural Dağları ve Türkistan coğrafyasına kadar sürüldü. Sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46'sı sürgün yolunda açlıktan, havasızlıktan ve türlü hastalıklardan hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren Kırım Tatarlarının naaşları ise yol kenarlarına atıldı.
Aylarca süren sürgünün ardından sürüldükleri yerlerde hayata tutunma mücadelesi veren Kırım Tatarları 1991'de SSCB'nin dağılmasıyla anavatanlarına dönse de Rusya Federasyonu'nun Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle vatan Kırım 2014 yılında yeniden işgal edildi. Yurdunda kalan Kırım Tatarları 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlayan işgal girişimi ve topykeun saldırıların ardından işgalci yönetim tarafından Ukrayna cephesine karşı savaşması için zorla askere alınıyor.
Vatan topraklarında kalan Kırım Tatarlarının bugün kültürü asimile ediliyor, evlerine baskın uygulanıyor. Özgür yaşam savaşı veren Kırım Tatarlarının anavatanında yaklaşık yüzde 80 Rus vatandaşı yaşamakta.