Emel Kırım Vakfından "Kırım'ın Yaralı Türküleri" etkinliği

Emel Kırım Vakfının düzenlediği etkinlikte Kırım Tatar halk müziği sanatçısı Rüstem Memet ve Kırım Tatar halk dansları sanatçısı Mavile Memetova, Kırım Tatar müziklerini ve danslarını seyircilerle buluşturdu.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2023 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 10:58
https://www.qha.com.tr/

Kırım Tatar halk müziği sanatçısı Rüstem Memet ve Kırım Tatar halk dansları sanatçısı Mavile Memetova, Emel Kırım Vakfı Fikir ve Kültür Konferansları kapsamında İstanbul’da seyircilerle buluştu.

"KIRIM'IN YARALI TÜRKÜLERİ: KIRIM TARİHİNDE BİR KÜLTÜR YOLCULUĞU"

"Kırım'ın Yaralı Türküleri/Kırım Tarihinde Bir Kültür Yolculuğu" isimli etkinlikte, Kırım Halk Sanatçısı Rüstem Memet hikayeleriyle, yırlarıyla ve hatıralarıyla Kırım Tatar kültürünü tanıttı. Kırım Tatar halk dansları sanatçısı Mavile Memetova ise Kırım Tatar halk dansları performansını sergiledi.

İstanbul Ataköy’deki Yunus Emre Kültür Merkezine düzenlenen etkinliğe; İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, KTMM üyesi Gülnara Bekirova, Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği (TURKSİD) Başkanı Ertan Baştuhan, Kırım Derneği Gebze Şubesi Başkanı Nermin Ekim, Kırım Derneği Çatalca Şubesi Başkanı Erol Taylan, Kırım Derneği Köklüce Şubesi Başkan Yardımcısı Büşra Kayar, Emel Dergisi ve Emel Kırım Vakfının yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile çok sayıda misafir katıldı.

"HASRETTEYKEN BİZİ ATA TOPRAKLARIMIZA, BİN 500 YILLIK TÜRK TOPRAĞI KIRIM'A BAĞLAYAN TÜRKÜLERİMİZ OLDU"

Etkinlik açılışında konuşan Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, "Kırım’da 1783’ten beri yaşanan onca felakete rağmen Kırım Türkleri ayakta kalmayı başardı. Direnmeyi ve küllerinden yeniden doğmayı başardı. Bütün bunlar içerisinde bizleri medeniyet, dil ve kültür olarak, bizi ata topraklarımıza bin 500 yıllık Türk toprağı Kırım’a bağlayan yırlarımız, türkülerimiz, manilerimiz oldu. Sanatçılarımız, kedaylarımız, ozanlarımız, annelerimiz hasrette Vatan Kırım’ı düşünerek bu türküleri söylediler. Kırım Tatarları ile bağlantılı olan neredeyse her şeyin yasak olduğu o dönemde halkı sürgünde ayakta tutan halk şarkıları oldu. Bu yüzden butün bunlara emeği geçen sanatçılara müteşekkiriz" dedi.

"TÜRK DÜNYASININ EN GÜZEL KÖŞELERİNDEN BİRİ KIRIM'DIR"

Kırım Halk Sanatçısı Rüstem Memet performansına, "Türk dünyasının en güzel köşelerinden birisi Kırım’dır. Bir milletin tarihi kaybolursa o millet de kayboluyor. Tarih, medeniyet ve dil bunlara sahip çıkmamız gerek" sözleriyle başladı.

Kırım Tatar halk şarkılarını icra ederek katılımcıların kulaklarının pasını silen Rüstem Memet, her şarkıdan önce seyircilere söyleyeceği eserin hikayesini anlattı. Kırım Tatar halk dansları sanatçısı Mavile Memetova ise Ağır Ava ve Kaytarma, Tım Tım gibi Kırım Tatar halk danslarını icra etti.

"SANATÇILARIMIZ KÜLTÜRÜ GELECEK NESİLLERE AKTARMA KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYOR"

İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can, sanatçılar Rüstem Memet ve Mavile Memetova’ya teşekkür plaketlerini takdim ederken şu ifadelere yer verdi:

"Şairler, şiirler, yırlar, bunları icra eden sanatçılar nesiller arası birliği muhafaza eder, milletin kültürünü gelecek nesillere taşır. Dolayısıyla şairlerimiz, sanatçılarımız; bizleri millet olarak bir arada tutma, tarihimize sahip çıkma, hatıralarımızı gelecek nesillere aktarma konusunda çok önemli bir görev üstleniyor. Bu vesileyle değerli sanatçılarımıza bir daha teşekkür ediyorum."