Avrupa'da Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yılında Vatan Kırım başta olmak üzere, Ukrayna'da, Türkiye'de ve dünyadaki farklı ülkelerden Kırım Tatarları, katil Stalin rejiminin soykırımında hayatını kaybedenleri anmak için bir araya geldi. Avrupa'da da Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı kurbanları anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2023 12:40
https://www.qha.com.tr/

Stalin yönetiminin insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın ardından 79. yıl geçti.

Kırım Tatar halkı, Vatan Kırım'dan topyekun koparılmasının 79. yılında sürgün ve soykırım kurbanlarını anmak için etkinlikler tertip ediyor. Tüm baskılara rağmen Rus işgalindeki Kırım'da başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden Kırım Tatar diasporaları bu acı günü halen hafızalarda tutuyor. Avrupa'nın farklı şehirlerinde bir araya gelen Kırım Tatarları, sürgün kurbanlarını dualarla ve etkinliklerle andı.

BRÜKSEL'DE KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI ANILDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Kırım Türkleri, Kırım ve Ukrayna bayrakları ile anma töreni gerçekleştirdi. Sürgün kurbanlarının anıldığı toplantıda, Stalin’in Kırım Tatarlarına uyguladığı soykırım ve Stalin'in devamcısı olan savaş suçlusu Putin'in günümüzde Kırım ve Ukrayna'nın tamamında gerçekleştirdiği işgal ve katliamlar protesto edildi.

Brüksel'deki Avrupa Birliği Vadisinde yer alan Lüksemburg Meydanı’nda bir araya gelen aktivistler, "Kırım benim öz vatanım" , "Topraklarımızdan defolun", "Soykırama son verin", "İşgali sonlandırın", "Ukrayna’dan elinizi çekin" sloganları attı ve pankartlarını açtı.

Anma töreninde, sürgünde hayatını kaybedenler anısına Kırım Tatarlarının ünlü "Ey Güzel Kırım" yırı seslendirildi.

KÖLN'DE SÜRGÜN KURBANLARININ RUHLARINA DUALAR OKUNDU

Kırım Tatar Milli Meclisi Almanya Temsilciliği tarafından Köln’de anma etkinliği düzenlendi. Köln civarında yaşayan Kırım Tatar aileler, sürgün anmasına katıldı. Köln Kırım Tatarları, sürgün ve soykırımın 79. yılında hayatını kaybeden Kırım Tatarlarının ruhlarına dualar edildi.

Avrupa Türk Federasyonu, Almanya Türk Demokratlar Birliği, Köln Çerkez Derneği temsilcilerinin hazır bulunduğu anma merasiminde bir konuşma yapan Kırım Tatar Meclisi Almanya Temsilcisi Ahmet Özay Rusya’nın Kırım’da uyguladığı sürgün ve soykırımın yüzyıllardır sürdüğüne dikkat çekti. Özay, "Bugün yüzyıllardır süren sürgün ve soykırım siyasetini lanetlemek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Kırım Tatarları er veya geç hürriyetlerine kavuşacaklardır" dedi. Anma töreninde Kırım muhacirleri adına bir konuşma yapan Ahmet Kırımlı da "Bugün Kırım'dan gelen vatandaşlarımızla birlikte toplumun çeşitli kesimlerinden gelen misafirler ile birlikteyiz. Her zaman bir araya gelerek milletimizin varlık mücadelesini sürdüreceğiz’" dedi.

ALMANYA ISERLOHN ŞEHRİNDE SÜRGÜN KURBANLARI ANMA TÖRENİ VE DUA MERASİMİ

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ne bağlı Iserlohn kentinde anma merasimi tertip edildi. 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın yanında, Kırım’da günümüzde süren Rus işgali ve zulmü protesto edildi. Iserlohn’daki anma töreninin ardından sürgün kurbanlarının ruhlarına Kur'an-ı Kerim okundu.

BERLİN'DE KIRIM TATARLARI, RUS İŞGALİNİ PROTESTO ETTİ

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nın 79. yıldönümünde Almanya'nın başkenti Belin’deki Brandenburg kapısı önünde bir araya gelen Kırım Tatarları, Rus işgalini, sürgün ve soykırım zulmünü protesto etti.