Ankara'da Süyümbike Sultan Yaya Üst Geçidi açıldı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kazan Tatarlarının sembol isminin verildiği "Süyüm­bike Sultan Yaya Üst Geçidi" açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 19:39
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 19:39
https://www.qha.com.tr/

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Altın Orda Hanlığı’ndan sonra Türk devletlerini birleştiren Süyümbike Sultan'ın adını yaşatmak amacıyla bir projeye imza attı. Bağdat Caddesinde yapılan bir yaya üst geçidine Süyümbike Sultan'ın adı verildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan "Süyümbike Sultan Yaya Üst Geçidi" 19 Ekim 2024 tarihinde açıldı. Açılış töreni, Kırım Tatar, Kazan Tatar ve Nogay Türklerinin sivil toplum kuruluşu ve diaspora temsilcileri ile basın mensuplarının katılımıyla yapıldı.

Açılış töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Etkinlikte katılımcılara Süyümbike Sultan’ın tarihi önemi hatırlatılırken, bu tür anmaların kültürel miras açısından önemi de vurgulandı.

Üst geçide Süyümbike adının verilmesine öncülük eden Türkiye Cumhuriyeti eski Kültür Bakanı ve Ata Parti Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek’e teşekkür edildi. Zeybek, konuşmasında Türk kültürü ve tarihinin korunması gerektiğine dikkat çekti.

Törende protokol konuşmaları yapıldı. İlk olarak, Namık Kemal Zeybek, ardından Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Avukat Namık Kemal Bayar ve Araştırmacı- Yazar Roza Kurban kürsüye davet edildi. Son olarak, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk söz aldı.

Daha sonra kurdele kesiminde; Namık Kemal Zeybek, Roza Kurban, Namık Kemal Bayar ve gazeteci, tercüman Liliya Sabir Kürüm sahneye davet edildi. Törende, Süyümbike Sultan’ın mirasına duyulan saygı bir kez daha ifade edildi.

ETKİNLİKTE ŞARKILAR SÖYLENDİ, ŞİİRLER OKUNDU 

Program, Türk Dünyası Müzik ve Dans Topluluğu Sanatçısı Feryal Başel Tüzün’ün “Süyümbike” şarkısıyla başladı. Ardından, Ankara Üniversitesi öğrencisi Gülnaz Safina “Süyümbike Kulesi” adlı Tatarca şiirini okudu.

Kırım Derneği Genel Merkezine bağlı Cıyın Ansambli Dans ve Müzik Topluluğu'nun “Kırım’dan Esintiler” adlı gösterisi büyük beğeni topladı. Etkinlik, Kazan Tatar Öğrencileri Korosu'nun “Bolgarım Kazanım” şarkısıyla sona erdi.

SÜYÜMBİKE SULTAN YAYA ÜST GEÇİDİ BİR KÖPRÜ İŞLEVİ GÖRECEK 

Süyümbike Sultan Yaya Üst Geçidi, sadece bir ulaşım noktası olmanın ötesinde, Türk kültürünü ve tarihini yaşatmaya yönelik önemli bir adım olarak kaydedildi. Törende yapılan etkinlikler, bu mirası gelecek nesillere aktaracak bir köprü işlevi görecek.