Ankara'da "Kırım'ın Kırk Batırı Destanının İzinde" konseri düzenlendi

Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki Türk Tarih Müzesi'nde "Kırım'ın Kırk Batırı Destanının İzinde" adlı konser etkinliği düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2023 00:56
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2023 00:56
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin başkenti Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki Türk Tarih Müzesi'nde, "Kırım'ın Kırk Batırı Destanının İzinde" adlı konser etkinliği, 12 Temmuz 2023 tarihinde icra edildi. Kırım ve Türk dünyasının buluştuğu etkinlik; Etimesgut Belediyesi, Kırım Gelişim Vakfı, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Otağ Müzik ve Dans Topluluğu Derneği organizasyonu ile gerçekleşti. Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı, Türk dünyası ve Kırım ezgilerinin seslendirildiği konser etkinliğine sahne oldu.

ANKARA'DA "KIRIM'IN KIRK BATIRI DESTANININ İZİNDE" KONSERİ

Kırım ve Türk dünyasının buluştuğu etkinliğe; Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Yerkebulan Sapiyev, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotarov, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ve derneğin yönetim kurulu üyeleri, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi, Doç. Dr. Gayana Yüksel, TURKSİD Ukrayna Derneği Başkanı İsmet Yüksel, Nogay Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Ömer Aktürk ve yönetim kurulu üyeleri, Otağ Müzik ve Dans Topluluğu Derneği yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda misafir katıldı.

"KIRIM'IN KIRK BATIRI DESTANININ İZİNDE"

Konser, Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler ve Kazakistan'daki yangında hayatını kaybeden insanlar için saygı duruşu ve ardından iki devletin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Açılış konuşmasını yapan Kazakistan Büyükelçisi Sapiyev, Türk dünyasının birliğinin ve beraberliğinin önemine değindi. Büyükelçi Sapiyev, Kırım Tatarlarının barış ve huzura erişmesini ve Rusya'nın Ukrayna'daki topyekun işgal girişiminin bir an evvel bitmesini temenni etti.

Ayrıca Büyükelçi, Kazak destanlarından Kırım'ın Kırık Batırı hakkında bilgi verdi. Sapiyev, Kırım ve Türk dünyasının tarihi zenginliğinin nesilden nesile aktarılması gerektiğini vurguladı.

"KIRIM TATARSIZ, TATAR KIRIMSIZ OLMAZ"

Programın açılışında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, Türk dünyasının her zamankinden daha fazla birliğe ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu dikkat çekti. "Kırım Tatarsız, Tatar Kırımsız olmaz" diyen Topçu, 2014 yılından bu yana Rus işgalinde olan Kırım'ın en kısa sürede özgür olmasını temenni etti. 

Kırım ve Türk dünyasının genelinden müzik ve ezgilerin icra edildiği konser, katılımcılara keyifli anlar yaşattı. 

KIRIM GELİŞİM VAKFI BAŞKANI ŞİLİT'E ÇAPAN HEDİYE EDİLDİ

Konser sonunda, Otağ Müzik ve Dans Topluluğu tarafından Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit'e Kazakistan'ın yöresel kıyafeti "çapan" hediye edildi.