Ankara’da “Kırım Bizimdir” konulu konferans gerçekleşti

Kırım Vakfı Tarih ve Kültür Konferansları çerçevesinde, Melek Maksudoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı "Crimea is Ours (Kırım Bizimdir)" konulu konferans icra edildi. Kitap tanıtımının ardından yazar, okuyucuları için eserini imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 06.01.2025 09:08
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2025 09:08
https://www.qha.com.tr/

Dilara Dilşah KAYA QHA Ankara

Kırım Vakfı, her ayın ilk cumartesi günü gerçekleştirdiği Tarih ve Kültür Konferansları çerçevesinde 2025 yılının ilk etkinliğini düzenledi. 4 Ocak 2025 tarihinde saat 14.00’te Dr. Ahmet İhsan Kırımlı Sosyal Tesisi bünyesinde bulunan Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi'nde başlayan konferansta; Melek Maksudoğlu’nun Kırım Tatarlarının tarihini ele aldığı “Crimea is Ours (Kırım Bizimdir)” kitabının tanıtımı gerçekleştirildi.

Konferansa; Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Şefika Gaspıralı Uluslararası Kadın Birliği Başkan Yardımcısı ve Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Sekreteri Ülkü Aksel başta olmak üzere çok sayıda kişi katılım sağladı.

KIRIM VAKFI BAŞKANI KALKAY'DAN "KIRIM BİZİMDİR" VURGUSU

Konferansın açılış konuşması, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay tarafından gerçekleştirildi. Kalkay, konuşmasında Kırım Vakfının 25., Kırım Derneğinin de 70. kuruluş yıl dönümünün 2025 yılı içerisinde icra edileceğini anımsattı. Yıl dönümüne özel olarak Kırım Derneğinin köklü geçmişinin araştırıldığını belirten Başkan, ellerinde üç yıllık bir çalışmanın olduğunu ve yakın zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını kaydetti.

Kendisinin 1990 yılında Kırım’a seyahat ettiğini, bu seyahatinde “Kırım” yazılı bir tişört giydiğini belirten Kalkay; Kırım’ın yanına Tarak Tamga sembolünün koyulması ile “Kırım bizimdir” sloganının pekiştirildiğini vurguladı.

Kalkay, “Kırım 2014 yılında işgal edildi. 2014 yılından beri bizim kimliğimizle alakalı her şeyi yok etmeye çalışıyorlar. Teslim olmamızı bekliyorlar. Bizim teslim olmamız demek, ölmemiz her şeyi kabul etmemiz demek. Ama biz her şeyi çok iyi biliyoruz. Onlar ne kadar zarar verse de ‘Kırım Bizimdir’ diyoruz.” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

MAKSUDOĞLU, KIRIM TATARLARININ SESİNİ BİRLEŞİK KRALLIK'TA DUYURDU

2014 yılında Kırım’ın Ruslar tarafından işgal edildiği dönemde Birleşik Krallık'ta olduğunu belirten Maksudoğlu, İngiliz basınında Kırım Tatarlarına yer verilmediğini fark ettiğini, Kırım Tatarlarının tarihini anlatmak için milletvekilleri ve gazetelerle iletişime geçmek için büyük çaba gösterdiğini kaydetti.

Maksudoğlu; Kırım Tatarlarının sesini duyurmak için Birleşik Krallık'ta bulunan Kırım Tatarlarıyla iletişime geçtiğini ve Rusya’nın Londra Büyükelçiliğine yürüyüş planladıklarını aktardı. Maksudoğlu bu eylemdeki konuşmasına ilişkin olarak ise, “Kırım Tataralarının Katerina zamanından beri sürgüne ve işkenceye uğradığını, azınlık durumuna düştüğünü anlattım. Zor şartlarla Kırım’a döndüğümüzü ve Kırım’dan ayrılmayacağımızı belirttim.” dedi.

KİTAPTA KIRIM TATARLARININ BAKIŞ AÇISIYLA KIRIM TARİHİ ANLATILIYOR

2020 yılında Türkiye’ye döndüğünü ve Kırım için neler yapabileceğini düşündüğünü belirten Maksudoğlu, 2004 yılında Kırım Tatarlarının ana vatanlarına dönüş mücadelesi üzerine yazdığı yüksek lisans tezini kitap haline getirme kararı aldığını belirtti. Maksudoğlu, tezini sadeleştirerek ve 2014 yılında yaşanan işgali de ekleyerek revize ettiğini kaydetti. Ayrıca yazar, kitabının İngilizce, İtalyanca ve Arnavutça olarak basıldığını aktardı.

Kitabında Kırım Tatarlarının bakış açısıyla Kırım Tatar tarihini anlatan Maksudoğlu; Kırım Tatarlarının kimliğini açıkladığını, Kırım Hanlığı'nı, Kırım Halk Cumhuriyeti'ni, 18 Mayıs 1944 Sürgünü'nü, 1990’lı yıllardaki vatana dönüşü ve 2014 yılındaki işgali, Rusların Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatarlarına uyguladığı işkenceleri ele aldığını belirtti.

Yazar aynı zamanda kitabında 2018 yılında Kırım’a giden bir İngiliz gazeteciyle olan konuşmasının ve Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in mektuplarının da yer aldığını aktardı.

MEKTUP KAMPANYASINA DESTEK ÇAĞRISI

Maksudoğlu, kitap tanıtımının ardından Emel Kırım Vakfının icra ettiği "Mektup Kampanyası" hakkında bilgi vererek kampanyaya destek olunması çağrısında bulundu.  Mektuplar, Emel Kırım Vakfının internet sayfasında verilen 100’ü aşkın adrese gönderiliyor. 

Konuşmasının ardından Maksudoğlu, katılımcılar için kitabını imzaladı.