Almanya'da, Kırım Tatarlarının büyük sürgünü için anma töreni düzenlenecek

Eli kanlı Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürgün edilen Kırım Tatarları için Almaya Berlin, Köln ve Iserlohn'de anma törenleri düzenlenecek.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2023 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2023 13:07
https://www.qha.com.tr/

Eli kanlı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin'in emriyle anavatanlarından sürgün edilen Kırım Tatarlarının acı günü hafızalardaki yerini hala koruyor. 18 Mayıs 1944'te Kırım'dan bir gece ansızın hayvan vagonlarına bindirilen Kırım Tatarları, anavatanlarından Türkistan coğrafyası başta olmak üzere Sibirya'ya kadar sürüldü. Aylarca süren sürgünde açlıktan, nefessizlikten ve çeşitli hastalıklardan 420 bini aşkın Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Vagonlarda yaşamını yitiren Kırım Tatarlarının naaşları vahşi bir şekilde yol kenarlarına atıldı.

2014 yılında Vladimir Putin tarafından işgal edilen anavatanlarına dönebilmek umuduyla yaşayan Kırım Tatarları bir kez daha anavatan hasreti çekiyor. Kırım Tatarları bu acı sürgünün yıldönümünü anmak için dünyanın çeşitli yerlerinde seslerini yeniden duyurmak istiyor.

KIRIM TATARLARI 1944 SÜRGÜNÜNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ ALMANYA'DA ANACAK

Almanya'da yaşayan Kırım Tatar diasporası ülkedeki 3 farklı şehirde anma programı düzenleyecek. Büyük Kırım Tatar Sürgünü'nün 79. yıldönümü olan 18 Mayıs günü, Kırım Tatarları; başkent Berlin'de 18.30'da, Köln'de saat 14.00'te, Iserlohn'de saat 13.30'da toplanacak. Kırım Tatarları, Berlin'deki program için Pariser Platz (vor dem Branderburger Tor) Meydanı'nda bir araya gelecek.

HAYATINI KAYBEDEN KIRIM TATARLARI İÇİN DUA MERASİMİ

Köln'de program ise saat 14.00'te Yunus Emre Cami, Kültür Zetrum Clevischer Ring 113 Köln-Mülheim'da seyredecek. Iserlohn'daki Bergwerkstr 1'de ise saat 13.30'da hayatını kaybeden Kırım Tatarları için dua okunacak.