SON DAKİKA
Hava Durumu

YTB’nin ev sahipliğinde “Ukrayna Kültür ve Tanıtım Günü” programı gerçekleştirildi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının ev sahipliğinde “Ukrayna Kültür ve Tanıtım Günü” programı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.06.2022 20:38
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2023 22:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
YTB’nin ev sahipliğinde “Ukrayna Kültür ve Tanıtım Günü” programı gerçekleştirildi

Ayyıldız Huri Kaptan/QHA Ankara

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının organizasyonuyla “Ukrayna Kültür ve Tanıtım Günü” programı bugün Ankara'da gerçekleşti. Etkinlikte, Ukrayna kültürü ve tarihi konuşuldu ve Ukrayna'nın geleneksel halk müzikleri seslendirildi. Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, programdaki konuşmasında, "Bugün Rusya’ya verdiğimiz savaş süresince Türkiye en güvenilir ortaklarımızdan biridir. Türkiye hem Ukrayna vatandaşlarımıza hem de vatandaşlarımızdan olan Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarına büyük destekler sağlıyor ve bu bizim için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) “Ukrayna Kültür ve Tanıtım Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlik, YTB Ankara Ofisi’nde 7 Haziran 2022 tarihinde saat 18.30’da başladı. Ukrayna ve Türkiye Cumhuriyeti milli marşlarının okunmasının ardından Ukrayna tanıtım videosu gösterildi. YTB’nin ev sahipliğindeki programa; Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar ve eşi Katerına Bodnar, Çek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pavel Vacek, YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf ve pek çok ülkeden YTB öğrencilerinin yanı sıra Ukrain ve Kırım Tatar diasporasından da çok sayıda katılım oldu. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Etkinlikte, Ukrayna’daki son durum ve savaş mağduru Ukraynalı bir çocuğun günlüğünde yer alan satırlara slayt gösterisi ile yer verildi. İşgalci Rus saldırılarına direnen Ukrayna’daki son duruma dair yaşananların aktarılmasının ardından katılımcılar duygu dolu anlar yaşadı. Ukrain ve Kırım Tatar kültürünün ayrılmaz parçası ezgiler ile geleneksel danslar icra edildi. Ukrayna’ya 2016 ve 2022 Eurovision birinciliği getiren şarkılar, keman performansı ile hep bir ağızdan seslendirildi.

"TÜRKİYE, EN GÜVENİLİR ORTAKLARIMIZDAN BİRİDİR"

Programda, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar şu ifadeleri kullandı:

"YTB'deki dostlarımızın ve Türk misafirperverliğini dikkate alırsak kendimizi evimizdeymiş gibi hissediyoruz. Böyle zor bir zamanda böylesine güzel bir akşamı düzenlemenizden dolayı sizleri kutluyorum. Ve bugün burada bu vesileyle YTB başkanımıza Ukrayna’dan gelen öğrencilerimize ev sahipliği yapıyorlar eğitim veriyorlar, bugün Ukrayna’da savaşın devam ettiği zamanlarda her türlü destek bizim için çok önemlidir. Türkiye’de sığınak bulan her Ukrayna vatandaşının geleceği için bu desteğiniz çok önemli bir şeydir. Ve bu da savaştan önce de stratejik ortağımız olan Türkiye ile ortaklığımızın devam ettiğini aynı zamanda kimin dost kimin düşman olduğunu da görebiliyoruz. Bugün Rusya’ya karşı verdiğimiz savaş süresince Türkiye en güvenilir ortaklarımızdan biridir. Türkiye hem Ukrayna vatandaşlarımıza hem de vatandaşlarımızdan olan Türkiye’de yaşayan Kırım Tatarlarına büyük destekler sağlıyor ve bu bizim için çok önemli."

Kırım Tatarlarının geleneksel Tepreş etkinliğinde kendilerine hediye edilen Ukrayna geleneksel nakışlarıyla süslenen Vışıvanka desenli Kırım Tatar fesleri için teşekkürlerini dile getiren Bodnar, “Böyle sembolik projeler ortak çalışmalarımız sonucu ortaya çıkıyor. Ukrayna ve Kırım Tatar diaspora toplulukları beraber çalışıyor, yerel yönetime yardımcı oluyor. Bu ortaklık sayesinde böylesine güzel projeler ortaya çıkıyor. Bu yüzden bugün akşam da Türkiye ve Ukrayna için önemli projeler sırasını alıyor. Eminim ki beraber zafere giderken böyle işler, bizlere yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

"HEP BİRLİKTE ORTAK BİR GELECEK İNŞA EDECEĞİZ"

YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf program kapsamında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Keşke bugün buradaki konuşmalarımızda savaştan bahsediyor olmasaydık, keşke şu an yaşanan insanlık dramını her gün televizyonlardan izlemeseydik. Hepimizin tek bir hedefi var. YTB programının da tek hedefi var: Dünyada barışın tesisine hizmet etmek. Bizim dilimiz barış dili. Biz barışın dışında herhangi bir dil kullanmadık, kullanmayacağız da. Biz yarınların dünyasında öğrencimiz olan gençlerin ülkelerinde barışın temsilcisi olacağına, insanlığın kendi çabasıyla inşa ettiği bu medeniyeti yine kendi çabasıyla insanlığın kendi eliyle yıkmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Biz YTB olarak şu anda dünyanın 170 ülkesinden 16 bin civarında burslu olarak Türkiye’de misafir ediyoruz. Onlar uçak biletleri aldıkları andan itibaren Türk milletinin misafiri değil evladı oluyorlar. Bizim ailemize dahil oluyorlar. Onlar bizlere ait, onlar bizim çocuklarımız, biz hep birlikte ortak bir gelecek inşa edeceğiz."

YTB’de göreve geldiğinde 2017 yılının başında ilk ziyaretini başkent Kıyiv’e yaptığını belirten Yusuf, dünyada bulunan bu kadar güzel bir coğrafya ve kültürün bugünkü savaş ortamını hak etmediğini vurguladı. Yusuf, "Sadece Ukrayna’ya değil aynı zamanda insanlığa yapılan bu saldırı en kısa zamanda sona erer. Ve hep beraber kayıpları telafi eder o güzel insanların güzel ülkesi Ukrayna’nın eski haline geri dönüşünü görürüz. Bu insanlığın rotasından, rayından çıkan, insanlığı hedef alan bu çağ dışı davranışları, anlamsız kavgaları inşallah bertaraf ederiz" açıklamasını yaptı.

Programın ardından Kırım Haber Ajansına (QHA) özel açıklamalarda bulunan Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar şunları kaydetti:

"Bugünlerde böyle etkinlikler özellikle öğrenciler arasında oldukça önemlidir. Birçok Ukraynalı öğrenci, bugün vatanlarından ayrılmak zorunda kalarak Türkiye'ye gelip eğitimlerine devam ediyor. Bu tarz etkinlikler onların bir araya gelmeleri ve kendilerini evlerinde gibi hissetmeleri için çok önemlidir. Bu etkinliği tertip ettikleri için YTB'ye ve öğrencilere teşekkür ediyorum. Bir araya gelmememiz için vesile oldular. Ukrayna'nın, sadece savaşan bir ülke olduğunu değil; aynı zamanda dili, kültürü ve tarihi için de savaşan bir ülke olduğunun gösterilmesi bizim için önemlidir. Bu yüzden pozitif imaj yaratmak, Ukrayna'yı özellikle yabancı ülkelere tanıtmak son derece önemlidir. Ve bugün Ukrayna halkına ait müziğin ve kültürün yanı sıra Kırım Tatar müziğini dinledik, dansını izledik. Bu da bizim ne kadar renkli bir ülke olduğumuzu göstermektedir."

(YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf)

“SAVAŞIN GÖLGESİNDE HÜZÜNLÜ BİR KÜLTÜREL PROGRAM”

Program kapsamında Kırım Haber Ajansının YTB Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf ile gerçekleştirdiği röportajın tamamı ise şöyle:

Ukrayna'daki savaşın gölgesinde Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilerinin ve yabancı öğrencilerinizin yüksek ilgisi ve katılımıyla gerçekleştirilen böyle bir kültürel program ile Ankara'dan dünyaya gönderilmesi hedeflenen mesaj nedir? Programın öneminden ve amacından bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?

“Türkiye Bursları projesi tamamen iyilik hareketidir. Biz, dünyanın 170 ülkesinden başvuru alıyoruz. Şu anda 16 bin civarında burslu uluslararası öğrenci var. Her yıl 4 bin civarında burslu öğrenci alıyoruz. Bunların içerisinden Ukrayna’dan da başka ülkelerden de öğrenci var. Bizim ortak dilimiz barış dilidir. Biz, Türkçe’nin barış dili olduğunu savunan insanlarız. Bu, Türkiye’ye gelen gençler, ailelerinden bize emanettir. Biz onlara barışın, huzurun, insanlığın huzuru için nelerin gerektiğini anlatmaya, onları toplumların ihtiyaçlarını giderecek şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz.

Bu bakımdan şu anda Ukrayna’da meydana gelen savaşın mağdurları insanlar… Bu siyaset insanları mağdur ediyor. Masum insanlar, siviller, kadınlar, gençler, çocuklar işte görüyoruz, her gün haberlerde görüyoruz. Bizi, hepimizi yürekten yaralıyor. Siyasetle ilgili yorum yapacak değilim. Kimin haklı kimin haksız olduğunun da çok önemi yok. Neticede insanlar mağdur oluyor, insanlar ölüyor ve insanlar yurtlarından ve vatanlarından oluyor. Buna bir ’dur’ demek lazım. Bizim yetiştirdiğimiz gençler de kendi ülkelerine döndüğünde barışın dilini konuşacaklar. Savaşı öteleyecekler, savaşı engellemeye çalışacaklar. Zira insanoğlu bugüne kadar insanlık namına kendi edindiklerini kendi elleriyle yok ediyor. Bizim yetiştireceğimiz nesillerin gelecekte bunlarla mücadele etmesi lazım. Bu savaşlar belki bitmeyecek, mücadele belki bitmeyecek ama biz mümkün olduğunca bu insanları mağdur eden, insanları huzursuz eden, anneleri çocuklarından, çocukları ailelerinden, insanları yurtlarından eden bu vahşeti, dehşeti bir an önce bitirme adına biz elimizden geleni, gayreti göstereceğiz."

“100 UKRAYNALI GENCİMİZ TÜRKİYE’DE BURSLU EĞİTİM ALIYOR”

"Bu dönemde Ukrayna’da bir taraftan savaş olurken bir taraftan Türkiye’de burs verdiğimiz yaklaşık 100 Ukraynalı genç, Türkiye’de burslu eğitim alıyor. Bu savaşın gölgesinde hüzünlü bir kültürel program oldu.

Hem bir ölçüde eğlendik ama bu hüzünlü bir eğlence oldu. Umardık ve isterdik ki en azından bir gün önce olduğu gibi gençler memleketleri ve ülkelerini andıklarında gözleri yaşarmasın, o yaş özlem yaşı olsun istiyorduk ama şimdi başka bir duyguyla ülkelerini anıyorlar. Umarız ki; barış olur, ailelerini bıraktıkları yerde gidip bulabilirler…"

“ONLAR, MİSAFİR DEĞİL ÇOCUKLARIMIZ”

"Gençler, Türkiye’de okuyorlar. Türkiye, onlara elinden geldiğince, bizim kurumumuz vasıtasıyla yardımcı oluyor. Biz onların yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Onlar bizim misafirimiz değil bizim çocuklarımızdır. O bakımdan YTB olarak ve Türkiye olarak hükumetimizin, devletimizin bize verdiği görev de bu. Biz onların ihtiyaçları olan her şeyi onlara sunmaya çalışıyoruz. ‘Savaştayken de en azından hayatın devam ediyor olduğunu’, bu akşam burada gösterdik."

“ONLARIN SIĞINABİLECEĞİ BİR ÜLKE VAR: TÜRKİYE”

"Büyükelçinin, Ukrayna Büyükelçiliğinin ilgisi yüksekti. Gençler buradaydılar. İnşallah, önümüzdeki kutlamalarda, anmalarda savaş bitmiş, barış tesis edilmiş bir ortamda anmaları yaparız. Bu anlamda mutluyuz; çünkü insanlara bir umut verebiliyoruz. Onların barınabileceği, gelebileceği, geldiğinde sığınabileceği bir ülke var, kardeş bir ülke var, dost bir ülke var. Hüzünlüyüz; keşke onlar yine burada olsalardı da memleketlerinde bunlar yaşanmasaydı…"

Bugünkü kültürel programın hayata geçirilme fikri kime ait?

"Bizim birçok ülkeden öğrencilerimiz var. Bu öğrenciler kendi ülkelerinin tanıtımını, kendi ülkelerinin etkinliklerini diğer uluslararası öğrencilere gösterme bakımından YTB’nin şu anda içinde bulunduğumuz ofisini kullanıyorlar. Fikir, gençlerden, öğrencilerden geliyor. YTB olarak biz onlara destek veriyoruz. Bu mekânı onlar kendi ofisleri olarak kendi yerleri gibi kullanabiliyorlar. Bugün Ukrayna, yarın belki Balkanlar olacak, bir sonraki gün İran olacak, Ortadoğu olacak, dünyanın çok çeşitli ülkelerindeki öğrenciler, öğrenci grupları gelip burada kendi ülkelerini, değerlerini, özelliklerini, diğer ülkelerden gelen öğrencilere tanıtmış oluyorlar. Bu, evrenselleşmeye bir anlamda katkı oluyor. Şu anki etkinliğimizde de sadece Ukraynalı öğrenciler değil, diğer ülkelerden de öğrenciler vardı. Dolayısıyla, Ukrayna’nın sıkıntılarını, Ukrayna’nın içinde bulunduğu şartları bu yolla da olsa dünyanın diğer birçok kesiminden gelen genç öğrenmiş, onu anlama fırsatı bulmuş oluyor.

Kırım Haber Ajansı aracılığıyla tüm okuyucularınıza selam ediyorum…"

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.