SON DAKİKA
Hava Durumu

Uygur Türkleri, Ankara'da 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını Boykot ve Basın açıklaması düzenledi

2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nı düzenleme hakkı, Doğu Türkistan’a yönelik sistematik baskı ve asimilasyon politikalarını hız kesmeksizin sürdüren Çin yönetimine verildi. Ankara'da, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı tarafından bugün 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nı Boykot ve Basın Açıklaması düzenlendi. Etkinliğe; İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Büyük Birlik Partisi BBP Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, Uygur Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Erkin Ekrem ve çok sayıda davetli katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2021 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 11:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Uygur Türkleri, Ankara'da 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını Boykot ve Basın açıklaması düzenledi

Ayyıldız Huri KAPTAN /QHA Ankara

2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nı düzenleme hakkı, Doğu Türkistan’a yönelik sistematik baskı ve asimilasyon politikalarını hız kesmeksizin sürdüren Çin yönetimine verildi. Ankara'da, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı tarafından bugün 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nı Boykot ve Basın Açıklaması düzenlendi. Etkinliğe; İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Büyük Birlik Partisi BBP Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, Uygur Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Erkin Ekrem ile çok sayıda davetli katıldı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2022 Kış Olimpiyat Oyunlarının Çin'in başkenti Pekin'de (Beijing) yapılması kararlaştırıldı. Olimpiyat meşalesi 18 Ekim 2021’de Yunanistan’ın antik Olimpia kentinde düzenlen meşale yakma töreninin ardından 19 Ekim’de Panathenaic Stadyumu’nda yapılan törenle Pekin (Beijing) Kış Olimpiyat Organizasyon Komitesi’ne teslim edildi. Türkiye'deki ve dünyadaki Uygur diasporasının ise Doğu Türkistan’a yönelik sistematik baskı ve asimilasyon politikalarını hız kesmeksizin sürdüren Çin yönetiminin gerçekleştireceği 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na boykot çağrıları sürüyor. Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı bugün Ankara'da ortaklaşa 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını Boykot ve Basın Açıklaması gerçekleştirdi. Etkinliğe çok sayıda siyasi partinin genel başkan yardımcısı milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, basın mensupları ile davetliler katıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=s-I1M1fgDYo

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, "2022 Pekin Kış Olimpiyatları Boykot" etkinliğinin 2021 yılının Şubat ayında 80 sivil toplum kuruluşunun teşebbüsü ile başladığını hatırlattı. Olimpiyat tüzüğünün birinci maddesinde spor ile daha güzel bir dünya yaratma amacının bulunduğuna dikkat çeken Emet, "Çin, maalesef bugün Doğu Türkistan'da soykırım yapıyor. 2008'de Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından oyunlar yine Çin'e verilmişti ancak dünya yanıldı; 2008, Çin'in oyunları bahane ederek Doğu Türkistan'daki temel insan haklarına topyekun savaş açtığı bir yıl oldu." dedi.

Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit, 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarını Boykot ve basın açıklamasını okudu.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı Başkanı Abdürreşit Abdülhamit. https://www.youtube.com/watch?v=5OEibph6sz8 "UYGURLARIN TÜRKİYE'DEN VE TÜRK MİLLETİNDEN BAŞKA ÜMİTLERİ YOKTUR"

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti hükumetinin harekete geçerek Çin'de yapılacak organizasyonun başkaya ülkeye devredilmesi noktasında çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Yokuş ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti devletinin insanlık ihlallerinin işlendiği bir ülkede olimpiyatların olamayacağı gerekçesiyle tüm demokratik ülkelere protesto etmeye davet etmesi çağrısında bulundu.

"Çünkü Doğu Türkistan'da yaşayan Uygur kardeşlerimizin Türkiye'den ve Türk milletinden başka ümitleri yoktur."

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş. https://www.youtube.com/watch?v=EMVhSg5BNrA SELÇUK ÖZDAĞ: ÇİN, HÜR DÜNYA İÇİN TEHLİKEDİR

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, ise şunları kaydetti:

"Olimpiyatların sembolünde beş halka vardır, beş kıta. Olimpiyatların amacı savaşları durdurmak, barışı daim hale getirmek, milletler arası kardeşliği, dayanışmayı sağlamak, kültürel çeşitliliği sağlamaktır. Zaman zaman olimpiyatlarda ırkçılığa ve diktatörlere karşı meydan okumalar vardır; Moskova Olimpiyatlarında Rusya'nın Afganistan'ı işgali etmesi nedeniyle boykot edilmesi gibi. Olimpiyat Komitesi burada bir hata yapmaktadır, Rusya'yı protesto eden ve sembolik olarak katılan batı dünyası aynı şekilde şimdi de Pekin Olimpiyatlarını boykot etmelidir. Çin, tüm hür dünya için tehlikedir. Çin kendi anayasasını ihlal etmektedir. Çin Doğu Türkistan'ı Türksüz bırakmak istemektedir. Dünya da buna seyirci kalmaktadır. Tüm dünya devletlerine sesleniyorum: Çin ile ticari ilişkilerinizi askıya alın! Çin böylece yola gelecektir"

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ.

Büyük Birlik Partisi BBP Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser, Çin'in uyguladığı politikaların olimpiyatların ruhuyla ve amaçlarıyla uyuşmadığına dikkat çekti. Doğu Türkistan'ı her zaman devlet olarak gördüklerini ifade eden Keser, bağımsızlıklarını kazanana kadar Uygur Türklerinin yanında olduklarını vurguladı.

Büyük Birlik Partisi BBP Genel Başkan Yardımcısı Ali Keser.

2022 PEKİN KIŞ OLİMPİYATLARINI BOYKOT VE BASIN AÇIKLAMASI

Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nın Beijing ‘de yapılması kararlaştırılmış olup olimpiyat meşalesi 18 Ekim’de Yunanistan’ın antik Olimpia kentinde düzenlen meşale yakma töreninin ardından 19 Ekim’de Panathenaic Stadyumu’nda yapılan törenle Beijing Kış Olimpiyat Organizasyon Komitesi’ne teslim edilmiştir. Aynı zamanda bu meşale insanlığın vicdanını kül etmiş, gözünü kör etmiş ve olimpiyat ruhunu yakmıştır. Milyonlarca mazlumun yanmakta olan yüreğindeki ateşi körüklemiştir. Bu karar katliam ve göz yaşının dindirilmesi yönünde değil adeta zalimi daha da cesaretlendirerek ödüllendiren bir karar olmuştur.
Olimpiyat Oyunları, 2022 kış Olimpiyatlarının, komşularını sürekli tehdit eden, Hong Kong’da insan hakları ve demokrasiyi ağır derecede ihlal eden, işgali altında bulunan İç Moğolistan ve Tibet’te çok ağır baskıcı asimilasyon politikası yürüten, özellikle 2017’den beri, yıllardır sinsice sürdürdüğü asimile politikasını hiç çekinmeden Doğu Türkistan’da 3 milyondan fazla Uygur, Kazak gibi Türk yazarlar, profesörler, bilim insanları, ulemalar, sanatçılar, araştırmacılar, iş adamları ve tüccarlar başta olmak üzere kadın erkek, genç yaşlı ayırmaksızın halkı toplama kamplarına kapatarak işkence, tecavüz, beyin yıkama, zorla çalıştırma, kısırlaştırma, organlarını çalma, aileleri ayırma, kaybettirme, çocuk toplama kampları kurarak çocukları Çinlileştirme, Müslüman Türk halkının dilini, dinini, kültürünü ve tarihini yok etmeye ve silmeye yönelik politikalarıyla olimpiyat sloganını “daha hızlı” asimilasyon, “daha yüksek” kontrol ve “daha güçlü” baskı olarak kullanıp alenen dünya kamuoyunun gözü önünde soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekte ve insanlık adına en utanç verici vahşiliği gerçekleştirmekte olan bir ülke ÇKP yönetimindeki Çin Halk Cumhuriyetinin başkenti Beijing ’de yapılacak olmasını esefle kınıyoruz.

Amacı sosyal sorumluluğu ve evrensel temel etik prensiplere yönelik saygıya dayalı yaşam tarzını oluşturmak olan, sporu insanlığın uyumlu gelişimine sunmak, insanlığa saygının korunmasına yönelik barışçıl bir toplumun oluşmasını sağlamayı hedefleyen, rakibi dost bilen, Irk, din, siyaset, cinsiyet veya başka nedenle herhangi bir ülke ya da kişiye karşı ayrımcılık yapılmasını Olimpiyat ruhuna aykırı bulan bir organizasyonun, sırf kendileri gibi olmadığı için tehdit olarak algılayıp asimile etme, eğer olmuyorsa yok etme politikası uygulayan ırkçı, faşist ve şovenist ÇKP hükümetin yönettiği Çin Halk Cumhuriyetinde bu organizasyonun gerçekleşmesine onay veren Uluslararası Olimpiyat Komitesini, Uluslararası Spor Federasyonlarını ve Milli Olimpiyat Komitelerini sadece ekonomik çıkarları gözeterek insan hakları, demokrasi, özgürlükler, adalet gibi evrensel değerleri, barış, dostluk, dayanışma, saygı ve sevgi gibi değerleri barındıran olimpiyat ruhunu unutmamaya, bunları yok sayan, inkar eden Çin gibi totaliter rejimlere karşı tavrını net olarak ortaya koymaya çağırıyoruz. Sporcuları da Çin’in Doğu Türkistan’da uygulamakta olduğu vahşete seyirci kalmamalarını ve tepkilerini en uygun biçimde göstermelerini istiyoruz(1968 Meksika Olimpiyatlarındaki siyah eldivenli ve rozetli boykot çok güzel bir örnektir). Devletlerin en düşük seviyede temsilci göndermelerini talep ediyoruz. Ayrıca Uluslararası Olimpiyat Komitesi Etik Komisyonunun Doğu Türkistan, Tibet, İç Moğolistan gibi bölgelere bağımsız gözlemcilerin serbestçe girebilmeleri ve Çin’in o bölgelerde önceden hazırladığı tiyatroyu değil, gerçekleri ortaya çıkaracak araştırma yapmalarına olanak sağlanmasını talep etmelerini istiyoruz. Olimpiyatların sadece çıkarları gözeten, ülkelerin ve yöneticilerinin yaptıkları insanlığa karşı suçlarını görmezden gelerek onlara uluslararası meşruiyet kazandırma ve siyasi rant elde etmelerine alet edilmelerine izin verilmemesini temenni ediyoruz.

Biz Olimpiyatlara karşı değiliz, sporcuların emeğinin boşa gitmesini asla istemeyiz lakin kuruluş felsefesinden uzaklaşan, ruhunu yitiren bir olimpiyat da arzu etmiyoruz. 2022 Kış olimpiyatlarının yerinin değiştirilmesi konusunda çok çaba sarfetmiş olsak da muvaffak olamadık. En azından 2022 kış olimpiyatlarının Uygurlara soykırım uygulamakta olan bir ülkede gerçekleşecek olmasını insanlık alemine bildirmek ve Çin nazi kamplarının kapatılmasını, insanların serbest bırakılmasını talep etmek ve bu taleplerimizi hakkı, adaleti, özgürlüğü, insan haklarını ve tüm insani değerleri savunan siz değerli dostlarımız, basın mensupları ve Türk halkının tamamiyle birlikte yapmak istiyoruz. Hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerimizi bildirir ve saygılarımızı sunarız.

https://www.youtube.com/watch?v=CE-wWR_IYJU DOÇ. DR. ERKİN EKREM: ÇİN, BOYKOTLAR NETİCESİNDE SOYKIRIMCI OLARAK ANILACAK

Ayrıca dünya çapındaki boykotlara ilişkin QHA'ya açıklamalarda bulunan Uygur Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Erkin Ekrem de,
bu organizasyonlarda 2008 yılında uluslararası hukuka entegre olması umuduyla Çin'e yetki verildiğini ancak Çin'in daha çok meydan okuyucu tarza bürünerek aksi yönde güç kazandığını belirtti. Ekrem, dünya çapında yankı bulan boykotlar neticesinde; "Çin ne yaparsa yapsın Pekin Olimpiyatlarında soykırımcı olarak anılacak" diye konuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=b0iFdalj5AU
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.