SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Bayraktar, Ukrayna direnişinin sembolü oldu

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna devletinin savaşı kazanmak için elinden geleni yaptığını ifade ederek, “Savaşta fazla iyimser olmak iyi değil o yüzden kimin ne zaman nasıl kazanacağını ve kaybedeceğini belirtmek zor. Belirtmek isterim ki, biz gerek halkımızın gerek devletimizin yanındayız” açıklamasını yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2022 21:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.03.2023 17:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçisi Bodnar: Bayraktar, Ukrayna direnişinin sembolü oldu

Ayyıldız Huri Kaptan/QHA ANKARA

Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, Kırım Haber Ajansının sorularını yanıtladı. Ukrayna-Rusya Savaşı'nda Türk SİHA'ları, Ukrayna ordusuna büyük bir fayda sağladığını, cephede Ukrayna'nın elini güçlendirdiğini ifade ederek, "Bayraktar TB2 Ukrayna direnişinin efsanesi oldu. Ukrayna Silahlı kuvvetlerimizin sahada düşmanı yenmesi için elimizden geleni yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

"BAYRAKTAR, UKRAYNA DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ OLDU"

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Ukrayna tahıl koridoru, Ukrayna-Rusya Savaşı'na dair son durum ve Bayraktar TB2'nin Ukrayna'da üretilmesi gibi pek çok konuyu bugün Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Büyükelçi Bodnar, "Bayraktar, Ukrayna direnişinin sembolü oldu" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar'ın açıklamaları şöyle:

Ukrayna tahılının sevkiyatı için oluşturulan tahıl koridorunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Rusya, bu koridoru sabote edebilir mi?

"Tahıl koridoru oluşturulması fikri, Ukrayna'ya ait. Ukrayna Cumhurbaşkanı Sayın Volodımır Zelenskıy, bu fikri Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna ziyaretinde dile getirdi. BM, arabuluculuğu üstlenmeye çalıştı ama maalesef buna gücü yetmedi. Müzakere sürecinde başarılı olan Türkiye dahil edildi. Türkiye’nin bu çabalarından ve alınan sonuçtan dolayı Türkiye Cumhuriyetine  minnettarız. Şu an elimizde olan sonuç, hem Ukrayna, hem Türkiye hem de dünya toplumuna fayda göstermektedir. Ukrayna görüldüğü üzere yükümlülüklerini yerine getiriyor. Türkiye ve BM tarafında herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bunun aksine saldırgan devletle (Rusya) bir sıkıntısı var. Rusya Federasyonu, anlaşma imzalanır imzalanmaz ertesi gün Ukrayna limanına saldırdı. Ukrayna limanına saldırmakla birlikte şunu kastetti:

'Bundan sonra bütün sorumluluk Rusya’ya ait olacak.' 

Rusya'nın, özellikle Ukrayna’nın güneyi, kuzeyi ve doğusunu tehdit etmek için yeterli sayıda araçları var. Bunlar arasında gemiler, füzeler ve silahlar yer alıyor. Türkiye, Rusya ile Soçi’de bir görüşme gerçekleştirdi. Bu konuda, Rusya’nın yüklendiği sorumluluklarını, yükümlülüklerini yerine getirmesi bizim için önemlidir."

 “EN BÜYÜK İSTEĞİMİZ BU SAVAŞI KAZANMAK”

Ukrayna’da son dönemde, savaşta yoğun çatışmaların Donbas bölgesinden güneye, Herson’a doğru evrildiğini görüyoruz. Şu anda Herson bağlamında savaşın seyrini nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Bizim en büyük isteğimiz; bu savaşı kazanmak ve düşmanı topraklarımızdan kovmak, bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Güney bölgesindeki çatışmalar şu an devam ediyor. Çünkü, Rus işgal güçleri  o bölgelerde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine karşı taarruza geçmiştir. Harkiv’den, Herson’a kadar uzanan cephe hattı boyunca hiç kolay değildir. Fiilen duruma bakacak olursak neredeyse her gün barışçıl yapı tesisleri saldırıya uğratılıyor ve özellikle Harkiv bölgesindeki tesisler her gün bombalanıyor. En şiddetli çatışmalar ise Donbas bölgelerinde gerçekleşiyor. Güney bölgelerindeki çatışmalar daha düşük Donbas’la kıyaslarsak... Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, özellikle Rusya’nın lojistik kapasitesini aza indirmek için askeri tesisleri, araç konvoylarını titiz bir şekilde kontrol ediyorlar. Savaşta fazla iyimser olmak iyi değil o yüzden kimin ne zaman nasıl kazanacağı kaybedeceği belirtmek zor. Belirtmek isterim ki biz gerek halkımızın, gerek devletimizin yanındayız. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, sahada düşmanı yenmek için elinden geleni yapıyor."

 “SAVAŞA RAĞMEN UKRAYNA’DA FABRİKALAR, İŞLETMELER ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR”

Türk yapımı Bayraktar TB-2 SİHA'larının Ukrayna’da üretileceğine dair bir demeciniz mevcut. Bu konuyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

"Bayraktar üretimini sağlayan fabrikanın kuruluşuyla ilgili anlaşma sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kıyiv ziyareti sırasında anlaşmanın onaylanması üzere Ukrayna Parlamentosuna sunuldu. Şirket sahibi Ukrayna’da şirketin şubesini oluşturarak aynı zamanda bir araziyi de satın almış oldu. Devam eden savaşa rağmen fabrikanın inşaatına başlanacağını biliyorum. Aslında bu karşılıklı yararlı bir işbirliği olacak  çünkü savaş devam etmesine rağmen Ukrayna’da savunma sanayide bazı fabrikalar ve işletmeler çalışmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla, Bayraktar TB2 Ukrayna direnişinin efsanesi oldu. Ukrayna ordusunun daha modern daha geliştirilmiş İnsansız Hava Araçlarına (İHA) da ihtiyacı olacaktır. Fabrikanın inşaatı bittikten sonra biz de iş birliğine devam edeceğiz. Bu sadece Ukrayna için değil diğer ülkeler için de faydalı olacak. Bayraktar kapsamında bağış kampanyaları başlatıldı ve bu insanların dikkatini çekti."

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş beşinci ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci orduya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor.

Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşı sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolaylı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller, yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre Rus saldırıları nedeniyle 12 milyona aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi ve 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.