SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna'dan tahliye edilen savaş mağduru Kırım Tatar çocuklar Anıtkabir’i ziyaret etti

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2022 21:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 10:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna'dan tahliye edilen savaş mağduru Kırım Tatar çocuklar Anıtkabir’i ziyaret etti

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşın mağduru olan Kırım Tatar ve Ukrain çocuklar bugün Anıtkabir’i ziyaret etti. Ukraynalı çocuklar, Anıtkabir ziyareti sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk hakkında bilgi aldı. Ziyaret, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından organize edildi. Ziyarete eşlik eden Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Recep Şen, QHA'ya yaptığı açıklamada, “Çocuklar güzel bir dünya hak ediyor, onlara güzel bir dünya bırakalım” mesajına yer verdi.

İşgalci Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş, 53’üncü gününde de devam ediyor. İşgal girişiminde sivilleri de hedef alan işgalci Rus ordusu sivil, çocuk, bebek demeden vahşi katliamlara imza atıyor. Can güvenliği tehlikede olan birçok sivil, emniyetli yerlere tahliye ediliyor. Özellikle savunmasız bebek ve çocuklar anneleriyle birlikte başta komşu ülke Polonya olmak üzere, Avrupa ülkelerine ve Türkiye’ye sığınıyor.

Türkiye’ye sığınan Kırım Tatar ve Ukrain çocuklar, öncelikli olarak Edirne ve Kırklareli’nde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından karşılandı ve çeşitli bölgelere yerleştirildi. İki hafta orada ağırlanan çocuklar, 3 haftadır Eskişehir’de Göç İdaresi Başkanlığının kapılarını açtığı yurtlarda kalıyor.

Savaşın izini küçük yüreklerinde taşıyan Kırım Tatar ve Ukrain çocuklar, rehabilite olmak amacıyla bugün Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından ortaya konulan programla Ankara’ya getirildi. Ankara'yı gezen çocuklara, Eskişehir Kırım Halkbilim Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Recep Şen ile Göç İdaresi Başkanlığının yetkilileri ve ilgililer eşlik etti. Savaş mağduru çocuklar, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının bulunduğu Anıtkabir’i ziyaret etti.

Çocuklara gezi sırasında refakat eden Recep Şen, savaş mağduru çocukların savaşın yıkıcı etkisinden kurtulmalarına yardımcı olmak için psikolojik destek sağlandığını söyledi. Göç İdaresi Başkanlığının buna yönelik desteklerinden ötürü teşekkür eden Şen, Kırım Teşkilatları Platformunun bu kapsamda tüm etkinliklerde aktif olduğunu belirtti.

RECEP ŞEN: EN KÖTÜ BARIŞ, HER TÜRLÜ SAVAŞTAN DAHA İYİDİR

Savaştan en çok etkilenen kesimin çocuklar olduğunu vurgulayan Şen, “En kötü barış, her türlü savaştan daha iyidir. Çocuklar daha güzel bir dünyayı hak ediyor. Onlara daha güzel bir dünya bırakalım. İnşallah bu amansız savaş, bu düşmanlık son bulur. Çocuklar, arkadaş, kardeş olurlar ve güzel bir dünyada yaşarlar” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUKLAR HER ŞEYİN FARKINDA, PSİKOLOGLAR YARDIMCI OLDU”

Tahliye sürecinden bu yana çocukların daima yanında olan Kırım Ailesi Merkezi (Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de faaliyet gösteren) kurucusu Anife Kurtseitova, savaşın beşinci gününden itibaren Türkiye’nin, anneleriyle birlikte çocukların tahliye edilmesi konusunda destek olduğunu aktardı. Yetkili, Kırım Tatarları ve Ukrainlerin yanı sıra tahliye edilenlerin içinde Ahıska Türklerinin ve Gagavuz Türklerinin de bulunduğunu söyledi.

Kurtseitova, “Çocuklar çok zorlar günler geçirdi. Psikologlar yardımcı oldu. Onlar her şeyin farkında. Bu noktada, Göç İdaresi çok yardımcı oldu. Kırım Tatar Dernekleri çok yardımcı oldu. Kendimizi hiç yabancı hissetmedik. Türk devletine, Türk halkına ve Sayın Emine Erdoğan’a teşekkür ederiz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.