SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA'dan özel röportaj: Türk halkı, Rusya-Ukrayna gerilimini nasıl görüyor?

QHA'dan özel röportaj: Türk halkı, Rusya-Ukrayna gerilimini nasıl görüyor?

Haber Giriş Tarihi: 07.02.2022 23:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2022 15:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA'dan özel röportaj: Türk halkı, Rusya-Ukrayna gerilimini nasıl görüyor?

Yağmur Filiz Şahin/ QHA Ankara

Kırım Haber Ajansı, Ankara sokaklarında dış politika gündeminin nabzını tuttu. Rusya-Ukrayna çatışması ekseninde devam eden gerilimi, Rusya'nın olası işgal planı, Türkiye'nin sorundaki arabuluculuk rolünü Türk halkına sorduk.

Kırım Haber Ajansı, son dönemde gündemde olan Rusya-Ukrayna gerilimi hakkında vatandaşlara sorular yöneltti. Mikrofonlara cevap veren vatandaşların kimi söz konusu gerilimin çözüleceğini ifade ederken kimi de Rusya’nın işgal hazırlığı yaptığını belirtti. İşte o röportaj:

https://www.youtube.com/watch?v=uP8n0QtVqrQ&ab_channel=QHA-Q%C4%B1r%C4%B1mHaberAjans%C4%B1 RUSYA UKRAYNA TOPRAKLARINI İŞGAL EDECEK Mİ? TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Ukrayna ve Rusya arasındaki sorunun Türkiye’yi de etkileyeceğini düşünen vatandaşların sayısı bir hayli fazla. Bu sebeple vatandaşlar gelişen herhangi olumsuz bir durumun Türkiye’ye sıçrayacağını düşünüyor. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna’ya ziyaretinde arabulucu olabilmesini ve Karadeniz ülkesi olan Türkiye’nin de etkilenmeden sorunun ortadan kalkmasını vatandaşlar büyük oranda destekliyor.

QHA'dan özel röportaj: Türk halkı, Rusya-Ukrayna gerilimini nasıl görüyor? RUSYA’NIN UKRAYNA SINIRLARINDAKİ ASKERİ HAREKETLİLİĞİ DEVAM EDİYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırgan politikaları ile Rusya-Ukrayna sınırındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor. Özellikle, Ukrayna sınırı yakınlarında yoğun Rus askeri yığınağı dünya kamuoyunun gündeminde yer alıyor.

GERİLİM NASIL TIRMANDI?

Ukrayna Savunma Bakanlığı 14 Ocak 2022’de Ukrayna’nın sınırı içinde yer alan Rusya yanlısı grupların Donbas’taki Horlivka bölgesine “amonyak dolu konteynerler taşıdığı” ve Ukrayna’nın zehirli madde kullanmakla suçlayacağı yönünde endişe ve savaşa zemin hazırlama üzerine bir bildiri yayımladı. Ukrayna yetkilileri ise, Rus birliklerinin Tambov bölgesine paraşütle iniş yaptığını 99 Rus askerin, teçhizatların ve 3 adet füze sisteminin Donbas’a yerleştirildiğini söyledi. Ardından Rusya, Belarus ile “Birleşik kararlılık” adı verilen ortak tatbikat düzenlemek üzere Rus askerlerini Ukrayna’nın kuzeyine yerleştirdi.

Rusya ve Ukrayna geriliminin başlangıcı bu şekilde gelişti. Zelenskıy, Avrupa devletleri ve Türkiye’den yardım çağrılarında bulunurken, Putin olası bir savaş durumunun olmadığını söyleyerek sessizliğini korudu. Hemen ardından Putin, NATO ve Avrupa ülkelerinin güya Rusya Federasyonu sınırlarına geldiğini açıkladı. Uzun bir süredir Ukrayna sınırlarında, Rus askerlerinin sayıları hızla artış gösteriyor. ABD, Birleşik Krallık, Kanada Ukrayna'ya askeri teçhizat ve savunma yardımı yapmaya başladı.

Birleşik Krallık Cumhurbaşkanı Boris Johnson 1 Şubat 2022’de Ukrayna’yı ziyaret etti. Rusya’nın Kıyiv’i işgal etme durumunda yaptırımların hazır olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Johnson, 2015’ten beri Ukrayna’ya verdikleri desteklerini, 22 binden fazla Ukrayna asker eğitimi, 2,2 milyon sterlin değerinde “ ölümcül olmayan” askeri teçhizat gönderdiğini, tanksavar silahlar ve 88 milyon sterlinlik İngiltere fonunu açıkladı. Öte yandan Ukrayna’ya Kanada'dan 120 milyon dolar değerinde savunma yardımı yapılacağı açıklandı.

TRT Haber Donbas'ta - Son Dakika Haberleri

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Şubat 2022’de Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'e resmi ziyaret düzenledi. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'nın Kırım dahil olmak üzere toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediklerini ifade etti. Erdoğan, Rusya-Ukrayna geriliminde arabuluculuk yapabileceklerini ifade ederek, Putin ve Zelenskıy'ı Türkiye'ye davet etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy, bu davete olumlu yanıt verdi ancak Putin'in cevabı halen bekleniyor.

Kırım Tatar halkını milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise, Putin Rusyası'nın Ukrayna sınırlarındaki askeri hareketliliğini değerlendirerek, Putin'in "akılsız" politikalarda bulunduğunu ve Ukrayna'ya savaş açmasının kendisi için sonun başlangıcı olabileceğini ifade etti.

RUSYA-UKRAYNA SINIRINDA KAÇ ASKER VAR?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde yayımlanan açık verilere göre 2021 yılı itibarıyla 285 bin civarında silah altında asker bulunuyor. Zelenskıy'ın ilan ettiği asker artırımının ardından Ukrayna ordusunun mevcudu 385 bin askere ulaşmış olacak. Ülkenin ayrıca olası savaş durumunda silah altına alınabilecek 1 milyon yedeği mevcut.

Ukrayna’da yapılan bir değerlendirmeye göre, Rusya’nın bölgede 106 bin kara birliği, 21 bin deniz ve hava kuvvetleri olduğu açıklandı. Kalıcı olarak ise, 35 bin civarı Rus askeri konuşlandırılmış durumda. ABD İstihbaratının verilerine göre ise; Rusya, Ukrayna sınırına 110 bin civarı asker konuşlandırdı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.