SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA, Azerbaycan'daki örnek yardımlaşma öncü kulübü "EKK" ile konuştu

Azerbaycan'da koronavirüs tedbirleri nedeniyle evlerinde olan kişiler örnek bir projeye imza attı. Evdar Kişiler Kulübü (EKK) adıyla ortaya çıkan kulubün ortak amacı temelde, ev işlerinin tamamiyle kadınlara yüklenebilecek işler olmadığını anlatmanın yanında paylaşma dayanışma ve yardımlaşma anlamında organize olmak.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2020 23:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2020 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA, Azerbaycan'daki örnek yardımlaşma öncü kulübü "EKK" ile konuştu

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Azerbaycan'da koronavirüs tedbirleri nedeniyle evlerinde olan kişiler örnek bir projeye imza attı. Evdar Kişiler Kulübü (EKK) adıyla ortaya çıkan kulubün ortak amacı temelde, ev işlerinin tamamen kadınlara yüklenebilecek işler olmadığını anlatmanın yanında paylaşma dayanışma ve yardımlaşma anlamında organize olmak.

Çoğunlukla evde kalınan zorlu koronavirüsle mücadele günlerinde EKK, ev işleri yükünün paylaşılmasında örnek olurken ihtiyaç sahiplerine el uzatma ve sorunları paylaşma anlamında da birçok yardımlaşma adımını gerçekleştirdi.

Evdar Kişiler Kulübü'nün amaç ve içeriğine dair bilgilendirme metni ise şöyle:

EVDAR KİŞİLER KULÜBÜNÜN (EKK) AMACI

"Evde olmak, ayıp veya ev işlerine katılmak utanılacak, gülünecek ve sadece kadınların üzerine düşen bir iş değil.

Evdar Kişiler Kulübü karantina günlerinde evde kalmaya mecbur olan kişilerin ev işlerinde hanımlara destek olmaları, böylelikle onları daha iyi anlamak, ev işleriyle ilgilenenlerle başka sahalarda da tecrübe paylaşımı, öğrenimi, öğretimi, bugünlerde ilgililerin vakitlerini faydalı işlerle geçirmelerine katkı yapmak için oluşturulmuştur. Karantinadan sonraki günlerde de aynı amaçlar geçerlidir.

KULÜBÜN ÜYELİK ŞARTLARI

Gruba saadece gerçek profiller üye olarak kabul edilir. Grup yöneticileri sahte profil ile üye olmuş veya farklı amaçlarla grup kurallarına uymayan katılımcıları çıkartabilmektedir.

Grubun amacını gerçekleştirebilmesi için;
Amaç dışı paylaşımlar,
Cinsiyet beraberliğinin zıttı paylaşımlar,
Nefret, tahrik, ırkçılık, dini ayrımcılık ifade eden paylaşımlar,
Satış amaçlı paylaşımlar,
Tekrar eden paylaşımlar,
Siyasi paylaşımlar,
18+ paylaşımlar;
Aynı zamanda başka sayfa ve profillerden gönderilen paylaşımlar onaylanmamaktadır."

Kırım Haber Ajansı (QHA) örnek dayanışma kulubünün fikir öncüsü Vefadar Babayev ile EKK kulübü hakkında bir röportaj gerçekleştirdi.

QHA: Haberlerde ve Facebook'ta farklı isimlerle (Evdar Kişiler Kulübü/ Ev Erkekleri Kulübü) görülmekte olan kulubün tam adı nedir? Kimler tarafından oluşturuldu?

Vefadar Babayev: Kulübün adı, "Evdar Kişilər Kulübu"dür. Vefadar Babayev tarafından 24 Mart 2020 tarihinde saat 22.00'de kuruldu.

QHA: Kulübün kurulma fikri nasıl oluştu? Organize olma süreci nasıl ilerledi?

Vefadar Babayev: Kulübün kurulma fikri, koronavirüs tedbirleri kapsamında herkesin isteyerek ya da istemeyerek evde olma zorunluluğu ile karantina sürecinde olması ile kendiliğinden oluştu denilebilir.

QHA: Kulüpte kaç kişi/üye var?

Vefadar Babayev: Facebook adresi olan kulüp ilk günlerinden itibaren hızla popülerleşti ve son olarak 35 bin üye sayısına ulaştı.

QHA: Olumsuz eleştiriler aldığınız oldu mu?

Vefadar Babayev: Bazı televizyon programlarında haksız eleştiriler oldu ama eleştiriler cevapsız da kalmadı.

QHA: Bunlar ne gibi eleştiriler?

Vefadar Babayev: Önyargıyla birlikte, erkekler ev işleri görmez yönünde.

QHA: Bazı kimseler yardımların sosyal medyada paylaşılmasının doğru olmadığını düşünüyor. Bu fikirlere yaklaşımınız nedir?

Vefadar Babayev: İnsanlar paralarının nereye harcandığını görmek ister ve paylaşımlarımız sayesinde görüyor. Biz de bir rapor şeklinde şüpheye düşmemeleri adına faaliyetlerimizi paylaşmalıyız. Ayrıca fotoğraf paylaşıldığında ihtiyaç sahibi insanların yüzleri kapatılıyor.

QHA: Kulübün yardım organizasyonuna geçiş aşaması nasıl başladı?

Vefadar Babayev: Kulübün ilk günlerinden itibaren üyeler yardım organizasyonu kurulmasını teklif etti ve harekete geçtik. Böylece ilk olarak 4 Nisan'da yardımlara başlamış olduk.

QHA: Size nasıl ulaşılıyor?

Vefadar Babayev: 70 aileye yardım etmek için yeterli para toplandı. Ancak bize başvuran aile sayısı 20 civarındaydı, bu yüzden sosyal medyada bir reklam paylaştım ve bizimle iletişime geçmeleri gereken aileleri söyledim. Bizden kimlik kartlarını, medeni durumlarını, adreslerini ve irtibat numaralarını göndermelerini istedik, bu duyurudan sonra çok fazla istek vardı. WhatsApp'tan her gün binden fazla mesaj alıyoruz.

İhtiyaç sahipleri bir başvuru formu ile WhatsApp üzerinden başvurularını yapıyor. Başvuru formunda istenen bilgiler ise şöyle: Kimlik, Telefon numarası, İhtiyaç sahibi aile hakkında bilgilendirme.

QHA: İhtiyaç sahipleri nasıl tespit ediliyor?

Vefadar Babayev: Odak noktamız, geliri olmayan ve gerçekten zor durumda yaşayan aileler. Başvuran herkesi listelemiyoruz. Mümkün olduğunca daha çok yardıma ihtiyacı olanları ön plana çıkarıyoruz. Örneğin, bazı araştırmalarda, kişilerin gerçekten yardımımıza ihtiyacı olmadığını görüyoruz. Çalışanlarımız bazı adreslere yardım etse bile, bu kişilerden bazılarının ihtiyaç sahibi olmadıklarının anlaşıldığı oluyor. 

QHA: Koronavirüs tedbirleri kapsamında yardımların dağıtımı nasıl yapılıyor?

Vefadar Babayev: Bakü ve Sumgayıt'taki ailelere yardım ettiğimiz için dağıtımı buna göre planladık. Örneğin, WhatsApp'ta, Housewives Club (EKK) üyelerinden oluşan bir koordinasyon grubu oluşturduk. Bütün bu kişiler, bize yardım eden belirli pozisyonları olan çalışkan insanlar. Bazıları alışverişe yardımcı olurken, bazıları araba ile teslime yardımcı olmakta. Ayrıca gıda dağıtımını sistemleştirdik. Yani, bizi teknik olarak da destekleyen arkadaşlarımız var. Bölgeye göre Excel programı tarafından sistematik olarak listelenen numaralar, listeye göre, o bölgeye en iyi giden ve yiyecek veren kim bilinmekte.

QHA: Kaç aileye ulaşıldı ne kadar yardım gerçekleşti?

Vefadar Babayev: 4 Nisan'da başlayan yardımlarla bugüne kadarki istatistikler bin 100 aileye gıda yardımı yapıldığını göstermekte. Gelecek günlerde de faaliyetlerimiz devam edecek.  

QHA: Kulüp koronavirüs süreci atlatıldıktan sonra da yardım faaliyetlerine devam edecek mi?

Vefadar Babayev: Normal sürece dönünce yeni kulüp adına değil ancak halihazırda 5-15 yaş aralığındaki çocuklara yardım eden "Hızır Baba" adındaki önceki yardımlaşma misyonumuza dönerek faaliyetlerimizi devam ettireceğiz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.