SON DAKİKA
Hava Durumu

Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün "Savaş Ortamında Bilim" projesini anlattı

Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün "Savaş Ortamında Bilim" projesini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2022 00:48
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2022 21:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün "Savaş Ortamında Bilim" projesini anlattı

Rusya'nın topyekûn işgal girişimi ve saldırılarıyla karşı karşıya kalan Ukrayna'da akademisyenlerin sesini duyurmak için başlatılan "Savaş Ortamında Bilim (Science and War)" video notları serisinin mimarlarından Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün, Kırım Haber Ajansı için projeyi anlattı.

Savaş Ortamında Bilim projesi sayesinde Rus kuşatması altındaki Ukraynalı akademisyenlerin kişisel tecrübelerinin aktarılmaya çalışıldığını kaydeden Prof. Dr. Aydıngün, “Amacımız, meslektaşlarımızın savaş deneyimini paylaşmak ve onların sesini duyurmak" değerlendirmesini yaptı. İşte Prof. Dr. Aydıngün'ün projeyi anlattığı mülakat:

https://www.youtube.com/watch?v=EGxwt8YL2fA&ab_channel=D%C3%BCcaneC%C3%BCndio%C4%9Flu “SAVAŞ ORTAMINDA BİLİM” PROJESİ

Bildiğiniz gibi 24 Şubat 2022’de, uzun süredir Ukrayna’nın doğusunda, Belarus sınırında ve işgal altındaki Kırım’da bulunan Rusya askerî birlikleri Ukrayna’nın birçok yerleşim yerini bombaladı ve işgal etti. Bu beklenmedik çaptaki işgal, 10 milyondan fazla Ukraynalının yaşamlarını riske atarak çok zor koşullarda ülke içinde yer değiştirmesine, yaklaşık 5 milyon Ukraynalının ülke dışına göç etmesine ve çocuklar dâhil olmak üzere birçok sivilin de ölmesine neden oldu. Rusya’nın işgali nedeniyle hayatları kökten değişen, evlerini ve hatta ülkelerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Ukraynalı arasında binlerce Ukraynalı bilim insanının da bir kısmının üniversitelerini, öğrencilerini ve akademik çalışmalarını bırakmak zorunda kalarak hayatta kalma mücadelesi verdiklerini, bazılarının ise hayatlarını kaybettiklerini biliyoruz. İşgal altında yaşam mücadelesi veren Ukraynalı meslektaşlarımızın sesini tüm dünyadaki meslektaşlarımıza duyurmak amacıyla bu video notları hazırlama fikri doğdu. Bu fikri İrına Pokrovska ve İsmail Aydıngün ile hayata geçirdik. Bu süreçte çok sayıda meslektaşımız da bize yardımcı oldu. Hepsine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Ayrıca içinde bulundukları zor koşullara ve bombardımana rağmen projemize destek vermek için telefonlarıyla video çekip bize gönderen Ukraynalı meslektaşlarımıza da şükranlarımızı sunarız. Bizler, Ukrayna’nın, Ukraynalıların ve Ukraynalı meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu duyuruyor ve Rusya’nın işgalini kınıyoruz. Sizleri de bu videoları paylaşarak meslektaşlarımızla dayanışmaya davet ediyoruz. 

Prof. Dr. Ayşegül Aydıngün

Video notları serisinin yayımlanan bölümleri için tıklayınız:

Savaş Ortamında Bilim: Ukrayna’da Rus kuşatması altındaki akademisyenler seslerini duyurmak istiyor

Savaş Ortamında Bilim video serisinin ikinci bölümü yayında

Savaş Ortamında Bilim: Ukraynalı akademisyen İrına Pokrovska anlatıyor

Savaş Ortamında Bilim: Ukraynalı akademisyen Yuliya Lebedenko anlatıyor

Savaş Ortamında Bilim: Ukraynalı akademisyen Dmıtro Şabanov anlatıyor

Savaş Ortamında Bilim: Ukraynalı akademisyen Lidiya Mişçenko anlatıyor

Savaş Ortamında Bilim serisinin konuğu Doç. Dr. İrına Driga

Projenin YouTube hesabı: https://www.youtube.com/channel/UCfcz...

RUSYA UKRAYNA’YA SAVAŞ BAŞLATTI

Yayılmacı emelleriyle hareket eden işgalci Rusya, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşta dördüncü ayında. İşgalci Rus ordusu, haksız savaşını sürdürürken Ukrayna ordusu işgal karşısında mücadelesine devam ediyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Yalnızca Buça kentinde 410 sivil sokaklarda Rus işgal güçleri tarafından katledilmiş halde bulundu. İrpin, Mariupol gibi işgalci Rusya’nın ağır katliamlara imza attığı şehirlerden bilgiler toplanmaya devam ediyor.

Ukrayna’ya karşı topyekun işgal girişimi ve saldırıların sorumlusu olan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti.

Başlattığı savaş yüzünden işgalci Rusya’ya, birçok Avrupa ülkesi yaptırım uyguluyor. Rus ordusu savaşın 3’üncü ayında Ukrayna’daki kritik altyapı tesislerini, havaalanlarını, sivil yerleşim birimlerini bombalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) verilerine göre, Rusya’nın saldırıları nedeniyle 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.