SON DAKİKA
Hava Durumu

Kerkük'te PKK paçavrası asıldı: Türkmen şehitliğine saldırıldı

Bölücü terör örgütü PKK tarafından dün gece geç saatlerde Kerkük'ün farklı bölgelerine ve köprülere PKK'nın sözde bayrakları asıldı. Aynı zamanda Türkmen Şehitler Mezarlığı’nın tabelasına ve Türkmeneli bayrağına saldırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2020 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 23:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kerkük'te PKK paçavrası asıldı: Türkmen şehitliğine saldırıldı

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Bölücü terör örgütü PKK tarafından dün gece geç saatlerde Kerkük'ün farklı bölgelerine ve köprülere PKK'nın sözde bayrakları asıldı. Aynı zamanda Türkmen Şehitler Mezarlığı’nın tabelasına ve Türkmeneli bayrağına saldırıldı.

Bölücü terör örgütü PKK'nın sözde bayrakları 19 Haziran 2020 tarihinde gece geç saatlerde Kerkük'ün merkezindeki farklı farklı bölgelere ve köprülerine asıldı. Ardından ise, Kerkük'ün merkezinde bulunan 14 Temmuz Katliamında şehit düşenlerin mezarlarının bulunduğu Türkmen Şehitler Mezarlığı’nın tabelasına ve Türkmeneli bayrağına saldırıldı.

Kerküklü Gazeteci Reşat Salihi ve Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü Kerkük'teki son gelişmeleri Kırım Haber Ajansına (QHA) aktardı.

TÜRKMEN NÜFUSUNUN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELER HEDEF ALINDI

Gazeteci Reşat Salihi, "Gece saat 03.00 sularında yapılan çirkin provokasyon ve saldırılar özellikle Türkmenlerin yoğun olduğu mahallelere; Kerkük merkezine, Kasaphane ve Tisin yakınlarında yapıldı. Ayrıca 16 Ekim 2017 tarihinde Kerkük'ten çıkarılan Kürtlerin önceden karargâhı olan Arafa Bölgesinde de saldırılar görüldü. " dedi.

Reşat Salihi, Kerkük'teki Türkmen Şehitleri Mezarlığı'nın tabelasının da yırtılmış olarak bulunduğunu kaydetti.

PENÇE HAREKATI İLE ITC'YE TEHDİTLER ARTTI

Reşat Salihi, bu saldırı ve provokasyonların özellikle Türkmen yoğunluklu bölgelerde yapılmasını ITC'nin Pençe Harekatına desteğini açıkça ifade etmesiyle ilişkili olarak değerlendirdi.

Pençe Operasyonlarının başlamasıyla ITC yöneticilerinin şahsi telefonlarına, özellikle eş zamanlı olarak sesli tehdit mesajları gönderildiğini bildiren Salihi, Türkmen yetkililere "Sizleri öldürürüz, çok fazla bu işlere bulaşmayın, sizi öldürürüz, sizin meseleniz değil" şeklindeki mesajların eş zamanlı olarak sık sık gönderildiğini aktardı.

Salihi, "Irak Türkmen Cephesi Siyasi Daire Başkanı, onun yanısıra Türkmen Sivil Toplum Örgütleri Başkanı gibi isimlere bu tehdit mesajları eş zamanlı olarak gönderildi. Yapılanlar tamamen ITC'nin Pençe Operasyonlarına olan desteğiyle bağlantılı görülüyor." dedi.

ITC BAŞKANI ERŞAT SALİHİ, CANLI YAYINDA PENÇE OPERASYONLARINA DESTEK VERDİ

Aynı zamanda Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşat Salihi, saldırı günü 19 Haziran 2020'de Türkiye'deki TV kanallarından birinde canlı yayına katılarak Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki operasyonlarını değerlendirdi. Yayında, bölgedeki Türkmenlerin sadece Irak değil, İran ve Suriye'nin de toprak bütünlüğünü savunduğunu dile getiren Salihi, Türkmenlerin Türkiye'nin operasyonlarına olumlu baktığını ifade etti.

Programda bölücü terör örgütü PKK'nın Irak için büyük bir tehdit olduğunu vurgulayan Salihi, bölgedeki Türkmenlerin, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyindeki terör unsurlarına yaptığı operasyonlara olumlu baktığını belirtti ve Sincar için ikinci Kandil denildiğini anımsattı.

Bu saldırıların, Salihi'nin canlı yayına katılarak PKK'nın faaliyetlerini ve operasyonlar hakkında değerlendirmelerini aktarmasının ardından gerçekleştirilmesi manidar bulunuyor.

IŞİD SALDIRISINDA MERKEZÎ HÜKUMETİN MEVCUT ZAFİYETİ?

Gazeteci Reşat Salihi, yakın zaman önce Türkmen Çardaklı Köyü'ne yapılan sızma girişimine ilişkin ise şunları kaydetti:

"2017'den sonra Kürtlerden boşaltılan bölgelerden olan Tuzhurmatu yakınlarında Türkmen Çardaklı Köyü önceden etrafı tamamen PKK ile çevrili bir bölgeydi. Kürtler 2017'den sonra kendi bölgelerine Erbil sınırlarına çekildi. Bu sızma girişimlerinin merkezî hükumetin güvenlik zafiyetinden kaynaklandığı görülüyor. Hatta kasıtlı olarak bir zafiyet mevcut. Irak'ın başka bölgelerine bakıldığı zaman çok net görülecektir. Örneğin Irak'ın Anbar iline bakılırsa güvenlik kontrol altında. Anbar ili tamamen Sünni Araplardan oluşuyor ve IŞİD o taraflardan başlamıştı. Fakat IŞİD'in zayıf düştüğü Türkmen bölgeleri olan Çardaklı, Tuzhurmatu ve Kerkük'ün çevrelerinde IŞİD daha da güçlenmeye başladı. IŞİD bu bölgelerde IŞİD adına değil de sivilmiş gibi göstererek faaliyet yürütüyor.

PKK VE IŞİD'İN BÖLGEDEKİ DURUMU: "IŞİD GÖNDERİLDİ PKK YERLEŞTİRİLDİ"

Irak'ta, Irak ordusu tarafından IŞİD'e karşı Irak Kahramanları Operasyonu başlatılmıştı. Bu operasyonlar hem havadan hem karadan güçlü bir şekilde gerçekleştirildi. O operasyondan sonra IŞİD'in faaliyetleri neredeyse sonlanırken ve bölgeden çekilirken PKK bu bölgeye yerleştirildi. PKK'nın Türkmen bölgelerinde çok ciddi bir yapılanması mevcut hale getirildi.

PKK'YI TEHDİT OLARAK GÖRMEYEN IRAK HALKI, TÜRKİYE'YE TEPKİLİ!

Aynı zamanda Iraklı Arap vatandaşlar Türkiye'nin PKK'ya olan terör operasyonuna son derece tepkili. Bunun yanısıra Şii Arap bir milletvekili parlamentonun acilen Türkiye hakkında oturum gerçekleştirilmesi talebinde bulundu. Irak halkının, bölücü terör örgütü PKK'yı tehdit olarak görmezken, Irak'ın da güvenliğine katkı yapan Türkiye'ye tepkili olmasının nedeni:

"IRAK HÜKUMETİ VE TALABANİ'NİN PARTİSİ KY, 'PKK'YI İYİ İNSANLAR' OLARAK TANITIYOR!"

PKK'nın en yakın olduğu partilerden biri Talabani'nin partisi Kürt Yurtseverler Partisi (KY) var. Kürt Yurtseverler Partisi (KY) Irak hükumetiyle de çok yakın ilişki içerisinde. KY ve Şii Araplar aynı amaç için çalışıyor. PKK'yı Irak halkına iyimser ve iyi insanlar olarak tanıtıyor. PKK'nın eski dönemlerde Barzani ile arası çok kötüydü. PKK'yı Barzani'ye karşı da kullanma girişiminde bulundular. PKK'yı hem Türkiye'ye hem Barzani'ye karşı da desteklediler. KY İran tarafındaki Kürt Partisi, Barzani ise Türk tarafındaki Kürt Partisi idi.

Irak halkı dediğimiz zaman hükumete yakın Şii Arapları kast ediyoruz. İran, PKK'yı açıkça destekliyor. İran'ın yanında olan Şii Arap partiler, Sincar'daki PKK'lıları bile korumaktadırlar. Özellikle Bedir Örgütü (Tugayı) Irak'taki en büyük siyasi oluşumlardan birisi Başkanı da Hadi El Amiri. Bunlar Sincardaki PKK üssünün çevresinde bulunup bunları korumaktadır. Bu açıkça herkes tarafından da bilinmektedir. Oradaki PKK'lıları Yezidî bahanesi adı altında Haşdi Şabi'nin içerisine bile soktular. Aslında hiçbirisi Yezidî bile değil. PKK'lı YPŞ adındakileri Irak halkına iyimser, zararsız göstermeye çalışıyorlar."

TÜRKMENLER, SALDIRI OLACAĞI BİLGİSİNİ ÖNCEDEN TEHDİTLE ALDI

Kerküklü Gazeteci Özdemir Hürmüzlü ise konuya ilişkin"Kerkük’ün ortasında sabaha karşı Korya bölgesinde bulunan Türkmen Şehitlik Mezarlığının tabelasına Kerkük ve Irak bayrağına saldırıldı. PKK paçavrası özellikle üst geçit bulunan bölgelere asıldı. Güvenlik güçleri bu paçavraları sabaha karşı indirdi. Türkmen kurumları oraya saldırı yapılacağının bilgisini öncesinden tehditle aldı." ifadelerini aktardı.

"KERKÜK'TEKİ SALDIRILAR PKK'YI RAHATSIZ EDEN TÜRKİYE'YE MESAJDIR!"

Daha önceden de böyle saldırılar görüldüğünü ancak 16 Ekim 2017'den sonra Kerkük’te güvenliğin hemen hemen kontrol altına aldığını ve bu tür terör faaliyetlerinin azaldığını kaydeden Hürmüzlü, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) terör örgütüne yönelik bir operasyon yaptığı sırada terör örgütünün ortaya çıkması Türkiye'ye bir mesajdır. Bu, 'Türkiye sınırda PKK’yı rahatsız ederse terör örgütü PKK da Kerkük’te Türkmenleri rahatsız eder' mesajıdır. Kerkük’te Türkmenlerin özellikle hedef alınması Türkiye'ye bir mesajdır ve Türkiye'yi hedef almaktır." dedi.

Hürmüzlü, bu eylemlerin Türkiye'ye ve Türkmenlere rahatsızlık vermek için tekrar edilebilirliğinin mümkün olduğunu belirtti.

BİR SONRAKİ AŞAMADA NE BEKLENİYOR?

Hürmüzlü, Kerkük’te güvenlik güçlerinin güvenlik konusunda bölgeye hakim olduğunu, bu tarz eylemlere büyük ölçüde fırsat verilmeyeceğini düşündüğünü ifade etti.

PKK'LI FAİLLER CEZALANDIRILIR MI?

"PKK’lı eylemciler cezalandırılır mı?" sorumuza Hürmüzlü'nün yanıtı şöyle oldu:

"Kerkük’te 2003'ten bu yana bu tarz eylemler hep oldu, ancak eylemlerin failleri hiçbir zaman bulunmadı. Biz de bunun peşindeyiz. Güvenlik güçlerinden, aslî görevlerini yerine getirerek bunları adalete teslim etmesi bekleniyor. İnsanların devlete ve adalete güveni için devletin bu failleri cezalandırması gerekir."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.