SON DAKİKA
Hava Durumu

Karabağ'da Ermeni milisler ateşkesi ihlal ediyor!

Azerbaycan ve Ermenistan arasında savaş esirlerinin iadesine başlandı ancak Azerbaycan ordusu mücadelesine devam ediyor. Hadrut yakınlarındaki Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerini boşaltmayan Ermeni milisler Azerbaycan ordusu tarafından söz konusu yerleşimlerden çıkartıldı. Ateşkesin bozulmasına ilişkin Kırım Haber Ajansı'na (QHA) açıklamalarda bulunan Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, "Son günlerde de silahlı kışkırtma yaşanıyor ve maalesef milis gruplar, Karabağ içerisinde saldırılarına devam ediyor." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2020 21:32
Haber Güncellenme Tarihi: 16.12.2020 21:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Karabağ'da Ermeni milisler ateşkesi ihlal ediyor!

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Azerbaycan ve Ermenistan arasında savaş esirlerinin iadesine başlandı ancak Azerbaycan ordusu mücadelesine devam ediyor. Hadrut yakınlarındaki Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerini boşaltmayan Ermeni milisler Azerbaycan ordusu tarafından söz konusu yerleşimlerden çıkartıldı. Ateşkesin bozulmasına ilişkin Kırım Haber Ajansı'na (QHA) açıklamalarda bulunan Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, "Son günlerde de silahlı kışkırtma yaşanıyor ve maalesef milis gruplar, Karabağ içerisinde saldırılarına devam ediyor." dedi.

Azerbaycan'ın Karabağ zaferinin ardından dün esir değişimleri de resmen başladı. Azerbaycan ordusu tarafından esir alınan 44 Ermeni asker Rus uçakları ile Erivan'a gönderilirken, 14 Azerbaycan vatandaşı da vatan topraklarına getirildi. Bakü'ye dönenler arasında, Ermenistan'ın 2014'ten bu yana esir tuttuğu Azerbaycan vatandaşları Şahbaz Guliyev ve Dilgam Asgarov da vardı. Öte yandan Dağlık Karabağ savaşının bitişinden bir ay sonra ilk defa ateşkes bozuldu. Hadrut yakınlarındaki Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerini boşaltmayan Ermeni milisler, Azerbaycan ordusu tarafından söz konusu yerleşimlerden çıkartıldı. Zengilan çevresinde ise Ermenistan milisleri Azerbaycan mevzilerine sızmaya çalıştı, iki milis yakalandı. Bağımsız Azerbaycan’ın seçilmiş ilk Meclis Başkanı İsa Gambar, Azerbaycan ile Ermenistan arasında yaşanan son gelişmeleri bugün QHA'ya değerlendirdi.

"ERMENİSTAN ESİR DEĞİŞİMİ TALEPLERİNE YANAŞMIYORDU"

Azerbaycan'ın yıllar önce tüm esirlerin değişimi için Ermenistan'a teklif yaptığını ancak Ermenistan'ın buna yanaşmadığını belirten Gambar, "Esir değişimlerinin devam edeceğini düşünüyorum. Azerbaycan, yıllar önce Ermenistan'a bütün esirlerin değişimi konusunda bir teklif yapmıştı ancak Ermenistan, bunu hiçbir zaman kabul etmedi. Azerbaycan'ın zaferi ile biten savaştan sonra, Ermenistan tarafı esir değişimine razı oldu. Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan arasında 10 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen anlaşmada da esirlerin ve şehitlerin iadesi konusu yer aldı. Başlayan bu esir değişimi de alınan kararların neticesidir." diye konuştu.

"AZERBAYCAN ORDUSU DEZAVANTAJA RAĞMEN ERMENİSTAN'A BÜYÜK KAYIPLAR VERDİRDİ"

Dikkat ettiyseniz ilk değişimde Azerbaycan 12 vatandaşını aldı ve Ermenistan'a 44 esir iade edildi. Bu da Azerbaycan ordusunun, savaş zamanı esir aldığı Ermenilerin sayısının çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Dağlık Karabağ arazi bakımından zorlu şartlara sahip bir bölge ve Ermenistan işgal ettiği bu 30 yıl boyunca Karabağ'ın yüksek yerlerine konumlanmıştı. Altını çizerek söylemek istiyorum; klasik savaş kurallarına göre özellikle aşağıdan yukarı hücum eden taraf, daha fazla kayıp verir ama bu defa Azerbaycan ordusu, büyük başarı sağlayarak Ermenistan tarafına daha çok kayıp verdirmiştir." diye konuştu.

"AZERBAYCAN, ESİR DEĞİŞİMİNDE VATANDAŞLARINA VERDİĞİ ÖNEMİ GÖSTERDİ"

Ülkeye dönen 12 Azerbaycan vatandaşının içerisinde Dilgem Askerov ve Şahbaz Guliyev'in yer almasının çok önemli bir adım olduğunun altını çizen İsa Gambar, şöyle konuştu:

"Azerbaycan 44 Ermeni esir karşılığında 12 vatandaşını geri almasıyla kendi vatandaşına verdiği önemi gösterdi. Önemli bir detay da Ermenistan'ın iade ettiği 12 kişi arasında Dilgem Askerov ve Şahbaz Guliyev'in yer almasıydı. Askerov ve Guliyev, 2014 yılında Dağlık Karabağ topraklarında alıkonulmuştu. İki Azerbaycan vatandaşı, atalarının mezarını ziyaret etmek için 2014 yılında Ermeni işgalindeki Kelbecer'e gitmiş ve Ermeniler tarafından alıkonulmuştu. Sözde mahkemelerde asılsız suçlarla itham edilen Askerov ve Guliyev, Şuşa zindanlarında tutuluyordu. Azerbaycan, yıllardır bu iki kişinin iade edilmesini istiyordu ancak Ermenistan tarafı buna yanaşmıyordu. Şimdi o 2 kişi de kendi vatanlarına döndü bu da güzel bir adım."

ERMENİ MİLİSLER KARABAĞ'DA SATAŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Eski Başkanı Gambar, Karabağ'da savaşın bitmesine rağmen operasyonların bitmediğine dikkat çekti. Ermeni milis grupların Karabağ'da sataşmalara devam ettiğini vurgulayan Gambar, şunları söyledi:

"44 günlük savaş bitse de operasyonlar bitmedi. Son günlerde de silahlı kışkırtma yaşanıyor ve maalesef milis gruplar, Karabağ içerisinde saldırılarına devam ediyor. Bu olaylar Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan tarafından işgalden kurtarılmış topraklarında sürüyor. Son olarak Hocavend bölgesindeki Hadrut'a yakın Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerinde böyle bir olay yaşandı. Ayrıca bu tarz sataşmalar, Ermenistan ile olan sınır bölgelerinde de sürüyor. Bunun nedeni; Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal ettikten sonra, Ermenistan topraklarındaki köyleri genişleterek ve yeni köyler kurarak bölgeye dahil olmaya çalışmasıdır.

"BAZILARI KARABAĞ'DAKİ GERGİNLİĞİN BİTMESİNİ İSTEMİYOR"

Savaşın bitmesiyle işgal edilen bölgelerden çekilmeler başladı ve Ermenistan, işgal ettiği köyleri kendi toprağı olarak göstermeye çalışıyor. Bu olaylar konusunda çeşitli değerlendirmeler var. Bunlardan biri, savaşı kaybeden Ermenistan'ın rövanşı olarak yorumlanıyor. Bir başka değerlendirmeye göre, Rusya, bölgedeki gücünü ve gerekliliğini göstermek amacıyla bu tarz olaylar yaratıyor. Üçüncü bir değerlendirmeye göre, Avrupa'daki bazı Ermeni yanlısı grupların tahrikleri ile olduğu düşünülüyor. Hem bölgedeki gerginliğin bitmesi istenmiyor hem de Azerbaycan zor durumda bırakılmak isteniyor. Diğer taraftan Rusya'nın başarısız olduğunu göstermek için yapıldığına inanılan görüşler var. Benim görüşüm, bu saldırılar, Ermenistan'daki Moskova yanlısı kişilerin yaptığı sataşmalardır. Bölgedeki gerginliğin bitmesi istenmiyor. Azerbaycan askeri şimdilik bu olayları esasen başarı ile sonuçlandırıyor. Ama bundan sonra da hem Ermenistan'ın çirkin hamlelerine hem de Moskova'nın "sülhmeramlı (barışçıl)" anlayışına çok dikkat etmek gerekiyor." diye bildirdi.

AZERBAYCAN’IN ZAFERİ SONRASI KARABAĞ’DA ATEŞKES ANLAŞMASI İMZALANDI

Azerbaycan ve Ermenistan, 10 Kasım’da ateşkes yapılması yönünde anlaşma imzalamıştı. Anlaşmaya göre Azerbaycan ve Ermenistan kontrol ettikleri pozisyonlarda kalacak, Ermenistan, işgal altında tuttuğu Laçın, Kelbecer ve Ağdam illerini ay sonuna kadar boşaltacak. Bölgeye Rus barış güçleri konuşlandırılmasını öngören anlaşma kapsamında Rus ve Türk askerlerden oluşan denetim merkezi de oluşturulacak. 17 Kasım 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, Azerbaycan’a asker göndermeye ilişkin tezkereyi kabul etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.