SON DAKİKA
Hava Durumu

Hollandalı Uygurlar Amsterdam Dam Meydanı'nda Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

Doğu Türkistan’da 1933 ve 1944 yılında kurulan cumhuriyetlerin kuruluş yıl dönümü kutlamaları dünya çapında kaydediliyor. Hollandalı Uygur aktivistler Amsterdam Dam Meydanı'nda 12 Kasım Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla anma töreni düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2020 20:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 23:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hollandalı Uygurlar Amsterdam Dam Meydanı'nda Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Doğu Türkistan’da 1933 ve 1944 yılında kurulan cumhuriyetlerin kuruluş yıl dönümü etkinlikleri dünya çapında kaydediliyor. Hollanda'daki Uygur aktivistler Amsterdam Dam Meydanı'nda 12 Kasım Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla anma töreni düzenledi.

Hollanda'da sürgünde yaşayan Uygur aktivist Abdurehim Gheni Uygur, Temmuz 2018'den beri, Amsterdam'daki Dam Meydanı'nda Çin hükumetinin Uygur Türklerine yönelik zulmünü protesto etmek için çeşitli gösteriler düzenliyor. Doğu Türkistanlı aktivist Abdurehim Gheni Uygur, dün ise 12 Kasım Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Amsterdam Dam Meydanı'nda bir anma toplantısı düzenledi.

QHA'ya anma törenine ilişkin açıklamalarda bulunan Uygur aktivist, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da toplantı düzenlediğini belirterek, Doğu Türkistan özgür oluncaya kadar dünyaya sesini duyurmaya devam edeceğini söyledi. Doğu Türkistan'ın Çin işgali altında olduğunun altını çizen Gheni,"Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı'nı anmak her Doğu Türkistanlının vicdanı ve milli görevidir, borcudur. Anmak unutturmamak bu yüzden önemlidir." dedi.

Uygur Türkü aktivistin öncülüğünde bu yıl ikincisi 14 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirilen Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı anma toplantısı koronavirüs tedbirleri gölgesinde belli kısıtlamalarla gerçekleştirildi. Uygurca, İngilizce ve Hollandaca olmak üzere üç dilde açıklamalarda bulunulan törende Doğu Türkistan bayrağı açıldı.

Uygur aktivist Gheni, Amsterdam Dam Meydanı'nda düzenlediği Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı anma töreni için bir basın bildirisi sundu. Uygur aktivistin Doğu Türkistan Cumhuriyet gününü anma bildirisinde yer verdiği ifadelerin tamamı şöyle:

"MİLLİ BAĞIMSIZLIĞIMIZIN SEMBOLÜ"

"Biz, bugün yakın çağ tarihimiz 12 Kasım 1933 Kaşgar ve 12 Kasım 1944 Gulca’da kurulan iki bağımsız Doğu Türkistan Cumhuriyeti’ni anma münasebetiyle dünya kamuoyuna; Doğu Türkistanlıların özellikle Uygurların özgürlükçü, kendi kendini idare edebilen, yüksek demokratik şuura sahip bir millet olduğunu, Doğu Türkistan’da bağımsız cumhuriyet kuruluş günü anıyoruz.

"HER TÜRKİSTANLININ MİLLİ VE VİCDANİ GÖREVİ"

Binlerce şehidin kanı üzerine kurulan bu iki cumhuriyet her sene yurt dışında 12 Kasım günü anıla gelmekte. Dolayısıyla bu iki cumhuriyet bizim milli bağımsızlığımızın sembolü ve bu cumhuriyetin bıraktığı izler, bizim ilham kaynağımızdır. Bu iki cumhuriyeti her zaman yâd ederek, onun ruhunu yaşatmak, her Türkistanlının milli ve vicdanı görevidir.

"DOĞU TÜRKİSTAN SSCB'NİN KIZIL ÇİNLE YAPTIĞI İŞBİRLİĞİ SONUCU İŞGAL EDİLDİ"

Yakın çağ tarihimizde kurulan bu iki cumhuriyet, SSCB’nın Kızıl Çin’le yaptığı askeri ve siyasi işbirliği sonucunda 20 Ekim 1949 yılında kızıl Çin’in işgaline girdi. Kızıl Çin hükümeti Han Çinlilerin 'Bizden olmayanların niyeti kötü' mefkûresi çerçevesinde 70 seneden beri dini, milli ve kültürel asimilasyon yaptı. Doğu Türkistanlılar özellikle Uygurlar bu 70 sene içerisinde bu asimilasyona karşı kendini korudu. 70 sene içerisinde Doğu Türkistanlıları Çinlileştiremeyen Kızıl Çin bu sefer dünya tarihinde misli görülmemiş bir milli, dini, kültürel soykırım başlattı. Hitlerin Nazi kampına benzer kamplar kurdu, 2 milyona yakın Doğu Türkistanlı genç, aydın, işadamı bu kamplarda tutulmakta, bazıları öldürülmekte, bazıları ağır hastalıklara maruz kalmakta, hatta bazılarının iç organları satılmaktadır.

"ÇİNLİLER TÜRKLERDEN SOYKIRIMLA İNTİKAM ALIYOR"

Biz geçmişte nice devlet ve medeniyetler kuran bir ecdadın çocuklarıyız. Han Çinlileri ecdadımızdan korktukları için Çin seddi yapmıştır. Günümüzde kızıl Çin bunun intikamını almakta, soykırım yapmaktadır.
Biz bu soykırım karşısında umutsuzluğa kapılmadan, umutla komünist Çin’in zulmüne karşı direnecek, son nefesimize kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bizim kurtuluşumuz bu fedakârlığa bağlıdır. Yaşasın Bağımsız Doğu Türkistan! Beni dikkatle dinlediğiniz için teşekkür ederim."

İlgili haberler:

İki Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümü: 12 Kasım Doğu Türkistan Milli Günü

Dünya Uygur Kurultayı ve sivil toplum kuruluşları, Doğu Türkistan Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı

Hollanda’daki Uygur aktivistin tek kişilik mücadelesi, Çin’i bir kez daha rahatsız etti!

Doğu Türkistan’ın yalnız çığlığı, Hollanda’daki Çin Konsolosluğunu rahatsız etti!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.