SON DAKİKA
Hava Durumu

Hollanda'daki Uygur aktivistin tek kişilik mücadelesi, Çin'i bir kez daha rahatsız etti!

Doğu Türkistanlı aktivist Abdurehim Gheni, Hollanda’da Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına ve yaşanan insan hakları ihlallerine karşı protesto gösterilerini sürdürüyor. Doğu Türkistan’daki 19 akrabasının durumu hakkında bilgi isteyen Uygur aktivistin, 4 Eylül'de Hollanda parlamento binası önünde başlayan Çin Büyükelçiliği önünde devam eden protestosu daha önce de olduğu gibi bir kez daha Çin'in rahatsız olması nedeniyle engellendi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2020 12:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 23:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Hollanda'daki Uygur aktivistin tek kişilik mücadelesi, Çin'i bir kez daha rahatsız etti!

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Doğu Türkistanlı aktivist Abdurehim Gheni, Hollanda’da Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına ve yaşanan insan hakları ihlallerine karşı protesto gösterilerini sürdürüyor. Ancak protestodan rahatsız olan Çin'in Lahey Büyükelçiliği, Hollanda polisine kısıtlama kararı aldırttı. QHA'ya konuşan Gheni, yeğeninin Hüdaverdi isminin Allah anlamına geldiği için Çinli yetkililer tarafından zorla değiştirildiğini öğrendiğini de aktardı.

Doğu Türkistan’daki 19 akrabasının durumu hakkında bilgi isteyen Uygur aktivistin, 4 Eylül 2019’da Hollanda parlamento binası önünde başlayan ve Çin Büyükelçiliği önünde devam eden protestosu, kızıl ülkeye yine rahatsızlık verdi. Daha önce de olduğu gibi Çinli diplomatların girişimiyle Abdürrehim Gheni'nin eylemi engellendi.

Uygur aktivist, 14 Ağustos 2020 tarihinde Çin’in Amsterdam Konsolosluğuna ailesi hakkında bilgi talep etmiş, mektubu vermek için başvuruda bulunduğu sırada konsolosluk yetkililerinin şikayetiyle gözaltına alınmıştı.

Doğu Türkistan’daki 19 akrabasının durumu hakkında Çin Konsolosluğundan bilgi isteyen Uygur Türkü Gheni’nin yüksek sesle dile getirdiği talebiyle, ailesinin hangi suçlar ile itham edildiğini ve onlardan haber alamadığına dair soru ve sloganları Çin Büyükelçiliğini rahatsız etti.

6 yıldır Çin'in soykırımcı baskı politikaları nedeniyle ailesi ile irtibat kuramayan Uygur Türkü Abdurehim Gheni, tek başına verdiği mücadeleyi sürdürüyor. Gheni, mücadelesinde yaşanan son gelişmeleri Kırım Haber Ajansı (QHA) ile paylaştı.

ÇİNLİLER BİR KEZ DAHA RAHATSIZ OLDU

Uygur Türkü Abdurehim Gheni 1 Eylül'de Hollanda parlamentosunun önünde tek kişilik protestosuna başladı. 4 Eylül 2020 tarihine gelindiğinde Uygur Gheni'nin ailesinden haber almak için sürdürdüğü protestosunda yeni gelişmeler yaşandı. Gheni'nin, Çin Büyükelçiliğinin önüne taşıdığı protestoları daha önce de olduğu gibi tekrar Çinli yetkililere büyük rahatsızlık verdi ve Hollanda polisinin devreye girmesiyle yasaklandı.

POLİS, UYGUR AKTİVİSTE SINIRLAMALAR GETİRDİ

Çin Konsolosluğundan, Doğu Türkistan’daki 19 akrabasının durumu hakkında bilgi isteyen Uygur Türkü Gheni'nin yüksek sesle dile getirdiği, ailesinin hangi suçlamalarla suçlandığına ve haber alamadığına dair soru ve sloganları Çin Büyükelçiliğindeki Çinlileri rahatsız etti. Çin, polis ile tehdit ettiği Gheni'yi 5-6 kez polisi arayarak büyükelçiliğin önünden uzaklaştırdı. Polis, Gheni'nin protestosuna büyük ölçüde sınırlamalar koydu. Artık fotoğraf ve video çekmesine izin verilmeyecek.

PROTESTO ÇİN'İ HAREKETE GEÇİRDİ: 6 YILDIR ULAŞAMADIĞI AĞABEYİ ARADI!

Gheni, QHA'ya verdiği mülakatta, tüm bu gelişmelerin ardından protesto dönüşü kendisine bir telefon geldiğini ve Çin numarasıyla arayan kişinin toplama kamplarında tutulan, 6 yıldır iletişim kuramadığı ağabeyi olduğunu kaydetti.

Gheni, tüm şaşkınlığıyla ağabeyinden ailesi hakkında hayatta olup olmadıklarına dair bilgi istese de ağabeyinin Çin propagandasına uygun cümleler ile konuşabildiğini anladı. Ağabeyi, Gheni'ye kendilerinin iyi olduğu ve Çin'den kötü muamele görmedikleri yönündeki konuşmalarıyla, Uygur aktivistin Çin karşıtı protestolarından vazgeçmesi için çağrı yaptı. Ayrıca ağabeyinin, çok sayıda Uygur Türkü'nün işkencelerle hayatını kaybettiği toplama kampları için "kamp değil meslek edindirme eğitim merkezi" vurgusu yaptığını kaydetti. Gheni, ağabeyiyle görüntülü konuşmak istediyse de ağabeyi Çin'in tahmin edilen kısıtlamalarından dolayı bu ısrarlı teklifi kabul etmeyerek, daha sonra konuşmak istediğini belirtti.

6 YILDIR HABER ALAMADIĞI ARKADAŞI DA ULAŞTI

Gheni'yi, aynı gün arayan bir diğer kişi ise 6 yıldır haber alamadığı arkadaşı oldu. Arayan arkadaşı, Gheni'ye kendilerinin iyi olduğunu söyleyerek, Gheni'nin Çin'i suçlayan ve hesap soran protestolarından vazgeçmesi yönünde bir konuşma gerçekleştirdi. O da, Gheni'nin video ile görüntülü konuşma teklifini reddetti.

ÇİN "ALLAH" İSMİNİ YASAKLADI

Gheni'nin aktardığı bilgilere göre dikkat çeken bir gelişme daha yaşandı. Gheni, 7 yıl cezaevinde tutulan kardeşinin "Hüdaverdi (Allahverdi)" adındaki çocuğunu sorduğu zaman aldığı yanıt onu şaşırttı. Gheni, Çin'in çok iyi bildiği bu İslami ismin başka bir isimle değiştirildiğini öğrendi. (Çin, Allah adını yasakladı.)

HOLLANDA PARLAMENTOSU YETKİLİSİNDEN DESTEK

2017 yılından bu yana Hollanda’da yaşayan Uygur aktivist Abdurrehim Gheni, uzun süredir devam eden protestoları nedeniyle tanındığını, mücadelesine tanık olan Hollanda Parlametosu yetkililerinin olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kaydetti:

"Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi, Hristiyan Demokrat Partisi Üyesi (Hollanda Milletvekili) ve Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martijn Van Helvert benim davamın haklı dava olduğunu, Uygurların başka milletler gibi özgür ve hür yaşama hakkına sahip olduğunu belirtti. Bununla birlikte beni sürekli takip ettiğini ve benim tek kişilik protestomdan çok etkilendiğini, Uygurlar bu haklı davayı kazanana kadar devam etmem gerektiğini söyledi."

UYGUR AKTİVİST, MÜCADELESİNDEKİ KARARLILIĞINI KORUYOR

Çok müdahale görmeme rağmen yüksek sesle "Terörist Çin, Faşist Çin" vb. sloganlar attım. Ses getiren ve dikkat çeken önemli bir protesto oldu. Ben Çin'e karşı olan mücadelemi tüm kararlılığımla sürdürmeye devam edeceğim. Vazgeçmeyeceğim, akrabalarım, soydaşlarım orada zulüm ve işkence altında, onlar için susmayacağım."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.