SON DAKİKA
Hava Durumu

Dünya Uygur Kurultayından, Pekin'de düzenlenecek kış olimpiyatlarını iptal edin çağrısı!

Dünya Uygur Kurultayı, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın iptal edilmesi için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) Etik Komisyonuna şikayet dilekçesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2020 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Dünya Uygur Kurultayından, Pekin'de düzenlenecek kış olimpiyatlarını iptal edin çağrısı!

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Dünya Uygur Kurultayı, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nın iptal edilmesi için Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) Etik Komisyonuna şikayet dilekçesi verdi.

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, 2022 Kış Olimpiyatlarının Pekin'de yapılmasının Olimpik Anlaşmayı ihlal ettiğini belirterek, "Çin'in 2022 Kış Oyunlarına ev sahipliği yapmasına izin verilirse, Olimpiyatların temelini oluşturan değer ve ilkelerden bilerek ve isteyerek vazgeçiyor demektir." dedi.

İLGİLİ HABER: İSVEÇLİ ÜNLÜ ŞARKICI ZARA'DAN ÇİN'E DOĞU TÜRKİSTAN TEPKİSİ!

PEKİN'DE OLİMPİYAT DÜZENLENMESİ KABUL EDİLEMEZ

Dünya Uygur Kurultayı, avukat Michael Polak aracılığıyla UOK Etik Komisyonuna resmi bir şikayette bulundu. Şikayet dilekçesinde, UOK Başkanı Thomas Bach'ın, Çin hükumetinin Doğu Türkistan'da uyguladığı zulmün kanıtlanmasına rağmen, 2022 Kış Olimpiyatlarının Pekin'de yapılmasına karar vermesinin kabul edilemez olduğu bildirildi.

İLGİLİ HABER: UYGUR TÜRKLERİNDEN KURBAN BAYRAMI'NDA DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRI: ZULME KARŞI DOĞU TÜRKİSTAN’A SAHİP ÇIKIN!

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTANLILARI KÖLE İŞÇİ OLARAK KULLANACAK

Öte yandan olimpiyatların Pekin'de yapılmasının Uygur Türklerine ve diğer Müslüman Türk halkına uygulanan zulme destek olacağı belirtilen dilekçede, UOK'un doğrudan bu insan haklarına dahil olacağı kaydedildi. Yapılacak olimpiyatlar için planlanan hazırlıklarda ise Doğu Türkistanlıların köle işçi olarak çalıştırılacağı ve bu işler için zorla göç ettirileceği aktarıldı.

İLGİLİ HABER: "BİRLEŞİK KRALLIK'IN DOĞU TÜRKİSTAN TEPKİSİ YAPTIRIM SİNYALİ OLABİLİR"

"DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ SOYKIRIM, GÖRMEMEZLİKTEN GELİNİYOR"

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, olimpiyatların; barış, huzur ve kardeşlik simgesi olarak belirlenmiş bir organizasyon olduğunu ve Çin'in uyguladığı soykırımın UOK tarafından görmezden gelindiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Uluslararası Olimpiyat Komitesi, 2022 Kış Olimpiyatlarının Pekin'de yapılmasına karar verdi. Bu çok yanlış bir karar. Çin'de 2008 senesinde yapılan Olimpiyat oyunlarında Doğu Türkistan'da ve diğer bölgelerde büyük insan hakları ihlalleri yaşanıyordu. Biz o zamanda uluslararası camiayı boykot etmeye davet ettik ama Olimpiyat Komitesi kararında bir değişikliğe gitmedi. Bu olimpiyatların üzerinden 12 sene geçti geldiğimiz noktada Çin'de yaşanan zulüm daha kötü bir hal aldı. Olimpiyatlar; barış, huzur ve kardeşlik simgesi olarak belirlenmiş bir organizasyon... UOK 'un verdiği karar, 21. yüzyılda soykırım uygulamakta olan Çin hükumetinin bu davranışlarını görmemezlikten geldiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABER: BBC'DEN ÇİN BÜYÜKELÇİSİNİ KÖŞEYE SIKIŞTIRAN "DOĞU TÜRKİSTAN" SORULARI

"UOK BAŞKANI'NDAN CEVAP ALAMADIK"

UOK 2022 Kış Olimpiyatlarını Çin'e vererek, Doğu Türkistanlı 3 milyondan fazla insanı toplama kamplarında tutan Çin hükumetini adeta mükafatlandırıyor. Bu durumun iptali için biz Çin Olimpiyat Kongresine yasal bir müracaatta bulunmuştuk. Yaptığımız müracaatın üstünden 5 ay geçmesine rağmen biz herhangi bir cevap alamadık. Bunun UOK Başkanına, 2 hafta önce bir mektup yazdık, oradan da konu ile ilgili bir cevap alamadık. Bunun üzerine bir basın bildirisi yayınladıktan sonraki gün Çin Olimpiyat Kongresi Mahkemesinden bize bir yazı geldi. Durumun siyasi olduğu ve o nedenle gönderdiğimiz dilekçe ile ilgilenmediklerini bize bildirdiler."

İLGİLİ HABER: ABD'DEN DOĞU TÜRKİSTANLILARA UYGULANAN ZORUNLU AİLE PLANLAMASINA SON VERİN ÇAĞRISI

"NAZİ ALMANYA'SINDA DA AYNI HATA YAPILDI"

İsa, Olimpiyat Komitesinin daha önce Nazi Almanya'sında gerçekleştirilen olimpiyatlarda da aynı hatanın yapıldığını belirterek, "Çin Olimpiyat Kongresi Mahkemesinden bize gönderilen yazı üzerine avukatlarımızla bir görüşme gerçekleştirdik. Avukatımız Michael Polak vasıtası ile yasal bir işlem başlattık. Tarafsızlığına güvendiğimiz UOK Etik Komisyonuna, Çin'de düzenlenmesi öngörülen olimpiyatların iptali için 13 Ağustos 2020 tarihinde yazılı bir başvuru gerçekleştirdik. Olimpiyat Komitesi, 1936 yılında Nazi Almanya'sında da olimpiyatlar iptal etmemiş ve daha sonra bunun çok yanlış bir karar olduğunu uluslararası kamuoyuna açıklamıştı. 2020 yılında da soykırım yapan bir ülke olan Çin'e olimpiyatların verilmesi yine aynı hatanın tekrarlanmasına neden oluyor. Biz bu nedenle bu hatanın tekrar yaşanmamasına izin vermemek ve Çin'in işlediği insanlık suçlarına ortak olmasını engellemek adına başvurumuzu gerçekleştirdik. " dedi.

İLGİLİ HABER: TÜRK AVUKATLARIN DOĞU TÜRKİSTAN MÜCADELESİ: BAŞVURULAR BM'YE ULAŞTI

"OLİMPİYAT ETİKLERİNE AYKIRI"

Şikayet dilekçesinin taslağını hazırlayan Avukat Michael Polak, olimpiyatların Çin'de yapılmasının olimpiyat ilkelerine uymadığını belirterek, "UOK Başkanı Thomas Bach'ın Olimpiyat Hareketinin etik ilkelerine, Olimpik Antlaşmaya ve Pierre de Coubertin'den esinlenen Olimpiyat idealine uyması gerekmektedir. Çin, Uygur ve diğer Müslüman Türklere karşı soykırım ve insanlığa karşı suç işlerken, 2022 Olimpiyatlarının Pekin'de yapılmasının bu ilkelere uygun olmadığı ve tarafların Davranış Kuralları'nın 2. Maddesi kapsamındaki yükümlülüklerine aykırı olduğu açıktır. Etik Kurul'un, önlerine koyduğumuz konuyla ilgileneceğini umuyoruz ve Uygurlara karşı uluslararası suçların işlenmeye devam etmesi halinde 2022 Olimpiyatının kaldırılması çağrısında bulunuyoruz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.