SON DAKİKA
Hava Durumu

DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Kırım Tatarlarının Ukrayna'dan Türkiye'ye tahliyelerini anlattı

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2022 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 10.11.2022 15:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
DQTK Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar, Kırım Tatarlarının Ukrayna'dan Türkiye'ye tahliyelerini anlattı

Esma Kasar/QHA Ankara

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Av. Namık Kemal Bayar, Rusya’nın 24 Şubat sabahı Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle can güvenlikleri tehlikede olan Ukrayna'daki Kırım Tatarlarının Türkiye’ye tahliye sürecini ve sonrasını Kırım Haber Ajansına (QHA) anlattı. Tahliye çalışmalarının Kırım Tatar Teşkilatı Platformu ve Türkiye Cumhuriyeti Göç İdaresi Başkanlığının ortak çalışmalarıyla takip edildiğini aktaran Bayar, Ukrayna’daki Kırım Tatarlarının insani yardım ihtiyaçlarının karşılanması için bağış kampanyalarının yürütüldüğünü duyurdu.

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Genel Sekreteri Avukat Namık Kemal Bayar, Rusya’nın 24 Şubat sabahı Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş nedeniyle can güvenlikleri tehlikede olan Ukrayna'daki Kırım Tatarlarının Türkiye'ye tahliye süreci hakkında QHA'ya bilgilendirmelerde bulundu. Bayar, şu ana kadar Türkiye'ye getirilen Kırım Tatarlarının, organizasyon ve planlamalar çerçevesinde geçici olarak yerleştirildiklerini ve ihtiyaçlarının giderildiğini söyledi. Bayar, Göç İdaresi ve Kırım Tatar Teşkilatı Platformuna bağlı Kırım Dernek ve Vakıflarının da söz konusu tahliye çalışmalarını yakından takip ettiğini bildirdi.

400 CİVARI KIRIM TATARI TÜRKİYE’YE GİRİŞ YAPTI

Ukrayna’dan gelen Kırım Tatarlarının toplam tahliye sayısını bildiren Bayar, “28 Şubat Pazartesi itibarıyla ilk olarak 46 kişilik grup Türkiye’ye geldi. Akabinde 80 kişilik grup ve dün 230 kişilik grup ve kendi imkanlarıyla 15 kişi Türkiye’ye giriş yaptı. İpsala ve Dereköy sınır kapılarından giriş yapan Kırım Tatarlarının sayısı yaklaşık 400 civarında” dedi.

BAYAR: KAYIT YAPTIRMAYAN TAHLİYELER MUTLAKA BİLGİLENDİRMELİ

Türkiye’ye getirilen Kırım Tatarlarının tahliyelerinin nasıl sağlandığına yanıt veren Bayar, İç İşleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Başkanlığı ile DQTK’nin işbirliği yaptığını dile getirdi. Bayar, “Göç İdaresi Başkanlığı ile Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Edirne şubesinde görev yapan Mehmet Berk Yaltırık, oradaki koordinasyonun sağlanması için irtibat halinde. Savaştan Türkiye’ye gelen Kırım Tatarları, geçici olarak Edirne ve Kırklareli’ndeki tesislerde kalıyor. Göç İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanan Kırım Tatarlarının yine Göç İdaresi Başkanlığı tarafından kayıtları yaptırılıyor. Kayıtları tamamlanan Kırım tatarları müsait olan barınak yerlerine intikal edecekler” bilgini paylaştı.

Bayar, bireysel olarak gelip kayıt yaptırmayan tahliyeler için, “Göç İdaresine başvurmaları veya bulundukları yerden en yakın Kırım Tatar Derneklerine pasaport, adres ve iletişim bilgilerini bildirmeleri gerek” dedi. Bayar, gelen tahliyelerin mutlaka kayıt yaptırmaları hususunun altını çizdi.

KIRIM TATARLARININ BARINMA NOKTALARI BELİRLENDİ

Göç İdaresi Başkanlığıyla ortak çalışmalar yapıldığını belirten Bayar, barınma talebinde bulunan Kırım Tatarları için Kırım Tatar Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneklerinin il ve ilçelerdeki barınma noktalarına yerleştirileceklerini belirtti. Bayar, “Göç İdaresi Başkanlığına sığınmacı Kırım Tatarları için, barınma noktası hususunda talepte bulunduk. Onlar da bu talebimizi olumlu karşıladılar. Ankara, Bursa, Eskişehir ve Konya’nın öncelikli olduğu derneklerimizin oradaki imkanlarını göz önüne alarak kişi kapasitelerini bildirdik” dedi.

Göç İdaresi Başkanlığının çalışmalarından bahseden Namık Kemal Bayar, sığınmacılar için 3 öğün yeme içme ve sağlık üzerine yardımcı olduğunu belirtti. Göç İdaresi Başkanlığı dışındaki görev, yetki ve sorumluklar Türkiye Cumhuriyetinin ilgili kurum ve kuruluş tarafından yürütüleceğini ifade eden Bayar, Kırım Tatarlarının bir sorun yaşamayacağını aktardı. Sorun yaşayan tahliyeler için ise destek olunacağının altını çizdi.

Namık Kemal Bayar, Dışişleriyle görüşerek karşılıklı talep doğrultusunda Romanya’ya girecek Kırım Tatarlarının transferleri için de çalışmalar yürütüleceğinin bilgisini paylaştı.

KIRIM TATAR SIĞINMACILARIN STATÜSÜ NE OLACAK?

Öte yandan Kırım Tatarları için verilecek statüyü sorduğumuz soruya Bayar, “Bu konuyla ilgili hukuki statü, Göç İdaresi tarafından başlatıldı. Teknik ve idari şartları oluşturmak için çalışmalara destek vereceğiz. Kişilerin Kırım tatarı olup olmadığını tespit etmemiz için talep geldi. Bu talep doğrultusunda tekniklerimizi ilettik. Hukuki statü koşullarının oluşturulma süreci de yakında bitecek” diye aktardı.

KIRIM TATAR DERNEK VE VAKIFLARI YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Avukat Bayar, Göç idaresi ile ortak çalışmaların yürütüldüğünü tekrar ederek Kırım Tatar Teşkilatı Platformuna bağlı dernek ve vakıfların iki temel görevinden bahsetti. Bayar, “Kırım Dernek ve Vakıfların tahliye edilen kişileri merkezi bulunan illere yerleştirerek, acil ihtiyaçlarını karşılayacak. Dil ve anlaşmazlık konusunda da destek olunacak” dedi. İlaveten Göç İdaresi Başkanlığına dernek ve vakıflardan barınma ihtiyacı noktasında kapasitelerinin bilgilendirildiğinden bahsetti.

İNSANİ YARDIM İHTİYAÇLARI DEVAM EDİYOR

Bayar, “Savaşın başından beri Kırım Tatar sığınmacılarının geleceğini tahmin ediyor ve biliyorduk. Bu noktada çalışmalar yapmaya başladık. Kırım Tatar Milli Meclisi tarafından Türkiye’de genel koordinasyon yürütmek üzere Kırım Tatar Genel Merkezi ve şahsen ben görevlendirildik. Bu konularla ilgili sorun yaşayanlar bana veya genel merkeze iletsinler” çağrısı yaptı.

Bayar, “Süreç kaotik bir duruma doğru gidiyor. Sosyal medyada pek çok insan iyi niyetli de olsa duyurular yapıyor. Ama organize olmak lazım. İlaveten Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile irtibattayız. Ukrayna’ya gidecek insani yardımlar Kızılay ve AFAD ile sağlanıyor” diye belirtti.

Ukrayna’ya insani yardım göndermek isteyen vatandaşların ilgili kuruluşlarla irtibata geçmesi gerektiğini vurgulayan Bayar, DQTK’nin de yardım fonu açtığını duyurdu.

DQTK:

Banka Hesap Numaralarımız: T.C. Ziraat Bankası,

Ankara/Yenişehir Şubesi Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği

Türk Lirası (TL) Hesabı

Hesap No: 471-39775088-5002

IBAN:TR020001000471397750885002

ABD Dolar (USD) Hesabı

Hesap No: 471-39775088-5004

IBAN: TR450001000471397750885004

SWIFT (BIC): TCZBTR2A

Avro (EUR) Hesabı Hesap No: 471-39775088-5006

IBAN: TR880001000471397750885006

SWIFT (BIC): TCZBTR2A

GSM / WHATSAPP: +90 533 472 5020 / +90 535 454 2460

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.