SON DAKİKA
Hava Durumu

Doğu Türkistanlılar, BM'nin Ankara ofisine dilekçelerini teslim etti ve basın açıklaması düzenledi

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve heyetinin Doğu Türkistan ziyareti öncesi, BM'nın Ankara ofisine, 40 bin imzalı bir dilekçeyi sunmaya gelen Toplama Kamp Mağdurları platformu üyeleri basın açıklaması düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.05.2022 18:02
Haber Güncellenme Tarihi: 16.05.2022 18:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Doğu Türkistanlılar, BM'nin Ankara ofisine dilekçelerini teslim etti ve basın açıklaması düzenledi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve heyetinin, Çin ve Doğu Türkistan ziyareti öncesi, Doğu Türkistanlı, Toplama Kampı Mağdurları platformu üyeleri, BM’nin Ankara ofisine gelerek 40 bin imzalı dilekçelerini teslim etti. Doğu Türkistanlı kamp mağduru yakınları, dilekçeyi teslim etmeden önce basın açıklaması düzenledi.

Doğu Türkistan toplama kampı mağdurları yakınları, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve beraberindeki heyetin, Doğu Türkistan ziyareti öncesi, 40 bin Türkiye vatandaşının imzasıyla BM'ye yöneltilen talepleri içeren dilekçeyi, BM Ankara ofisine (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) sundu. Üyeler, ayrıca dilekçe sunmadan önce bir basın açıklaması düzenledi.

Faaliyetleriyle ilgili konuşan Toplama Kamp Mağdurları Platformu Başkanı Medine Nazimi, "BM'den, Çin hakkında açtığımız davanın takibini yapması, kaybolan aile üyelerimizi bulmasını veya akıbetlerini Çin'den sorması yönünde taleplerimizi iletmek; topladığımız imzaları ve Türkiye'de yaşayan Uygur Türklerinin aileleriyle ilgili bilgileri onlara sunmak amacıyla burada bulunmaktayız" ifadesini kullandı.

Michelle Bachelet'in, Doğu Türkistan ziyareti ile ilgili konuşan platform sözcüsü Mirzahmet İlyasoğlu, "BM İnsan Hakları heyetinin Doğu Türkistan’a kontrolsüz ve doğrudan bir giriş yapabilmesi ve hakikatin ortaya konulacağı bir tespitin yapılabilmesi için ciddi bir beklentimiz ve talebimiz var" dedi. İlyasoğlu, "Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik dini ve etnik temelli işlemiş olduğu suçları, toplama kampları zulmünü araştırması ve Çin’e yaptırım uygulaması için bu ziyaret büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Michelle Bachelet ve beraberindeki heyetin, gelecek günlerde Çin’e ve Doğu Türkistan’a ziyaret gerçekleştireceğini duyurmuştu. Resmi ziyaret öncesi, BM’den bir hazırlık heyetinin Çin’e ulaştığı bildirilmişti.

Doğu Türkistan Toplama Kampı mağdurları yakınlarının basın açıklaması metni şöyle:

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI YÜKSEK KOMİSERLİĞİİNE,

Bizler anneleri, babaları, eşleri, çocukları, kız ve erkek kardeşleri toplama kamplarında tutulan ve kendilerinden hiçbir haber alınamayan Doğu Türkistanlılarız. Çin Toplama Kamplarında tutulan ailelerimizi arıyoruz ve onları kurtarmaya çalışıyoruz. Size bu mektupla, bizim gibi yakınlarını arayan Uygur mağdurların bir araya geldiği Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyeleri olarak sesleniyoruz. Bu platform, ailelerini bulmak ve kurtarmak üzere bir araya gelmiş bir mağdur topluluğudur. Çin resmi makamları aile üyelerimizin durumu hakkında bilgi vermeyi reddettiği için 2018 yılından beri çeşitli barışçıl yollarla aile üyelerimizi aramaya, hukuki yollara başvurmaya devam etmekteyiz. 

Sizlerin de malumu olduğu ve Dünya kamuoyunun da bildiği gibi, Çin 2017 yılından itibaren Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki (Doğu Türkistan’daki) Uygurları kitleler halinde toplama kamplarına hapsetmiştir. Kampta tutulan ve sonra özgür dünyaya çıkmayı başaran kamp şahitlerinin anlattığına göre, tutulan insanlara akıl almaz zulüm, tecavüz ve sistematik işkenceler yapılmaktadır. Bu konu hakkında tarafsız araştırma kuruluşları tarafından yayınlanan çok sayıda raporlar mevcuttur ve şu an bölgede yaşanmakta olanlar 21. yüzyılın en büyük insan hakları ihlalleri olarak bilinmektedir.

Birleşmiş Milletler’in kararlarında, raporlarında yer aldığı gibi dünyanın birçok resmi ve sivil saygın kuruluşlarında toplama kampları zulmü ve buralarda işlenen suçlar raporlanmıştır. Bu korkunç bir insanlık dramıdır ve biz bu dramı en acı şekilde yaşayan insanlarız. Bizler de ailelerimizin kurtarılması ve özgürlüğe kavuşması için her çabaya büyük bir umutla sarılıyoruz. Önümüzdeki günlerde Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet ve beraberindeki heyetin  Çin’e ziyaretgerçekleştireceği hepimizin malumudur. BM İnsan Hakları heyetinin Doğu Türkistan’a (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) "kontrolsüz" ve "doğrudan bir giriş" yapabilmesi ve hakikatin ortaya konulacağı bir tespit yapılabilmesi için ciddi bir beklentimiz ve talebimiz var. Çin’in Doğu Türkistanlılara yönelik dini ve etnik temelli işlemiş olduğu suçları, toplama kampları zulmünü araştırması ve Çin’e yaptırım uygulaması için bu ziyaret büyük önem taşıyor.

Birleşmiş Milletler Heyetinden ailelerimizi araştırmasını, onları sormalarını ve bulmasını, kamplardan kurtarmasını istiyoruz. Sadece bizim ailelerimiz değil toplama kampları utancına son verilerek bu kampların kapatılıp kadını erkek, çocuk her yaştan mağdurun kurtarılmasını talep ediyoruz. Birleşmiş Milletler insan onurunu ve haklarını, barışı ve insan güvenliğini korumak amacıyla kurulmuştur. Bir Güvenlik Konseyi üyesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin Toplama Kampı kurması ve herhangi bir yargılama olmadan tamamen keyfi olarak insanları burada hapsetmesi tam da Birleşmiş Milletlerin kuruluş amacını yok saymak anlamına gelir. Tam da BM amacına, kurucu belgesine ve sözleşmelerine uygun bir süreç beklentisini içeren onbinlerce ıslak imzalı dilekçeleri ve internet imza beyanını ekte dikkatinize sunuyoruz.

3 yaşından 90 yaşına kadar her yaştan kadın ve erkeklerden oluşan ailelerimize kavuşmamız için elinizden gelen tüm çabayı tüm insanlık ailesi adına da istirham ederiz.

Saygılarımızla

Toplama Kamp Mağdurları Platformu Adına

Platform Başkanı: Medine Nazımı (KızkardeşiMevlüde Hilal ve diğer yakınları kamplarda)
Phone : 0551 396 86 26 E-mail: uycampvictims@gmail.com                                                        
Platform Sözcüsü: Mirzehmet İlyasoğlu(Erkek kardeşi ve diğer yakınları kamplarda)
Phone : 0535 830 18 77E-mail: mirzehmet@gmail.com
Platform Üyesi: Cevlan Şirmehmet (Annesi Suliya Tuerxun kampta tutuluyor)
Phone : 0090 531 262 8303  E-mail: jevlan1991@yahoo.com

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.