SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, Türkiye vatandaşı Uygur Türkü çocukları alıkoyuyor!

Çin'den Türkiye'ye gelerek Türk vatandaşlığı alan Uygur Türkü Ömer Hamdullah'ın Türk vatandaşı olan kızları Çin hükumeti tarafından alıkonuluyor. Alıkonulan kızlarından 3,5 senedir haber alamayan Hamdullah, "Kızlarımın sesini 3,5 senedir duymuyorum" diye acısını dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2020 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, Türkiye vatandaşı Uygur Türkü çocukları alıkoyuyor!

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Çin'den Türkiye'ye gelerek Türk vatandaşlığı alan Uygur Türkü Ömer Faruh'un Türk vatandaşı olan kızları, Çin hükumeti tarafından alıkonuluyor. Alıkonulan kızlarından 3,5 senedir haber alamayan Faruh, Çin hükumetinin başvurularını yanıtsız bıraktığını dile getirdi.

Yatırım yapmak üzere abileri ile Türkiye'ye gelen Uygur Türkü Ömer Faruh, yıllardır ailesinden haber alamıyor. Abileri ve engelli annesi toplama kampına götürülen Faruh, ailesinin yanında olan kızlarından da 3,5 senedir haber alamadığını Kırım Haber Ajansı'na (QHA) aktardı. Kızlarından bir haber alabilmek umuduyla Çinli yetkililere başvuran Faruh, başvurularının sonuçsuz kaldığını ve Çin hükumetinin kendisine açıklama yapmadığını belirtti. Türkiye vatandaşlığı alan Faruh, kızlarının da Türkiye vatandaşlığı olduğunu vurgulayarak Çin hükumetinden kızlarının Türkiye'ye iade edilmesini istedi.

"ÇİN HÜKUMETİ CEVAP VERMİYOR"

Kızlarından haber almak için Türkiye Dışişlerine başvuruda bulunan Ömer Faruh, "Türkiye'ye geldikten sonra Türk vatandaşlığı aldım ve kızlarıma da Türk kimliği aldım. Daha sonra kızlarıma ulaşmak amacıyla Türkiye Dışişleri Bakanlığına başvuruda bulundum. Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğinden bana ulaşarak, konu ile gerekli girişimlerde bulunduklarını ancak Çin hükumetinden konu ile ilgili yanıt alamadıklarını bildirdiler." dedi.

"ÇİN AİLEMİ PARAMPARÇA ETTİ"

Ailesi toplama kampına götürüldükten sonra kızları ile ilgili hiçbir bilgi alamadığını belirten Faruh, şöyle konuştu:

"Konu ile ilgili defalarca yetkililere başvurmama rağmen Çin hükumeti kızlarımla ilgili hiçbir bilgi vermiyor. Eşim ve ben üzüntülü bir şekilde bekliyoruz. Ailem toplama kampına götürüldükten sonra çocuklarımın nereye götürüldüğüne dair hiçbir şey bilmiyoruz. Kızlarımın sesini 3,5 senedir duymuyorum. Çin ailemi paramparça etti."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.