SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin taktik değiştirdi: Toplama kampları, aile kampı oldu!

Uygur Türklerine uyguladığı baskı ve soykırım yüzünden, uluslararası baskıların artması nedeniyle Çin hükumeti taktik değiştirdi. Doğu Türkistan'ın Mekit ilçesinde, serbest bırakıldığı iddia edilen kişiler için aile kampı adı altında bir toplama kampı kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2020 18:17
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin taktik değiştirdi: Toplama kampları, aile kampı oldu!

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Uygur Türklerine uyguladığı baskı ve soykırım yüzünden, uluslararası baskıların artması nedeniyle Çin hükumeti taktik değiştirdi. Doğu Türkistan'ın Mekit ilçesinde, serbest bırakıldığı iddia edilen kişiler için aile kampı adı altında bir toplama kampı kuruldu.

İLGİLİ HABER: ÇİN, TOPLAMA KAMPINDAKİ UYGURLARA ZORLA SUÇ SEÇTİRİYOR!

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, Çin hükumetinin taktik değiştirdiğini belirterek, "Bu da aslında sistemi değiştirilmiş, insanların kıyafetleri değiştirilmiş bir toplama kampıdır." dedi.

İLGİLİ HABER: DOĞU TÜRKİSTAN'DA 20'Yİ AŞKIN ÇOCUK TOPLAMA KAMPI TESPİT EDİLDİ

7 BİNDEN FAZLA AİLE SÖZDE AİLE KAMPINDA

Doğu Türkistan'ın Merkit ilçesinde kurulan sözde aile kampında, 7 binden fazla ailenin bulunduğu ve kampa giriş- çıkışların yasak olduğu ortaya çıktı. Mekit'in ilçesinin Tumantal köyünden toplama kampa götürülen İsmail Davut'un, sözde serbest bırakıldıktan sonra 14. Yerleşim Alanı adlı bir kampa yerleştirildiği öğrenildi. Bu kampın toplama kampları ile olan tek farkının ise Doğu Türkistanlıların aileleri ile yaşaması olduğu aktarıldı.

İLGİLİ HABER: ÇİN, TÜRKİYE'YE GELEN DOĞU TÜRKİSTANLI KADINLARIN ÇOCUKLARI TOPLAMA KAMPINA KAPATTI!

YETKİLİLER KONU İLE İLGİLİ KONUŞMADI

Kurulan sözde aile kampında da toplama kamplarında olduğu gibi siyasi öğrenme ve belli bir takım uygulamaların devam ettiği bildirildi. Mekit İlçesindeki yetkililer ise konu ile ilgili konuşmaktan kaçındı. Mekit ilçesinin Tumantal köyündeki bir polis memuru, Mekit'teki toplama kampından serbest bırakılıp şuan aile kampında olanların arasında İsmail Davut adında birinin olduğunu belirtti. Polis İsmail Davut’un kamptan serbest bırakıldıktan sonra, Tumantal'daki evine değil, Mekit'teki aile kampına yerleştirildiğini, şuan karısı ve çocuklarıyla yaşamakta olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER: 91 YAŞINDAKİ UYGUR, TOPLAMA KAMPINA GÖNDERİLDİ

"YÜZDE 98 ÖZGÜRLÜK İÇİNDE YAŞIYORLAR"

Tumantal köyünde yaşayan bir devlet memuru, köy sakini olan İsmail Davud'un 14. Yerleşim Alanı'nda olduğunu ve burada yüzde 98 özgürlük içinde yaşadığını iddia etti. Sözde aile kampındaki kişilerin diğer akrabaları ile görüşmek için yönetimden izin alması gerektiğini belirten devlet memuru, yerleşim alanında İsmail Davut gibi Mekit ilçesindeki çeşitli toplama kamplarından gelen 7 binden fazla kişinin bulunduğunu söyledi. Ayrıca devlet memuru, yerleşim alanında okulların, tıbbi tesislerin, anaokullarının, ticari kurumların ve fabrikaların olduğunu iddia etti.

İLGİLİ HABER: DOĞU TÜRKİSTANLI AİLELER, ÇOCUKLARI TÜRKİYE'DE EĞİTİM GÖRDÜĞÜ İÇİN TOPLAMA KAMPINA ATILIYOR

"ÇİN, KENDİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIYOR"

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa, uluslararası baskıların artması nedeniyle Çin hükumetinin taktik  değiştirdiğini belirtti. İsa, Çin'in toplama kampındaki insanları serbest bıraktığını iddia ettiğini ancak böyle bir durumun olmadığını belirterek, "Uluslararası anlamda baskıların artması nedeniyle Çin hükumeti taktik değiştirmek zorunda kaldı. Toplama kamplarından serbest bırakılma diye bir şey yok. Çin hükumeti bu baskılardan önce de adı ne olursa olsun ülkede toplama kampları olduğunu hiçbir zaman kabul etmedi. Çin hükumeti ülkede toplama kampı olmadığı konusunda direniyordu ama baskıların artması ile beraber bu kampları meslek eğitim merkezleri olarak adlandırdığı yerleri terörizm ve radikal kişilerle savaşma yeri olarak göstermeye çalışıyor. Çin, buralardaki insanları serbest bıraktık dedi ancak bırakılan insan yok. Çin hükumeti, uluslararası baskılardan dolayı sıkışmış durumda. Bu nedenle kendisini kurtarmak için böyle yeni yöntemlere başvuruyor. Bu da aslında sistemi değiştirilmiş, insanların kıyafetleri değiştirilmiş bir toplama kampıdır." ifade etti.

İLGİLİ HABER: DÜNYA UYGUR KONGRESİ BAŞKANI İSA, TOPLAMA KAMPINDAKİ BABASININ ÖLÜM HABERİNİ ALDI

ÇİN, UYGUR TÜRKLERİNİ KÖLE İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRIYOR

Dolkun İsa, Çin hükumetinin sözde serbest bırakılan insanlara meslek eğitimi ve iş yeri verdiğini iddia ettiğine dikkat çekti. Sözde iş yeri verilen insanların köle işçi olarak çalıştığını vurgulayan Dünya Uygur Kurultayı Başkanı, şöyle konuştu:

"Geçen sene de meslek eğitimi ve iş yeri verilerek serbest bırakılan insanlar olduğu iddia edilmişti. Bu iddiaların içeriğine baktığımızda ise köylere kurulan küçük fabrikalar insanlar direkt götürülüyor. Fabrikalara götürülen kişiler bir kere aileleri ile görüştürülüyor ama köle işçi gibi çalıştırılıyorlar. Bu fabrikalarda çalışan insanlara aylık 450 Yuan veriliyor bu da aylık 60 ila 70 dolara tekamül ediyor. Yani günlüğü 1-2 dolara ucuz işçi olarak çalıştırılarak bundan faydalanıyorlar. Çin hükumetinin uyguladığı diğer yöntemlerden biri de bu."

İLGİLİ HABER: DOĞU TÜRKİSTANLI ÖMER HAMDULLAH'TAN, TOPLAMA KAMPINDAKİ AİLESİ İÇİN SOSYAL MEDYA KAMPANYASI

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.