SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin, şimdi de alıkoyduğu Uygurların saçlarından peruk ticaretine başladı

ABD'li gümrük makamları, Çin'in toplama kamplarındaki Uygur Türklerinin saçlarından elde ettiği peruk ve saç ürünü sevkiyatına, ABD'ye ihraç edildiği gerekçesiyle el koydu.

Haber Giriş Tarihi: 24.07.2020 18:27
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 23:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin, şimdi de alıkoyduğu Uygurların saçlarından peruk ticaretine başladı

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Amerika Birleşik Devletleri'ne ait gümrük makamları, Çin'in toplama kamplarındaki Uygur Türklerinin saçlarından elde edilen ithal peruk ve saç ürünlerine el koydu. Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem, ortaya çıkan insanlık dışı durum ve insan hakları ihlali hakkında, "Çin'in Doğu Türkistan'da ayrımcı ve sistematik olarak yürütmekte olduğu asimilasyon siyasetinin sonucudur" ifadelerini kullandı.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) memurları, 2 Temmuz 2020 tarihinde Çin'in Uygur toplama kamplarındaki ölüme terk edilen Müslüman Uygur kadınlarının saçlarından peruk yaparak dünyaya sattığı ileri sürülen Ez Braid şirketinin 800 bin dolar değerindeki 13 ton peruk ve saç ürünü sevkiyatını durdurdu. CBP Ticaret Ofisi Baş Yönetici Asistanı Brenda Smith, bu ürünlerin üretiminin ciddi bir insan hakları ihlalini teşkil ettiğini kaydetti.

ÜRETİMİNDE DE UYGURLAR ÇALIŞTIRILIYOR

Öte yandan, Çinli firmanın el konulan 13 ton peruk ve saç ürünlerinin üretiminde de Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerini zorla çalıştırarak ürettiği biliniyor.

ÇİN'İN UYGURLAR ÜZERİNDEN ACIMASIZ ORGAN TİCARETİNDEN SONRA ŞİMDİ DE YENİ KAZANÇ KAPISI "SAÇ ÜRÜNLERİ"

Tüm bu gelişmeler "Çin organ ticaretinden sonra şimdi de Uygur kadınların saçlarından peruk ticareti mi sağlıyor? Bunun amacı psikolojik veya inançsal bir şiddet türü mü? Yoksa tamamen ekonomik amaçlı mıdır? sorularını akıllara getirdi.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem, Çin yönetiminin bu insan haklarını ihlallerini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi. Doç. Dr. Ekrem'in açıklamaları şu şekilde:

ASİMİLASYON SİYASETİNİN SONUCU

"Bu durumun sebeplerinden ilki, Çin'in Doğu Türkistan'da ayrımcı ve sistematik olarak yürütmekte olduğu asimilasyon siyasetinin sonucudur. Oradaki insanların kendilerini koruyacak gücü yok. Bu durum, Çin kanunları ile bireysel haklarının korunmadığını gösteriyor.

"ÇİN, ALIKOYDUĞU UYGURLARIN MASRAFLARINI BU YÖNTEMLE KARŞILAMAYI HEDEFLİYOR"

İkincisi ise Çin, ceza kamplarında alıkoyduğu kişilerin masraflarını çıkarmak için buradakilerin üzerindeki para edecek ne varsa ele geçirip, paraya çevirerek kullanmak istiyor. Bir diğeri de, bu Çin için döviz kazanmanın bir yoludur. Çin, ucuz ve düşük maliyetli ürünleri Amerika'ya götürüp buradan da bir döviz kazancı sağlamak istiyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.