SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin Konsolosluğu ailesinden haber alamayan Uygurların dilekçesini geri çevirdi!

Aileleri Çin'in toplama kamplarında tutsak edilen 9 kişilik Uygur Türklerinden oluşan bir grup, ailelerinden haber alabilmek ve onların serbest bırakılması için Çin'in İstanbul Başkonsolosluğuna dilekçe vermeye gitti. Konsolosluk, Uygurları ve dilekçeleri içeri bile almadı. Ailesinden haber alma mücadelesini sürdüren, Türkiye'deki Uygur diasporasından Cevlan Şirmehmet (Jevlan Shirmehmet) konsolosluk önünde yaşananları Kırım Haber Ajansına (QHA) aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2020 22:53
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 19:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin Konsolosluğu ailesinden haber alamayan Uygurların dilekçesini geri çevirdi!


Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara



Aileleri Çin'in toplama kamplarında tutsak edilen 9 Uygur Türkü, ailelerinden haber alabilmek ve onların serbest bırakılması için Çin'in İstanbul Başkonsolosluğuna dilekçe vermeye gitti. Konsolosluk, Uygurların dilekçelerini kabul etmedi. Konu ile ilgili Kırım Haber Ajansı'na konuşan Cevlan Şirmehmet (Jevlan Shirmehmet), "Çin'in kendi yasalarına ve aynı zamanda uluslararası yasalarına aykırı bir davranışla karşı karşıya kaldık." dedi.



Çin’in yoğun baskı ve insan hakları ihlalleriyle dolu ceza uygulamaları sonucu ailelerinden haber alamadığı için endişeleri günden güne artan Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri, bir kez daha Çinli yetkililer tarafından mağdur edildi. Ailelerine ulaşma mücadelesini her platformdan kararlılıkla sürdürmeye çalışan Uygur Türklerine, geçen yıl Aralık ayında Çin Konsolosluğu tarafından bir vaatte bulunuldu. Konsolosluğun boşa çıkan vaadine göre; ailelerini arayan Uygurların Konsolosluğa dilekçe ile müracaatta bulunması gerekiyordu. Bu yönlendirme üzerine 9 Uygur Türkü, 2 Aralık 2020 tarihinde ailelerinden haber alabilmek ve onların serbest bırakılması için Çin Halk Cumhuriyeti'nin İstanbul Başkonsolosluğuna dilekçe vermeye gitti. Konsolosluk yetkilileri daha önceki yönlendirme ve vaatlerini yok sayarak, Uygur Türklerini Konsolosluktan içeri bile almadı ve geri çevirdi.



https://www.youtube.com/watch?v=FvCbnrKP42s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2LeGfwSaaar1MGqzXgqcqrX4ic1ljo0jluEyGcoJf-bbur1r35T-jXKI0

TÜRKİYE'DE OKUDUĞU İÇİN AİLESİNDEN HABER ALAMIYOR!

Türkiye’ye 2012 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okumak için gelen ve 2018 yılında da mezun olan Uygur Türkü Cevlan Şirmehmet (Jevlan Shirmehmet), Türkiye’de okuduğu için ailesinden 2 yılı aşkın bir süredir haber alamıyor. Şirmehmet dilekçe vermek üzere gittiği konsolosluğun önünde yaşananlara ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kaydetti:



"2 Aralık 2020'de Çin'in İstanbul Konsolosluğuna toplama kamplarında tutsak edilmiş aile bireylerimizin serbest bırakılması için dilekçe vermeye gittik, ancak korkak, cesaretsiz Çin Konsolosluk yetkilileri çıkıp dilekçemizi almaya bile cüret edemedi."






Şirmehmet, kendi durumuyla benzer nedenlerden dolayı ailesinden haber alamayan ve Çin’in yetkili makamlarına müracaatlarını sürdüren Uygur Türklerinin konsolosluk önünde yaşadıklarını Kırım Haber Ajansına (QHA) şu şekilde anlattı:



AİLESİNDEN HABER ALAMAYAN UYGURLAR ÇİN'DEN CEVAP BEKLİYOR

"Bu Çarşamba günü ailesinden haber alamayan 9 Uygur arkadaş ile dilekçe vermek üzere Çin'in İstanbul Konsolosluğuna gittik. Yıllardır ailemizle hiçbir şekilde iletişim kuramıyoruz, onlardan haber alamıyoruz. Tutsak edilmiş aile yakınlarımızın serbest bırakılması ve onlardan haber alabilmek için bir dilekçe hazırlayıp vermeye gittik.



"ÇİN ÖNCE UYGURLARIN DİLEKÇE VERMELERİ SÖYLEDİ, ANCAK KAPIDAN İÇERİ BİLE ALMADI"

Ancak konsolosluk bu dilekçemizi almadı. Bizim konsolosluğa gitme nedenimiz; konsolosluğun yönlendirmesine bağlı gerçekleşti. Biz, geçen yıl Aralık ayında Çin Konsolosluğunun Uygurların dilekçe vermelerini söyleyerek yardımcı olacaklarını vaat etmesine istinaden gittik.



"BİZ ÇİN VATANDAŞIYIZ, ÇİN CEVAP VERMEK ZORUNDA"

Çünkü çoğumuz resmi olarak Çin vatandaşı, bizim dilekçe verme hakkımız var ve Çin'in de devlet olarak bize cevap verme sorumluluğu var. Bugün bu muamele ile Çin bu zorunluluğu yerine getirmedi. Biz gittik, ancak Çin'in kendi yasalarına ve aynı zamanda uluslararası yasalarına aykırı bir davranışla karşı karşıya kaldık. Bizi kapıda bıraktı içeri bile almadı, dilekçelerimizle dışarıda kaldık."





En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.