SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin hükumetinden skandal broşür: Uygurlar Türk değil!

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2020 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin hükumetinden skandal broşür: Uygurlar Türk değil!

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Çin’in Ankara Büyükelçiliği, Çırağan Sarayı’nda düzenlediği etkinlikte Doğu Türkistanlıları ve İslamiyeti aşağılayan bir broşürü davetlilere dağıtma küstahlığını gösterdi.

Çin'in Ankara Büyükelçiliği, Türkiye'den milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, STK temsilcileri, gazeteci ve akademisyenlere verdiği bir resepsiyonda ağza alınmayacak iddialara yer verilen 42 sayfalık bir broşür dağıttı.

İLGİLİ HABER: ABD’DEN ÇİN’E "UYGUR" YAPTIRIMI: BİRÇOK ÜNLÜ ŞİRKET KARA LİSTEDE!

"UYGURLAR TÜRK DEĞİL!"

Bütün dünyanın gözleri önünde uluslararası hukuku ve insan haklarını çiğneyen, Doğu Türkistanlılara zulüm eden Çin hükumetinin büyükelçiliğince hazırlanıp dağıtılan broşürler, propagandanın bu kadarına pes dedirtti. Doğu Türkistan’ın Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğu, Uygurların da Türk kökenli olmadığı gibi tarihi gerçekleri reddeden ifadelerin yer aldığı broşür tepkilere neden oldu.

İLGİLİ HABER: ABD'DEN ÇİN'E UYGUR TÜRKLERİ ÇAĞRISI!
"ASIL TÜRKLER BASKI VE KÖLELEŞTİRME UYGULUYOR"

Ayrıca broşürde yer alan bir başka bölümde bilinenin aksine Türklerin Çinlilere yönelik baskı ve köleleştirme faaliyetleri gerçekleştirdiği iddia edilerek adeta konu ile dalga geçildi. Tarihi gerçeklerin çarpıtıldığı broşürde, Uygurların tarihte Türk baskısıyla karşılaştığını, İslam dininin Uygurlara Karahanlı tarafından dayatılmış bir inanç olduğu gibi milli ve dini hakaretler de geçiyor.

İLGİLİ HABER: UYGUR TÜRKLERİNDEN DÜNYAYA ÇAĞRI: ABD'NİN "UYGUR İNSAN HAKLARI POLİTİKASI" YASASI DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLMALI

DOĞU TÜRKİSTAN MİLLİ DAVASINA HAKARET

Doğu Türkistan milli davasına da hakaretler içeren broşürde, dava aşırı dincilik, terör ve saçmalık şeklinde yaftalamalarla sık sık anılıyor.

"DOĞU TÜRKİSTAN HİÇBİR ZAMAN ÇİN'İN PARÇASI OLMADI, OLMAYACAK"

Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Dolkun İsa konu ile ilgili görüşlerini Kırım Haber Ajansı (QHA) ile paylaştı. Dolkun İsa, Çin'in bu propagandalarıyla Uygurların tarihini ve kültürünü silmeye çalışarak uyguladığı soykırımı rahat sürdürmeye çalıştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Çin'in Doğu Türkistan'da devam ettirdiği bu politika aslında asimilasyon ve soykırım politikasıdır. Çin hükumeti Doğu Türkistanlı Uygurların hiç bir zaman Türk ırkından olduğunu kabul etmedi. Doğu Türkistan'da Uygurlara karşı etnik bir soykırım uygularken, Uygurların Çin'in Yuanhe milletinin bir parçası olduğunu ileri sürüyor ve Uygurların Müslüman kimliğinden, Türk kimliğinden vazgeçmesi için her türlü baskıyı uygularlar. Bu defa Çin hükumetinin büyükelçiliğinin İstanbul'da dağıttığı broşürde istediği şeyde aynı doğrultudadır. Amaç Uygurların tarihini yok etmek, kültürünü yok etmek, Uygurların Türk ve Müslüman olduğu gerçeğini dünyadan gizleyerek, Doğu Türkistan'da devam ettirmekte olduğu soykırım politikasına daha rahat bir şekilde devam etmek. Ama Doğu Türkistan hiçbir zaman Çin'in bir parçası olmamıştır ve olmayacaktır. Doğu Türkistan işgal edilmiş bir ülkedir. Çin, bu gerçekleri dünyanın gözünden silmeye çalışarak ve yalan bir tarih yaratarak Doğu Türkistan'ı ve orada yaşayan Uygur Türklerini Çin'in bir parçası olarak yansıtmaya çalışıyor."

ÇİN 2 YILDIR UYGURLARIN TÜRK OLMADIĞI YALANINI YAYMAYA ÇALIŞIYOR

Küstah broşür ile ilgili QHA'ya açıklamada bulunan Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet ise Çin hükumetinin bu propagandayı 2 yıldır uluslararası alanda sürdürdüğünü belirtti. Uygurların Türk olmadığını söylemenin akıl dışı bir kavram olduğunu vurgulayan Emet, şöyle konuştu:

İLGİLİ HABER: UYGUR İNSAN HAKLARI AVUKATI TÜRKEL, ABD'NİN ULUSLARARASI DİNİ ÖZGÜRLÜKLER KOMİSYONUNA SEÇİLDİ

"Geçen sene Çin Başbakanlık Propaganda Dairesi, bir kitap yayımlamıştı. Bu kitabı Türkiye Türkçesine çevirerek şimdi de Türkiye'de dağıtıyor. Kitapta Uygurların Türk kökenli olmadığını, Göktürk devletine köle olarak giden Çinliler olduğunu ve Türk kültüründen etkilenen bir toplum olduğunu, Doğu Türkistan diye bir toprağın olmadığını ve onları deyimiyle XinJiang'ın eskiden beri Çin toprağı olduğu yazıyor. Ben Çin'de de eğitim gördüm, Çinli hocalar Doğu Türkistanlıların Türk kökenli olduğunu Çinli tarihçi hocalar söylüyordu. Türkoloji sahasında Çin'de bu yazılır. Çin, Uygurların Türk olmadığı propagandasını özellikle 2 yıldır dünya kamuoyuna pompalıyor. Bu bir safsata... Türkiye'de de ilkokuldan üniversiteye kadar bütün ders kitaplarında Uygurların yerleşik hayata ilk geçen bir Türk boyu olduğu, Türk medeniyetine önemli katkıları olan bir Türk soyudur diye yazıyor. Bu akıl almaz propagandayı nasıl Türkiye'de pazarlamaya çalışıyorlar? Biraz milli şuura sahip insan buna inanmaz.

İLGİLİ HABER: ABD’DEN TÜRK DIŞİŞLERİNE UYGUR TÜRKLERİ KONUSUNDA DESTEK DOĞU TÜRKİSTAN'IN İŞGAL EDİLEN TOPRAK SAYILMAMASI İÇİN ÇABALIYORLAR

Çin hükumetinin bu iddialarının amacı Doğu Türkistan'ı kendi toprağı haline getirmek. Özellikle Tibet'in uluslararası kamuoyunda işgal edilen toprak olarak kabul edilmesinden sonra Çin'in bu konudaki çalışmaları arttı. Amerika Birleşik Devletlerinde kabul edilen Uygur İnsan Hakları Politikası yasasından sonra Birleşmiş Milletler'de Doğu Türkistan bölgesinin de işgal edilen toprak sayılması ihtimali gündeme geldi. Çin bunun önüne geçmeye çalışmak için elinden geleni yapıyor."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.