SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycanlı eski istihbarat başkanı, cephe hattındaki son durumu aktardı

Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonun 16'ncı gününde ilerlemesini ve Ermenistan güçlerine kayıp verdirmeyi sürdürdü. Çatışmalar, Cebrayıl-Fuzuli ve Ağdere-Terter yönünde yoğunlaştı. Azerbaycan askerleri, Cebrayıl-Fuzuli istikametinde Ermenistan ordusunun direnişini kırarak geri çekilmeye zorladı. Şiddetli çatışmalara sahne olan Ağdere Madagiz bölgesinde bazı stratejik tepelerin Azerbaycan ordusuna geçtiği belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2020 20:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 02:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycanlı eski istihbarat başkanı, cephe hattındaki son durumu aktardı

Ozan Barış ERİM/ QHA Ankara

Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonun 16'ncı gününde ilerlemesini ve Ermenistan güçlerine kayıp verdirmeyi sürdürdü. Çatışmalar, Cebrayıl-Fuzuli ve Ağdere-Terter yönünde yoğunlaştı. Azerbaycan askerleri, Cebrayıl-Fuzuli istikametinde Ermenistan ordusunun direnişini kırarak geri çekilmeye zorladı. Şiddetli çatışmalara sahne olan Ağdere Madagiz bölgesinde bazı stratejik tepelerin Azerbaycan ordusuna geçtiği belirtildi.

Karabağ Savaşı emektarı, eski Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanlığı İstihbarat Daire Başkanı Emekli Yarbay İlham İsmayil, cephede yaşanan son durumu Kırım Haber Ajansına (QHA) aktardı.

İLGİLİ HABER: AZERBAYCAN, ERMENİSTAN'IN SALDIRILARINA MİSLİYLE KARŞILIK VERİYOR


Eski Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanlığı İstihbarat Daire Başkanı İlham İsmayil "BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE TÜRKİYE'Yİ İSTEMEDİLER"

Ateşkes görüşmelerinde barış görüşmelerinin başlamasının konuşulduğunu belirten İsmayil, "Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un iştiraki ile Moskova'da Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanlarının bir görüşmesi oldu. Burada bir ateşkes imzalandı. Yalnız burada bir tek ateşkes konuşulmadı. Rusya, Karabağ'daki durumun çözümünde söz sahibi olmak istedi. Yapılan görüşmelerde iki mesele gündeme geldi. Bunlardan birisi Ermenistan'ın barış görüşmelerine Dağlık Karabağ'ın sözde yönetiminin da katılmasını istemesi idi. Özellikle Paşinyan, bu görüşmelere Karabağ'ın katılmasını çok istiyordu ancak bu olmadı. Biz de Fransa'nın katılmasını istemedik ve bu konudan şikayetçi idik. Fransa yerine Türkiye'nin bu görüşmelere katılmasını istedik ancak maalesef bu da olmadı." dedi.

İLGİLİ HABER: AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: TÜRKİYE, MUTLAKA GÖRÜŞMELERE KATILMALI

"CEPHEDE BAŞARISIZ OLUNCA GENCE'YE SALDIRDILAR"

Ateşkes görüşmelerinin yapıldığı gece Ermenistan'ın Azerbaycan tarafından işgalden kurtarılan bölgelere saldırdığını aktaran İsmayil, bu saldırıların püskürtüldüğünü bildirdi. İsmayil, saldırılarda kaybettiği bölgeleri alamayan Ermenilerin Gence'ye roket attığını belirterek, "Ateşkes imzalandıktan sonra çok büyük bir üzüntü içerisine girdik. Bu nedenle halk, 'Bir zafer yürüyüşümüz vardı, işgal edilen topraklarımızı kurtarıyorduk ve tüm ruhumuzla savaşıyorduk' düşüncesindeydi ve bu ateşkes moral bozukluğu yaşattı. Sonuç olarak ateşkesi ilk bozan Ermeniler oldu. Ateşkesin imzalandığı gece, Hadrut'u geri almak istediler. Hadrut'u alamayan Ermeniler, Terter'in Taliş kentini almak istedi ama bunu da yapamadılar. Geri alma girişimleri başarısız olan Ermeniler, Gence şehrine bir roket attılar. Bu saldırılar sonrasında ateşkes bozuldu ve Azerbaycan ordusu saldırılara cevap verdi." diye konuştu.

İLGİLİ HABER: ALİYEV: BU AŞAĞILIK İŞLER AZERBAYCAN HALKININ İRADESİNİ ASLA BOZAMAZ!

AĞDERE MEVKİSİNİ KURTARMAK İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VERİLİYOR

Eski Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Güvenlik Bakanlığı İstihbarat Daire Başkanı İsmayil, Ağdere mevkisinin önemine vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Azerbaycan, kararlılıkla planlarını uygulamaya devam ediyor. Bu doğrultuda Cebrayil, Hadrut, Füzuli bölgeleri alındı. Füzuli'nin arkalarına geçildi ve Hadrut'un kuzeyindeki Ergüneş tepeleri alındı. Yani bölgede Azerbaycan kuvvetlerinin işi kolaylaşmış durumda. Terter istikametinde de Azerbaycan ordusu mücadelesine devam ediyor. Bölgede bir hidroelektrik sahası bulunuyor ve burası işgalden kurtarılmaya çalışılıyor. Bölge işgalden kurtarıldığı takdirde Ağdere'ye ulaşılacak. Ağdere, Dağlık Karabağ'ın merkezidir. Buranın alınması ile birlikte çok büyük bir ilerleme kaydedilecek. 2016 yılında Ermeni, Rus ve İran savaş mühendisleri Ağdere bölgesinde diğer bölgeleri savunmak için cephe hattı oluşturmuştu. O nedenle bölgenin alınması kolay olmayacak."

İLGİLİ HABER: ERMENİSTAN, AZERBAYCAN İLE ATEŞKES ŞARTLARINA UYMUYOR

"TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN'IN BİRLİK OLMASI ZAFERİ GETİRECEK"

Çatışmaların başından bu yana Türkiye'nin her türlü siyasi desteğini gördüklerini ifade eden emekli Yarbay, "Düşman kuvvetleri büyük kayıplar veriyor. Kahraman askerlerimiz durmadan işgal edilen toprakları almak için savaşmaya devam ediyor. Türkiye'nin bu konuda siyasi anlamda çok büyük desteğini görüyoruz. Türk hükumetinin Moskova ile olan görüşmelerinde her fırsatta Azerbaycan'ın arkasında olduğunu belirtmesi ve Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çıkmasını istemesi bizim için çok önemli. Azerbaycan ve kardeş Türkiye'nin birlik olması ile zafer bizim olacaktır." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.