SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan Türkleri sosyal medyada kampanya başlattı: Türk mallarını alın

Türkiye son zamanlarda Karabağ'daki çatışmalarda Azerbaycan'a desteğinin açıkça göstermesi dolayısıyla Ermeni yanlısı ülkeler tarafından birçok alanda olduğu gibi ekonomik alanda da hedef haline geldi. Türk mallarını boykot çağrıları ve kampanyaları gündemden düşmedi. Azerbaycan'da ise Türk mallarının kullanımının teşviki yönünde kampanya seferberliği başladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2020 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2020 23:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan Türkleri sosyal medyada kampanya başlattı: Türk mallarını alın

Ayyıldız Huri KAPTAN / QHA Ankara

Türkiye'nin Karabağ'daki çatışmalarda Azerbaycan'a açık desteği, Azerbaycan Türklerinin de takdirini ve sevgisini kazanmış durumda. Halk, kurtarılan topraklar için her sokağa çıktığında Türk bayrağını da mutlaka ellerinde taşıyor. Ancak, sadece bununla sınırlı kalınmıyor, Azerbaycan'da Türkiye sevgisi o kadar büyük ki, son zamanlarda özellikle Fransa ve bazı Arap ülkelerinde Türk mallarına yönelik boykot çağrısı yapması, Azerbaycan Türklerinin karşı hamlesine yol açtı. Halk sosyal medyada "Türk malı alın" çağırısı yaparken, hükumetten de Türk mallarına uygulanan gümrük vergilerinin daha da düşürülmesini, hatta kaldırılmasını talep ediyor.

Ermeni yanlısı Fransa ve bazı Arap ülkelerinin Türkiye yönelik boykot çıkışlarına, Azerbaycan Türklerinden karşı atak geldi. Bir kaç gün önce başlayan ve geniş kitleye yayılan sosyal medyada "Türk malı alın" kampanyası dikkat çekiyor. Azerbaycan halkı, hükumetten Türk mallarının kullanımının artıracak teşvikler bekliyor.

Azerbaycan'da sosyal medyada başlatılan kampanyada kullanılan görsel


Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı ve Azerbaycan İşadamları Konfederasyonu (ASK) Türkiye Temsilcisi Dr. Asif Kurban, bazı ülkelerde Türk mallarının boykot edilmesi ve Azerbaycan'da bu boykota karşı başlatılan Türk mallarının kullanımına yönelik seferberliği Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.

Türk mallarına karşı Ermeni, Fransız ve bazı Arapların kullandığı görseller

TÜRKİYE'NİN AZERBAYCAN'A DESTEĞİ ERMENİ TARAFTARLARINI RAHATSIZ ETTİ!

Azerbaycan'ın Karabağ'daki Ermeni işgali altındaki topraklarını kurtarma operasyonu süresince Türkiye'nin Azerbaycan'ı açıkça desteklemesi; aralarında Müslüman ülkelerin de olduğu Ermeni yanlısı ülkeleri rahatsız etti. Türk ürünleri, son birkaç aydır bir çok pazarda boykot ve yükseltilen vergilerle mücadele ediyordu. Ermenistan, Suudi Arabistan ve Fas gibi ülkelerden Türk mallarına karşı boykot ve gümrük vergisi artırımı türünde uygulamalar devreye sokuldu. Suudi Arabistan’da yerel makamların açık açık dile getirdiği Türk ürünlerinin kullanılmaması sadece Arap Yarımadası’nda değil, Kuzey Afrika ülkeleri ve bazı Ortadoğu ülkelerine de sıçradı. Türk mallarına karşı boykot ve gümrük vergisi artırımı gibi uygulamalar günden güne arttı.

Türkiye'ye karşı Türk mallarının boykot edilmesi yönünde artan kampanyaların ardından Azerbaycan'da Türk mallarının kullanımına yönelik teşvik konusunda seferberlik başladı. Türk mallarının kullanımına yönelik kampanyalar Azerbaycan televizyon kanallarında da reklamlar ile desteklenecek düzeye ulaştı.

Dr. Asif Kurban


Dünya Azerbaycanlıları Kongresi Başkanı ve Azerbaycan İşadamları Konfederasyonu (ASK) Türkiye Temsilcisi Dr. Asif Kurban, bu konuda Kırım Haber Ajansının sorularını yanıtladı. İşte Kurban'ın Türkiye-Azerbaycan'ın ekonomik ilişkilerini ve yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği röportaj:

Son gelişmeler dolayısıyla bazı ülkeler Türk mallarının ithalatını yasakladı ve kısıtladı. Azerbaycan'da Türk malına teşvik seferberliği başladı. Sosyal medyada da bu duruma ilişkin çağrılar da söz konusu. Bu konuya dair önemli/çarpıcı ne tür gelişmeler oldu?

Bilindiği üzere birçok ülke Türkiye ile ithalata yasak getirdi. Türk ürünlerinin ülkelerine girişini yasakladılar. Maalesef bu ülkelerin arasında Müslüman ülkeler de yer alıyor. Ancak Türkiye bu konuda yalnız değil. Azerbaycan gibi Türkiye'ye dost ülkeler Türkiye'nin yanında yer aldı ve yalnız bırakmadı.
Azerbaycan halkı da Türkiye'ye nasıl destek vereceği konusunda harekete geçti. Sosyal medya üzerinden başlatılan seferberlik ile Türk malları alarak Türkiye'ye destek olunması çağrısı yapıldı ve kampanyalar başlatıldı. Son günlerde bu kampanyalar Azerbaycan televizyonlarında yer alan reklamlarla da desteklendi. Türk mallarının alımına yönelik teşvik edici uygulamalarda bulunulmaya başlandı. (Bu sevindirici bir durum ve Azerbaycan'da her yönüyle destekleniyor.)

Rus mallarının gümrük vergilerinden muafiyetinde olduğu gibi Türk malları için de muafiyet öngörülüyor mu?

İki taraflı anlaşma gereği Azerbaycan'a bazı Türk mallarının gümrük vergisiz girişi için birtakım adımlar atıldı ve bunlardan bazıları onaylandı. Böylelikle çeşit sayısı 30-50 civarında ürün gümrük vergisiz giriş yapacak. Ancak hedef 150-200 ve hatta daha fazla ürün ile olması yönünde.

Ayrıca Azerbaycan'dan Türkiye'ye olan yatırımlar son yıllarda hayli yükseldi. Özellikle devlet şirketi olarak Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketinin (SOCAR) 20 milyar dolar üzerinde yatırımları var. Bu yatırımlar daha da devam edecek.

Diğer yandan Türk Keneşi gibi organizasyonlar aracılığıyla, Türkiye'ye yakın olan tüm ülkelerin Türk mallarının kullanılması yönündeki kampanyaları desteklemesi gerekmektedir.

HEDEF 2023'TE 15 MİLYAR DOLAR

Tüm bunların yanı sıra Azerbaycan’ın tüzel firmalarının, özel teşebbüslerinin hem üretim hem gayrimenkul anlamında Türkiye'de yatırımları var.2019 yılında Azerbaycan-Türkiye ticaret hacmi 4 buçuk milyar doları buldu. Hedef ise 2023'te en az 15 milyar dolar. Kovid-19 salgınına rağmen bu yılda da belirgin bir artış görüldü. 15 milyar dolar hedef de yakalanacaktır.

TÜRKİYE-AZERBAYCAN ORTAKLIĞINDAKİ PROJELERİN ÖNEMİ SALGIN DÖNEMİNDE GÜNDEME GELDİ

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ortaklıklarda bilinen en önemli işbirlikleri Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı, devamında ise Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve tabii ki Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'dır.
Salgın döneminde İran ve Irak'la sınırlar kapandı. Transit geçişler ticari anlamda zorlandı. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı çok gündeme geldi ve şu anda da Kars'tan yüklenen ürünler Bakü'ye oradan da doğu ve Orta Asya ülkelerine rahatça ulaştırılabilmekte. Bu şu an çok yoğun kullanılmakta. Bu hatların da önemi böylece gündeme gelmiş oldu. İşbirliklerimiz daha da pekişti, büyüdü.

Türkiye, Azerbaycan'ın ikinci en büyük ithalat ortağı, Azerbaycan'da Milli Meclis'te bütçe görüşmelerinin başladığı süreçte değer kaybetmekte olan Türk Lirasının istikrarını destekleyici neler yapılabilir?

Azerbaycan tarafından Türk Lirasının değerlenmesi anlamında her alanda olduğu gibi desteği söz konusu. Örneğin Türkiye ile ithalat-ihracatta milli paraya endekslenmesi çalışmaları var. Hatta bu birkaç ülke ile de amaçlanıyor. Ancak bunun alt yapısının oluşturulması gerekiyor.
Sonuç olarak iki ülke de birbirini her alanda destekliyor.

"ŞUŞA'MIZI İŞGALCİLERDEN ALDIK"

Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye adına Azerbaycan'ın haklı davasında yanında olduğunu bildirmesi de çok önemlidir. İlişkiler en üst düzeyde ve böyle olmaya devam edecek.

Bilindiği üzere bugün Şuşa'mızı Ermenilerin işgalinden kurtardık. Bugün çok güzel bir gündür. Türk milletini tebrik ediyorum. Tüm Türk topraklarını teröristlerden temizleyeceğiz. Türkiye'nin Azerbaycan'la birliği daimdir, daim olacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.