SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Rus işgalciler, Sovyet rejiminin yöntemlerini kullanmaya devam ediyor

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 01:50
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 01:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Rus işgalciler, Sovyet rejiminin yöntemlerini kullanmaya devam ediyor

Ukrayna’da, her 18 Mayıs’ta Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü kaydediliyor. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Rus işgalcilerin Sovyet rejiminin yöntemlerini kullanmaya devam ettiğini vurguladı.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944'te anavatanları Kırım’dan sürgün edilerek yurtlarından koparılmasının 78’inci yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. “Dünyanın, Kırım Tatarlarının Kırım'dan sürgün edilmesinin üzücü yıl dönümünü kaydettiği bu günde, sizlerle dayanışmamızı ifade ederek bu trajedi sonucu hayatını kaybeden ve yaralananları saygıyla anıyorum…” ifadelerini kullanan Bodnar, sürgünün Sovyet rejiminin en büyük suçlarından biri olduğunu vurguladı.

Ukrayna’nın, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul ettiğini hatırlatan büyükelçi, “Maalesef Rus işgalciler, Sovyet rejiminin yöntemlerini kullanmaya devam ediyor. 1944’ten beri hiçbir şey değişmedi. Moskova, uluslararası hukuk normlarını ihlal ederek Ukrayna’nın bir parçası olan Kırım’ı işgal etti, yarımadada kasıtlı ve sistematik bir şekilde temel insan haklarını ve özgürlüklerini ihlal ediyor, şu an ise çılgınca vahşetini tüm Ukrayna‘ya yaymaya çalışıyor.” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=P-93jatfFDo

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını vatanları Kırım’dan sürgün etti. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

Ukrayna Parlamentosu, 2015 yılında Kırım Tatar Sürgününü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.