SON DAKİKA
Hava Durumu

Ramazan Sohbetleri: Rüstem Umerov ile Kırım Tatar kültür ve yaşayışı konuşuldu

Kırım Haber Ajansının (QHA) sunduğu QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programının canlı yayın konuğu Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov oldu. Programda, Kırım Tatar kültür ve yaşayışı ile Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak amacıyla başlattığı "Kırım Platformu" ele alınan başlıca konular oldu.

Haber Giriş Tarihi: 12.05.2021 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 12.05.2021 18:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ramazan Sohbetleri: Rüstem Umerov ile Kırım Tatar kültür ve yaşayışı konuşuldu

Kırım Haber Ajansının (QHA) sunduğu QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programının canlı yayın konuğu Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov oldu. Programda, Kırım Tatar kültür ve yaşayışı ile Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak amacıyla başlattığı "Kırım Platformu" ele alınan başlıca konular oldu. Ayrıca Umerov, 18 Mayıs Matem Gününe kadar 'Yerli Haklar Kanunu'nun kabul edilmesini beklediklerini ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kırım Tatar Kurultayı tanınacağını ifade etti.

Kırım Haber Ajansının hazırlayıp sunduğu Kırım, Türkiye, Ukrayna ve Türk dünyasından konukları ile QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programı, dün Ramazan ayının 29. günündeki yayınında, Ukrayna’dan bir konuk daha ağırladı. Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Sayfa Editörü Mehmet Berk Yaltırık'ın canlı yayın konuğu, Ukrayna Golos Partisi Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı delegesi Rüstem Umerov oldu. Yaltırık, yayına Ramazan geleneği olarak farklı kuşakların bir araya gelmesini ve kültür aktarımını gündeme aldı ve Kırım Tatar toplumunda yetişen konuğu Rüstem Umerov'a ailesinden gördüklerini, içinde yetiştirildiği kültürden nasıl etkilendiğini sordu.

https://www.youtube.com/watch?v=O-hC_lZ6MiU

SSCB döneminde doğduğunu ifade ederek söze başlayan Umerov, "Özellikle Kırım Tatarları için din ve kültüre yönelik yasaklar vardı. Dolayısıyla ailemizin kültürlerini koruması önemliydi. Ellerinden geldiğince en üst seviyede çaba ile bunu sağlamaya çalıştılar. İsim koymak, cenaze ve dua etmek de bu kısıtlamalara dahildi. Çoğunlukla dinimizi koruyabilmek adına yönelikti ve medeniyetimizi koruyabildik." dedi.

Umerov, Kırım Tatarlarının dil, din, tarih, eğitim konusundaki koruma çabalarını, Ukrayna'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra daha çok geliştirebildiklerini kaydetti. Kırım'da dil okullarının daha çok açıldığını belirten Umerov, kendi dillerini konuşup tarihlerini öğrenmeye başladıktan sonra kendi kültürlerini daha iyi yaşamaya başladıklarını belirtti.

SSCB döneminde, Kırım Tatarları için din ve kültüre yönelik yasaklar vardı.

Rüstem Umerov KIRIM TATARLARI KÜLTÜRLERİNİ NASIL KORUDU?

Kırım Tatarlarının kültürlerini yaşatmak için ne tür çaba ve faaliyetlerde bulunduğunu anlatan Umerov, şunları kaydetti:

"Kültürümüzdeki en önemli bağ ailemizden geliyor. Ne kadar SSCB dönemi ve baskısı görmüş olsak da aile bağını koruyabilmek bizim için kültürümüzün en önemli temel direği olmuştur. Buradan gelen bağ ve anlayışla her Kırım Tatar aile, çocuğunun iyi bir eğitim alması için uğraş vermiştir. Aramızdaki eğitim almış insanımıza, hocalarımıza, büyüklerimize saygı, gelişmiş bir adetimizdir. Bizler de bunu ilerideki nesillere; dil, tarih, kültür, eğitim alanlarında STK'lar kurarak geliştiriyor ve devam ettiriyoruz. Bu çabaları, Ukrayna'da STK'lar üzerinden kurumsal hale getirerek geliştiriyoruz."

Bir 1 kişi, ayakta, anıt ve şunu diyen bir yazı 'QHA ÖZEL RAMAZAN SOHBETLERİ 11 MAYIS 2021 SALI GÜNÜ SAAT 23.00'E DOĞRU QHA f LIVE Tube RÜSTEM UMEROV UKRAYNA MİLLETVEKİLİ KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI DELEGESİ' görseli olabilir UMEROV, UKRAYNA'DAKİ KIRIM TATAR KÜLTÜRÜNE DAİR ÇALIŞMALARI ANLATTI

Umerov, Ukrayna özelinde Kırım Tatar kültürünün, sosyal yaşantısına dair takip edilen çalışmaların varlığına yönelik soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Bilindiği üzere son yaklaşık 8 senedir Kırım'da işgal devam ediyor. Bizim 6 şehirde; Kıyiv, Liviv, Herson, Odesa, Nipro ve Harkiv gibi büyük şehirlerinde kültür eğitim merkezleri açmaya çalışıyoruz. Ukrayna karasında otuz bini aşkın Kırım Tatarı yaşıyor. Yarısından fazlası da işgal bölgesinden gelen insanlar. Onların kendi dil, din, eğitim, kültürlerini yitirmemeleri için her şehirde kültür-eğitim merkezleri kurulmasını istiyoruz. Türkiye Cumhuriyetinin desteğiyle ve TİKA'nın aracılığuyla cami ve kültür merkezleri kurulacak. Dolayısıyla meşgul olduğum konular bu merkezlerin hızlıca açılması ve var olan merkezlerin de desteklenmesi."

KIRIM TATAR KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASI İÇİN AİLELERE VE BİREYLERE DÜŞEN GÖREVLER NELER?

Kırım Tatar kültürünün yaşatılması için ailelerin ve bireylere düşen görevleri şöyle değerlendirdi:

"Aile kültürünü daha da geliştirmemiz lazım. En önemli şey ailelerimizden aldığımız terbiye, eğitim, dilimizi, tarihimizi, kültürümüzü öğrenme. Asıl yapmamız gereken şey ise aldığımız eğitimleri de kendi içimizde de dünyaya da tanıtmak, anlatmaktır."

Kırım Tatar kültürünün yaşatılması için aile kültürünü daha da geliştirmemiz lazım.

Rüstem Umerov

İlgili haber: “İşgal altındaki topraklardaki tankların, 2. Dünya Savaşı sırasında hayatlarını veren insanların anısını onurlandırmakla ilgisi yoktur”

"KTMM VE KIRIM TATAR KURULTAYI RESMEN TANINACAK"

Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatı olan "Kırım Platformu"na da değinen Umerov, şunları kaydetti:

"Kırım Platformu aslında Kırım'ı hem iç politikada hem dış politikada gündemde tutmak için kurulan bir inisiyatiftir. Şu an takip ettiğim konuları, parlamento açısından söyleyebilirim. Öncelikle 18 Mayıs Matem Gününe kadar 'Yerli Haklar Kanunu'nun kabul edilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkacak ve bu kararnameye göre Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kırım Tatar Kurultayı tanınacak. Ek olarak, Ukrayna'da Ramazan ve Kurban Bayramları resmi tatil olarak ilan edilecek. Aynı zamanda, kabul edilen Kırım Tatar Dili Stratejisinin geliştirilmesi için destek verilecek. Bir diğer önemli konu olan, 6-7 senedir beklediğimiz 'Siyasi Tutsaklar Kanunu' yine meclise sunulacak. Son olarak da, eskiden kabul edilen ve feshedilmesi beklenen 'Kırım Serbest Ticaret Bölgesi Kanunu' var. Dolayısıyla Kırım Platformu çok yönlü bir platform ve inisiyatif. Ben de parlamentoda bu kanunların geçirilmesi konularıyla ilgileniyorum. Bunlarla birlikte Kırım Platformu üzerinde dostluk grupları çerçevesinde çalışmalarımız var."

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkacak ve bu kararnameye göre Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Kırım Tatar Kurultayı tanınacak.

Rüstem Umerov https://qha.com.tr/multimedya/qha-ozel-ramazan-sohbetlerinde-turk-cografyasinin-6-ayri-bolgesinden-gazeteciler-bir-araya-geldi/320843/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.