SON DAKİKA
Hava Durumu

QHA Ramazan Sohbetleri’nin konukları, Lenur Mambetov ve Feliks Karayev oldu

Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aydın Taş’ın sunduğu QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programının ikinci gününde canlı yayın konukları Lenur Mambetov ve Feliks Karayev oldu. Programda, Kırım'daki ve Kıyiv'deki Ramazan ve 500 konut projesi konuları ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2021 18:29
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2021 18:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
QHA Ramazan Sohbetleri’nin konukları, Lenur Mambetov ve Feliks Karayev oldu

Kırım Haber Ajansı (QHA) Türkçe Genel Yayın Yönetmeni Aydın Taş’ın sunduğu QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programının ikinci gününde, canlı yayın konukları Lenur Mambetov ve Feliks Karayev oldu. Programda, Kırım'da ve Kıyiv'deki Ramazan ve 500 konut projesi konuları ele alındı.

Kırım Haber Ajansının hazırlayıp sunduğu Kırım, Türkiye, Ukrayna ve Türk dünyasından konukları ile QHA Özel-Ramazan Sohbetleri programı, Ramazan ayının ikinci günündeki yayınında Kıyiv'den iki konuk ağırlandı. QHA Türkçe Yayın Yönetmeni Aydın Taş'ın konukları, Kırım Milli Varlık Fonu Müdürü ve TURKSİD (Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici ve İş İnsanları Derneği) üyesi Lenur Mambetov ile iş adamı ve TURKSİD üyesi Feliks Karayev oldu. Konuklar ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'in ziyareti sonrası gündeme gelen 500 Toplu Konut Projesi konuşuldu. Lenur Mambetov, Türkiye-Ukrayna arasındaki anlaşmanın ardından, Kırım Tatarlarını ve diğer etnik kökenlileri kapsayan proje ve konutların dağılımı hakkında bilgilendirmede bulundu.

KIRIM TATARLARI İÇİN 500 KONUT PROJESİ

Konutların, nasıl ve kimlere tahsis edileceği hakkında bilgi veren Mambetov, şöyle konuştu:

"İki ülkenin Cumhurbaşkanları Zelenskıy ve Erdoğan arasında bir yıl önce 350'si Herson'da olmak üzere 500 konut yapılmak için anlaşmaya varıldı. 2014 yılındaki Rus işgali sonrası Kırım Tatarlarının büyük çoğunluğunun Kıyiv'de yaşamaya başlaması nedeniyle KTMM ve liderimiz Mustafa A. Kırımoğlu bu konutların 400'ünün Kıyiv'de, 100'ünün Herson'da olması yönünde teklifte bulundu. Bu birkaç kez gündeme getirildi ancak burası başkent olduğu için bu kadar arsa bulmanın zor olduğu belirtilerek bize yeni teklif geldi. Bu teklife göre 200 tane Herson'da, 200 tane Nikolayev'de, 100 tanesinin de Kıyiv'de yapılması için. Kırım Milli Varlık Fonu ve KTMM olarak bu konuya dair yazışmalarımız ve konutların yapılacağı yer taleplerimiz Kırım Tatarlarının yoğun olarak yaşadığı Kıyiv'de ağırlık verilmesi için yarım yıl kadar sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdiki aşamada Ukrayna'nın talebine uygun olarak yapılmasını ve Kırım Tatarları için ek 500 konut daha yapılacağının sözünü verdi."

Konutların dağılımı ve kanunlar hakkında bilgi veren Mambetov, Ukrayna'da tüm arsaların devlete değil de belediyelere ait olduğunu belirtti. Bu nedenle konut dağılımında kanun gereği belediyelerin yüzde 10, dolayısıyla 50 konutu alacağını kaydeden Mambetov, 450 konutun Kırım Milli Varlık Fonu ve KTMM'nin belirleyeceği Kırım Tatarlarına tahsis edileceğini aktardı.

SÜRGÜN YILLARI İLE SOVYET DÖNEMİNİ YAŞAYAN MÜSLÜMANLARIN RAMAZAN AYI

Kırgızistan'ın Oş şehrinde sürgünde doğan, Kırım'da ve Kıyiv'de yaşamış olan Feliks Karayev ise Ramazan ayının nasıl geçirdiklerini anlatarak söze başladı. Karayev, Ramazan ayının önemini; Kırım'a döndükten sonra idrak ettiklerini ve en çokta Türkiye'de geçirdiği öğrencilik yıllarında tam anlamıyla anladığını ifade etti. Yine sürgünde doğan ve çocukluğu Sovyet dönemlerine denk gelen Mambetov, 1989 yılında Kırım'a dönene değin Ramazan ayını ve Müslümanlığı tam anlamıyla yaşayamadıklarını dile getirdi.

TURKSİD'E NEDEN ÜYE OLDULAR?

Karayev, TURKSID'e üye olma amaçlarını; 2014 yılında Kırım'ın işgaliyle gelen süreçte Kırımlı iş adamlarının kendi alanlarında daha güçlü olmasını sağlamak, kendilerinin sahip oldukları imkanlarla satın alma gücünü korumak olarak ifade etti. Karayev, TURKSİD ile bir diğer amaçlarının da yeni nesil öğrencilere yardım imkanı sağlamak olduğunu dile getirdi.

İş dünyasına yönelik önemli tecrübeler edindik. TURKSİD bünyesinde ve yönetim kurulunda önemli iş adamları var, onların da tecrübelerinden yararlanmak, önemli fikirlerinde ortak hareket etmek istedik.

Feliks Karayev TÜRKİYE'DEKİ VE UKRAYNA'DAKİ İŞ ADAMLARINA TAVSİYELER: TAM ZAMANI

Mambetov, "Türkiye'deki ve Ukrayna'daki iş adamlarına yatırım tavsiyelerinde bulunuyor musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Türkiye ve Ukrayna cumhurbaşkanlarının görüşmelerinden aktarılanlara göre Ukrayna'dan Türkiye'ye 4 milyar dolar civarında bir yatırım piyasası var. Ancak bunun 10 milyar dolara çıkarılması bekleniyor. Ukrayna'da tarıma elverişli çok verimli topraklar var. Aynı zamanda Ukrayna, Avrupa'ya yakın ve bu piyasanın da 3-5 yıl içerisinde Avrupa'ya yönelik bir piyasaya dönüşmesi bekleniyor. İşte tam da bu yüzden Ukrayna'ya yönelik yatırımların tam zamanı. Bizim kuruluşumuzun bir diğer amacı da Türkiye'den Ukrayna'ya yatırım için gelen iş adamlarına destek olmak."

https://qha.com.tr/multimedya/qha-ozel-ramazan-sohbetlerinin-ilk-konugu-kirim-muftusu-ayder-rustemov-oldu/316256/
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.