SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımoğlu: Önemli olan Kırım'ın statüsü konusunda Rusya ile konuşmaya başlamaktır

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2022 20:50
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2022 21:08
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımoğlu: Önemli olan Kırım'ın statüsü konusunda Rusya ile konuşmaya başlamaktır

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Ukrayna'nın şu anki ana amacının Ukrayna'daki savaşın durdurulması olduğunu vurguladı. Ukrayna ile Rusya arasında imzalanacak olası anlaşmada, Kırım'ın mutlaka işgal edilmiş bir bölge olarak belirlenmesi gerektiğini kaydeden Kırımoğlu, “Rusya aslında Kırım konusunu konuşmak istemiyor. Ama Kırım Ukrayna’nın toprağı olduğu için bu konu mutlaka konuşulacak. Önemli olan Kırım'ın statüsü konusunda Ruslarla konuşmaya başlamaktır.” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı işgal girişimi ve saldırıları ikinci ayına girdi. Türkiye’nin diplomatik çabaları sonucu bu kez Ukrayna ile Rusya heyetleri müzakere için İstanbul’da bir araya geldi. Müzakereler sonrası Ukrayna tarafı, ortaya koyduğu güvenlik garantilerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna yönetiminin ortaya koyduğu plan çerçevesinde, Kırım’ın statüsünün 15 yıllık süreçte müzakere edileceği ifade edildi. Kırım Haber Ajansına ilgili teklifi değerlendiren Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Bu, Ukrayna tarafının teklifi. Rusya aslında Kırım konusunu konuşmak istemiyor. Ama Kırım, Ukrayna’nın toprağı olduğu için bu konu mutlaka konuşulacak." diye belirtti.

"ŞU AN ÖNEMLİ OLAN SAVAŞIN DURDURULMASI"

Şu an en önemli şeyin savaşın durdurulması olduğunu vurgulayan Kırımoğlu, "Ama şu an bizim için en önemli mesele ateşkes, savaşın durdurulması. Biz de bu yüzden Kırım ve Donbas’ı parantez dışına alalım dedik. Kanın dökülmesi durdurulsun. Kırım konusunda teklifimiz bu şekilde. Kırım Yarımadası statüsü konusunda müzakereler devam edecek. Anlaşmada 15 yıl gösterildi ama ben bu rakama karşıydım. Çoğu kişi 15 yıl deyince Kırım’ın 15 yıl işgal altında kalacağını düşünüyor. Öyle değil. Biz 15 yıl içinde müzakereleri devam ederken silah kullanılmayacağını belirttik. Neden bunu dedik? İlk önce Ukrayna’nın işgal altındaki toprakları kurtarma stratejisinde silah kullanma seçeneği zaten yok. Geçen sene 23 Ağustos’ta Kırım Platformu Zirvesinde kabul ettiğimiz beyannamede de toprakların işgalden kurtarılmasından bahsediliyor, ama orada da silah ve zorun kullanılması söz konusu değil. Yani 5 yıl yada 50 yıldan bahsedilmesi önemli değil.

"KIRIM 6 AY İÇİNDE İŞGALDEN KURTARILACAK"

Önemli olan Kırım statüsü konusunda Ruslarla konuşmaya başlamaktır. Bu ne demek; Rusya anayasasındaki 'Kırım Yarımadası Rus toprağıdır' ifadesinden vazgeçecek. Ondan sonra Kırım’a Rus toprağı değil de en azından müzakere edilecek, işgal altında olan bir toprak olarak bakılacak. İşgal altındaki toprak olarak kabul edilirse o zaman 1949 tarihli İşgal Altındaki Topraklarının Statüsü ile İlişkin Cenevre Sözleşmesi uyarınca Kırım Yarımadası’nda Ukrayna mevzuatının geçerli olması gerekiyor. Bu demek ki; Ukrayna kanunlarına göre demokratik özgürlükler de geçerli olacak. Eminim ki, Kırım’da özgürlük olursa, işgali kabul etmedikleri için insanlara baskı uygulanmazsa Kırım 6 ay içinde işgalden kurtarılacak.” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=QKWUiqQ5GpI ARAHAMİYA: UKRAYNA TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ TARTIŞILAMAZ

Ukrayna heyeti Başkanı, Halkın Hizmetkarı Partisi lideri, Ukrayna Milletvekili David Arahamiya, İstanbul’da yapılan müzakereler konusunda açıklama yaparken Ukrayna’nın tutumunun değişmediğine dikkat çekerek, “Biz 1991 yılında onaylanan toprak bütünlüğü kabul ediyoruz. Bu konuda taviz verilmeyecek. Sadece bu şekilde anlaşma imzalarız. Rusya’nın görüşü farklı olabilir, ama Ukrayna’nın tutumu net ve tartışmaya açık değil.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.