SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Vakfı Başkanı Kalkay, Kırım Kültür Evi’ni anlattı

Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Ballıkpınar köyüne misafir olan Kırım Haber Ajansı, Kırım Kültür Evi’nde tarih serüvenine çıktı. Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatarlarının kültürel somut mirasının müze haline getirildiği Kültür Evi’ni tanıttı.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2022 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 06.01.2023 01:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Vakfı Başkanı Kalkay, Kırım Kültür Evi’ni anlattı

Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Ballıkpınar köyüne misafir olan Kırım Haber Ajansı, Kırım Kültür Evi’nde tarih serüvenine çıktı. Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Tatarlarının kültürel somut mirasının müze haline getirildiği Kültür Evi’ni tanıttı. Üç odadan oluşan Kültür Evi, dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri için 19 Eylül 2021’den bu yana ziyarete açık.

Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Ballıkpınar köyünde yer alan Kırım Kültür Evi’ni tanıttı. Kültür Evi’ni tüm ayrıntılarıyla Kırım Haber Ajansına (QHA) anlatan Tuncer Kalkay yaptığı açıklamada, çoğunlukla Kırım Tatarlarının yaşadığı Ballıkpınar köyünün, 120 yıl önce Türkiye'ye göç eden Kırım Tatarları tarafından kurulduğu bilgisini paylaştı. Köyün içinde bulunan 3 odalı Kültür Evi’nde, Kırım Tatarlarının tarihi kokusu ve yaşanmışlıkları dinleyenleri uzun soluklu bir yolculuğa çıkarıyor.

KÜLTÜR EVİ, BALKÖY PROJESİ KAPSAMINDA AÇILDI

Kırım'dan göç alan köydeki Kültür Evi’nde tarihi, somut kültürel eşyalar, ziyaretçilere sunuluyor. Kültür Evi’ni ziyaret edenler, Kırım Tatarlarının tarihine şahit oluyor. Kalkay, günümüze kadar ulaşan kültürel mirasın korunduğu Kültür Evi’nin 19 Eylül 2021 tarihinde Balköy Projesi çerçevesinde açıldığını belirtti. Kültür Evi’nin açılış sürecini anlatan Kalkay, “Köyde yaşayan ninelerimizi kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması için sandıklarını açmaya ikna ettik” dedi.

Kültür Evi’nin girişinde ziyaretçileri, tarihi belgeler karşılıyor. Ballıkpınar Köyü'nün kuruluşuna, açılan ilk ilkokula (1936) ait resmi belgeler evin girişinde yer alıyor. Kanaçlama odası olarak nitelendirilen odada, tarihi belgeler yer alırken, Kırım tarihçesi de kendine burada yer ediniyor.

Kültür Evi’nin ikinci odasını anlatan Kalkay, “Hayat Odası” ismini verdikleri orta oda hakkında bilgi verdi. Kalkay, “Yaşamın tüm özelliklerini orada görmek mümkündür. Günlük yaşamdaki malzemelerin yer aldığı odaya hayat ismini verdik” açıklamasında bulundu.

 KÜLTÜR EVİ’NİN EN DİKKAT ÇEKEN KISMI:  GELİN ODASI

Kültür Evi’nin son bölümü “Gelin Odası”na ise, ziyaretçiler yoğun ilgi gösteryor. Kalkay, “Kırım Tatar kızlarının, hayatlarının dönüm noktası evliliklerinin ilk gününde sergiye açtıkları çeyiz odası, bu evde son oda olarak yer alıyor” dedi. Kırım Tatarlarının önemli günlerinin oldukça dikkat çeken geleneklerine sahip olduğunu anlatan Kalkay, “Yaşatılan bu kültür, gelinin hamileliğine kadar veya 1-1,5 yıla kadar kadar sergileniyordu” bilgisini paylaştı.

Sergilenen gelin odasında en dikkat çeken unsur ise gökkuşağı misali rengarenk tavanı süsleyen renkli yazmalar (krepler). Kırım Tatar gelinlerinin evlilik süreci hazırlıkları sırasında işlediği bu yazmalar, köy sakinlerinin beğenisine sunuluyor. Gezi sırasında gelin odasının, en dikkat çeken bölüm olduğunu dile getiren Kalkay, yöresel kıyafetlerin, işlemeli bohçaların, Kırım Tatar fesinin, gelin kıyafetlerinin, hamam takımının ve konuşma günlerinde süslenip, herkese yemesi için dağıtılan horozun büyük bir ilgiyle incelendiğini vurguladı.

TUNCER KALKAY: KIRIM TATARLARININ YAŞANMIŞLIKLARINI GELECEĞE TAŞIMA BİLİNCİYLE BU İŞİ YAPTIK

Kırım Tatarlarının kültürlerinin her yerde, herkese tanıtılmasının önemine değinen Kalkay, “Bizim buradaki amacımız öncelikli olarak kendi köyümüz, Kırım Tatar köyleri hatta tüm halkımızın geçmişlerinin ne kadar önemli olduğunu, o yaşanmışlıkları, günümüze hatta geleceğe taşımak. Bunun, herkesin vazifesi olduğu bilinciyle, bu kültürü taşıyacak misyona sahip olduğumuz için bu işi yaptık” ifadelerini kullandı.

Kalkay, “Bu kültürel mirasın sergilenmesi hususunu, gerek vatanında yaşayan gerek sürgünde gerek diasporada yaşayan insanlarımıza örnek olmasını temenni ediyoruz. Bu, küçük bir düşünceden doğan ve herkesin beğenisini toplayan bir fikir oldu” dedi. Kültür Evi’nin dünyanın çeşitli yerlerinden de ziyaretçiler ağırladığını vurgulayan Kalkay, kültürel eşyaların dikkat çektiğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.