SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatarlarının geleneksel bahar bayramı Tepreş, Ballıkpınar’da coşkuyla kutlandı

Kırım Tatarlarının geleneksel bahar bayramı Tepreş, Ballıkpınar’da coşkuyla kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2022 19:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2022 10:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatarlarının geleneksel bahar bayramı Tepreş, Ballıkpınar’da coşkuyla kutlandı

Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Ballıkpınar köyünde Kırım Tatarlarının geleneksel bahar şenliği Tepreş, bugün yoğun katılımla gerçekleşti. Kırım Tatarlarının geleneksel bahar bayramı Tepreş Şenliğine; Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin ile Ballıkpınar köyü sakinleri başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden katılım oldu. Baharın müjdecisi olan Tepreş Şenliğinde seyirciler, Kırım Derneği Cıyın Ansambli dans ekibini beğeniyle izledi. Etkinlikte, Kırım Tatar halk oyunlarının yanı sıra defile, yarışmalar, müzik dinletisi de yer alırken; katılımcılar geleneksel Kırım Tatar yemeklerini de tattı.

Kırım Tatarlarının baharın gelişini kutladıkları Tepreş Şenliği 5 Haziran 2022’de Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki Ballıkpınar köyünde gerçekleşti. Ankara Gölbaşı'nda Kırım Tatarlarının kurduğu Ballıkpınar köyünde geleneksel hale gelen Tepreş Şenliği, Kırım Tatar halkının yoğun katılımına sahne oldu.

Ballıkpınar İlkokulu bahçesinde gerçekleşen etkinliğe, Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar (Vasyl Bodnar) ile eşi Katerina Bodnar (Katherina Bodnar), Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, Ballıkpınar Muhtarı Yılmaz Akbay, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, QHA kurucusu Gayana Yüksel ve çok sayıda isim katıldı.

https://www.youtube.com/watch?v=Vb0FBo8q2KM

Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan ve Ballıkpınar Kaymakamı Yılmaz Akbay’ın katkılarıyla düzenlenen etkinlikte Kırım Tatarlarının kültürüne dair danslar, kıyafetler, yarışmalar, yemekler izleyicilere sunuldu. Gönül Şamilkızı’nın sunuculuğunu yaptığı Tepreş Şenliği'nde ilk olarak açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

VASIL BODNAR: EN KISA ZAMANDA TEPREŞ ŞENLİĞİNİ KIRIM’DA YAPACAĞIZ

Tepreş Şenliği, Ballıkpınar İmamı İsa Gözalan’ın okuduğu dualarla başladı. Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar açılış konuşmasını gerçekleştirdi. İlk kez Tepreş Şenliğine katıldığını belirten Büyükelçi Bodnar, “İyiliğin kötülüğü yendiği bir gündeyiz” dedi. Bodnar, “Kırım Tatarları mücadele ediyor ama savaşa rağmen insanlar baharı yazı karşılıyor, hayatta olduklarına seviniyorlar.  Bu Tepreş bunun kanıtıdır. Kırım Tatarları buna bakmadan yaşatabiliyorlar. En kısa zamanda bu etkinliği Kırım’da yapacağız" ifadelerini kullandı. Ukrayna’daki savaşa da değinen Bodnar, “Etkinliği kutlarken gelin işgal altındaki kardeşlerimize de dua edelim. Dil, kültür hayattayken halk da yaşar ve hayatta kalır” dedi.

Büyükelçi Bodnar’ın şenliğe Kırım Tatarlarının desenlerini barındıran nakışlı gömleğiyle gelmesi de dikkat çekti. Kırım Haber Ajansı (QHA) mikrofonlarına konuşan Bodnar, “Bugün Ukrainler ve Kırım Tatarları Rus saldırganlığına karşı savaşıyor. Eminim ki bu şenliği hep beraber kutlayacağız” dedi. Bodnar, "Projenin devamı olarak Vışıvanka desenimizi Kırım Tatar feslerine işledik. Korunan bu kültür halkın temelini korumaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

MÜKREMİN ŞAHİN: VATAN KIRIM'A BAĞLILIĞIMIZI KUVVETLENDİRMEK DERNEĞİMİZİN ASLİ GÖREVİDİR

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, “Tepreş, Kırım Tatarlarının yazın, baharın gelişini kutlamak için kültürlerini yaşadıkları ve birlik beraber içinde oldukları özel günlerden biri. Vatanımız Kırım baskı altında, özel günler kutlanamıyor. Şu anda Ukrayna’da Ruslara karşı savaşan 2 binden fazla Kırım Tatarı var. Onlar için dua ediyoruz. Vatan Kırım’ı unutmamak ve bağlılığımızı kuvvetlendirmek derneğimizin asli görevidir" ifadelerini kullandı.

Ankara başta olmak üzere, Bursa, Adana, Eskişehir gibi illerden katılım sağlanan şenlikte Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, “Rusya’nın işgali sonrası bu topraklara sığınmak zorunda kalan atalarımızın ruhları şad olsun. Bu örf ve adetlerimizi tekrar yaşatan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

TÜLAY BAYDAR BİLGİHAN: UKRAYNA’DAKİ KAYIPLAR BİZİ İNCİTİYOR

Akabinde Balköy Projesini hayata geçiren ve bu vesileyle Ballıkpınar köyünün gelişimini açık hale getiren Kaymakam Tülay Baydar Bilgihan, “Doyduğumuz yer doğduğumuz yerdir. Bizler de bu vatanımız, milletimiz için el birliğiyle çalışacağız. Tıpkı Türk soydaşlarımız gibi” değerlendirmesinde bulundu. Ukrayna’daki savaşta hayatını kaybedenlere rahmet dileyen Kaymakam Bilgihan,  “Kayıplar gönlümüzü incitiyor. Kısa sürede bitmesini ve tüm dünyada barışın egemen olmasını diliyoruz” dedi. Kırım Haber Ajansı’na da (QHA) konuşan Kaymakam Bilgihan, “Bu şenliğin her sene yapılmasını arzu ediyoruz. Her zaman Kırım Tatarlarının yanındayız” dedi.

“HÜZÜNLÜ COĞRAFYAMIZDA NEŞELİ ŞARKILAR ÇALACAK”

Açılış konuşmalarının ardından Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu solisti Feryal Başel Tüzün, “Selam Aleykum” şarkısını seslendirdi. Solist Tüzün, “Hüzünlü coğrafyamızda neşeli şarkılar söyleyelim” diyerek Kırım Tatar ve Anadolu türkülerini seslendirdi.

Müzik dinletisinin ardından solist Feryal Başel Tüzün ile Evelina Kemileva’nın yönettiği Kırım Derneğinin dans ekibi Cıyın Ansambli; küçük yaş, orta yaş ve büyük yaş grupları gösteri yaptı. Kırım Tatar halk oyunları ve dans gösterilerinin sergilendiği Tepreş'te, bolluk ve bereket anlamına gelen ekmek yuvarlama geleneği (kalakay tıgırtma) de yerine getirildi.

Büyük coşkuyla takip edilen dans gösterisinin ardından Büyükelçi Bodnar ve eşi, Cıyın Ansambli ekibine Vışıvanka nakışlarının işlendiği Kırım Tatar feslerini hediye etti. Ballıkpınar Muhtarı Yılmaz Akbay ise, Bodnar ve eşine hediye takdim etti.

Etkinlikte Kırım Tatarlarının yöresel kıyafetlerinin gösterildiği defile gösterisi yapıldı. Kırım Tatarlarının geleneksel yemeği Çibörek de katılımcılara servis edildi.

Şenlikte, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov da Kırım Haber Ajansı (QHA) mikrofonuna konuştu. Ümerov, “Vatanımızda savaş çıktı, işgalciler orada. Ukrayna’da da gerçekten büyük bir savaş var. Ruslar ülkenin yarısını almak istiyor. Bizler bunları unutmayacağız. Çünkü bizim vatanımız. Kırım’da da olacak bu şenlikler. Şimdi 3 insan bile Kırım’da toplanamıyor, polis gelip yakalıyor” açıklamalarında bulundu.

KIRIM TATARLARININ GELENEKSEL TEPREŞ ŞENLİĞİ NEDİR?

Tepreş, Kırım Tatarlarının Hıdırellez sonrası kutladıkları bir bahar bayramıdır. Çeşitli etkinliklerin yapılabildiği bir meydan etrafında piknik biçiminde kutlanır. Her Haziran ayının ikinci haftası düzenlenen Tepreş Şenliği’nde, yaklaşık yirmi bin kişi toplanmaktadır. Bu sayı her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Tepreş, yüzyıllar boyunca devam etmekte olan halk kültürünün bir parçasıdır. Onda Kırım Türkünün ruhunun inceliği, halk kültürünün zenginliği saklıdır. Bu vesileyle düzenlenen gün, aynı zamanda birlikte olmanın verdiği lezzete ayrı bir tat, ayrı bir ahenk katar.

Tepreş’te açık havada bir gün geçirmenin yanı sıra Tepreş alanında etkinlik meydanında halk oyunları oynanır ve konuşmalar yapılır. Diğer bir etkinlik olan kalakay tıgırtma, bir kalakayın yuvarlanıp düştüğü yöne göre yılın nasıl geçeceği tahmin edilmesidir. Baş etkinlik, Tatar kuşak güreşleridir. Geleneksel olarak sadece birinciye ödül olarak koç verilir. Günümüzde, tepreş alanı çevresinde gıda satışı ve ticari amaçlı çeşitli sergiler de yapılmaktadır. Bir sonraki tepreşin finansmanı ve organizasyonu için bir “Tepreş ağası” seçilmesi de rastlanabilen bir etkinliktir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.