SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Kültür Günleri'nde 10. yılında Nenkecan dergisi konuşuldu

Kırım Kültür Günleri'nde 10. yılında Nenkecan dergisi konuşuldu

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2021 02:12
Haber Güncellenme Tarihi: 18.12.2021 02:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Kültür Günleri'nde 10. yılında Nenkecan dergisi konuşuldu

Kırım Derneği Genel Merkezinin düzenlediği “Kırım Kültür Günleri” etkinlikleri dolu dolu program ve katılımla devam ediyor. Kırım Kültür Günleri kapsamında Kırım Derneği Genel Merkezi’nde gerçekleşen ikinci gün etkinliklerinde, Kırım Tatar Gazeteci Zera Bekirova “Nenkecan 10 Yaşında” konu başlığıyla söyleşisini gerçekleştirdi. Bekirova, Nenkecan'ı yaşatma mücadelelerine dair önemli aktarımlarda bulundu. Nenkecan dergisine dair QHA'ya açıklamalarda bulunan Zafer Karatay, "Kadınlarımızın bu kadar zorluklar ve kısıtlı imkanlar içerisinde, bu denli başarılı işlere imza atmalarından büyük gurur duyuyorum" dedi. Nenkecan dergisi ve derginin editörü Bekirova'nın başarılı faaliyetlerini değerlendiren Kırım Tatarı yazar Dr. Serra Menekay ise "Şefika Gaspıralı'nın izinden giden Zera Bekirova ile çok gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

https://www.youtube.com/watch?v=9BAmINzhPZk

Kırım Derneği Genel Merkezi, 16-19 Aralık 2021 tarihleri arasında “Kırım Kültür Günleri” sohbet etkinlikleri ile “Geleneksel Kermes” etkinlikleri düzenliyor. Kırım Derneği Genel Merkezinin faaliyetleri arasında yer alan kermes, bu yıl 1917 Kırım Tatar Milli Kurultayı 104’ncü yılı münasebetiyle gerçekleştiriliyor ve “Kırım Kültür Günleri” kapsamında yer alıyor. 4 gün sürecek kültür etkinlikleri ve kermes programı 16 Aralık itibarıyla başlamıştı. Kırım Derneği Genel Merkezi’nde Kırım Kültür Günleri, ikinci gün etkinliklerinin önemli konuklarından biri de; 10. yılını kutlayan Nenkecan dergisinin kurucularından biri ve Baş Editörü Zera Bekirova oldu.

ANKARA'DA 10. YILINDAKİ NENKECAN DERGİSİ KONUŞULDU

Kırım Kültür Günleri etkinliklerinin Kırım'dan gelen konuklarından Nenkecan dergisi baş editörü, ünlü Kırım Tatar gazeteci ve yazar Zera Bekirova, 10. yaşını kutlayan Nenkecan dergisinin dünden bugüne gelinen sürecini anlattı. Zera Bekirova, Kırım Tatar dilinde ve Latin alfabesinde neşredilen "Nenkecan" adlı kadın dergisinin ilk sayısının 3 Mart 2011 tarihinde basıldığını anlatarak "Nenkecan" adının anlamından bahsetti. Bekirova, Nenkecan'ın ilk kez 1922 yılında çıkarıldığını ve 5 yıl yayınlandığını kaydetti. Bekirova, Nenkecan'ın ne anlam ifade ettiğini, bu adı neden yaşatmak istediklerini ve bu amaçla da dergi için verdikleri mücadelelerine devam ettiklerini aktardı. Nenkecan'ın standart bir kadın dergisi olmadığını vurgulayan Bekirova, faaliyetlerinin amaç ve kapsamına değindi.

ZAFER KARATAY: NENKECAN'IN 25. YAŞINI KIRIM'DA KUTLAMASINI UMUYORUZ!

Nenkecan dergisine dair QHA'ya açıklamalarda bulunan Kırım Tatar Milli Meclisi Türkiye Temsilcisi ve Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, şunları kaydetti:

"45 yıldır Kırım meselesiyle ilgilenen biri olarak şunu söyleyebilirim: Nenkecan dergisi, o kadar ilginç malzeme ve konuları gün yüzüne bulup çıkarıyor ki, büyük bir zevkle ve heyecanla okuyor, takip ediyorum. Kadınlarımızın bu kadar zorluklar ve kısıtlı imkanlar içerisinde, bu denli başarılı işlere imza atmalarından büyük gurur duyuyorum. Anne-babalar çocuklarını kitap, dergi, gazete okutmadan iyi bir şekilde yetiştireceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Türkiye'de insanlarımız Kırım Tatar Türkçesinde bu kadar zengin içerikle çıkan Nenkecan gibi dergilere sahip çıkıp desteklesinler, okusunlar. İnşallah Nenkecan 25. yılını Kırım'da kutlar ve hepimiz bunu görürüz."

SERRA MENEKAY: ŞEFİKA GASPIRALI'NIN İZİNDEN GİDEN ZERA BEKİROVA İLE GURUR DUYUYORUZ

Nenkecan dergisi ve derginin baş editörü Bekirova'nın başarılı faaliyetlerini QHA'ya değerlendiren Kırım Tatarı yazar Dr. Serra Menekay ise şunları kaydetti:

"Zera Bekirova, Nenkecan'ı; Kırım'da olmanın, bu işleri Kırım'da, Kırım Tatarca yapmanın zor olduğu bir zamanda bunu başarıyor. Zera Bekirova, bir zamanlar Şefika Gaspıralı'nın çıkardığı Alem-i Nisvan'ın bir devamı gibi Nenkecan'ı çıkartıyor ve bu dergi 10 yaşında… Şefika hanımın izinden gelen kendisiyle çok gurur duyuyoruz. Şefika hanım beni çok etkileyen, bana önder ve örnek olan isimlerden birisi. Ne mutlu ki; Şefika hanımın ektiği tohumlar günümüzde de yaşıyor. Zera hanım onlardan biri, bu işi Kırım'da çok zor şartlarda sürdürmeyi başarıyor. Kadınlar yaşatırsa dil yaşıyor, dil kültürün yaşatılması için çok değerli bir faktör. Bu nedenle yapılan iş çok değerli."

Bekirova'nın, Nenkecan'ın Rusça çıkartılması teklifini reddetmesini değerlendiren Menekay, "Bu çok çok önemli bir misyon. Nenkecan'ın amacı işte bu: Kırım Tatarca çıkartılması ve Kırım Tatar balaların ana dilini öğrenmesi" ifadelerini kullandı.

Menekay ayrıca şu ifadeleri sözlerine ekledi:

"Nenkecan'ın görevi; gelecek kuşaklar için kurulacak olan kültür köprülerinde ana temel nokta olan dilin yaşamını sürdürmesini sağlamak. Biz bugün Kırım'daki soydaşlarımızla konuşup anlaşabiliyorsak 'Türkçe' yaşadığı için… Dili yok etmek, kültürü yok etmek demek, kültürü yok etmek de halkı yok etmek, bu nedenle dili yaşatmak hayati öneme sahip. Adı üstünde ana dil. Burada kadınlar çok önemli, bu yolda çaba sarf eden tüm kadınları ve erkekleri alnından öpüyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.