SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Kırım'a işbirliği teklifi

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2009 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2009 16:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'den Kırım'a işbirliği teklifi
Kırım Özerk Cumhuriyeti Verhovna Radası (Kırım Parlamentosu) Başkanı Anatoliy Gritsenko, ABD’li işadamları heyeti ile bir araya geldi. Bugün (2 Haziran) gerçekleştirilmiş toplantıda ekonomik kriz dönemide Ukrayna ve Kırım ekonomilerinin ortak gelişme yolları ele alındı. Amerikan iş dünyası temsilcilerinin yerel şirket ve işletmecilerle doğrudan işbirliğine yönelik ilk ziyaret niteliğini taşıyan görüşmede Kırım Bakanlar Kurulu başkanı Viktor Plakida, Kırım Verhovna Radası Sanayi, İnşaat, İletişim,Yakıt ve Enerji Kompleksinden Sorumlu Daimi Komisyonu başkanı Viktor Ageev, Kırım Ekonomi Bakanı Svetlana Verba, Kırım Sağlık Bakanı Sergey Doniç, Kırım Tatil Yetleri ve Turizm Balanı Andrey Sumtsov ve Kırım Ticaret ve Tüketici Haklarını Korumaktan Sorumlu Devlet Komitesi başkanı Vladimir Lısenko yer alırken aynı zamanda Uluslararası Akmescit (Simferopol) Havaalanı müdürü Vladimir Anufriev ve Fiolent Elktronik Aletlr Fabrikası yöntim kurulu başkanı Alksandr Batalin'in aralarında bulunduğu Kırım'ın önde gelen şirketlerin yöneticileri toplantıya katıldı.
ABD Ukrayna geçici maslahatgüzarı James Pettit'in başkanlığındaki Amerikan İşadamları heyetinde «IМТС-МЕI» Şirketi Doğu Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu projelerinden sorumlu başkanı Şon Reygan, «The GEA Group» başkanı Stiven Gamelsky, "DANA" Şirketler Gurubu («General Electric Healthcare» Ukrayna Distribütörü) müdür vekili Sergey Starostin, «Delta AirLines» Ukrayna ve Baltık Devletler Temsilcisi Gints Zalitis ve diğerleri yer aldı.
Toplantıda James Pettit, "Ukrayna ile Amerika arasındaki ilişkiler içerisinde Kırım'la olan ilişkiler, günümüz itibarı ile çok gelişmedi ve bu eksikliği gidermek gerekir. Üstelik bizim Amerikan şirketlerin Kırım'da altyapı alanlarında ciddi çalışmaları var" dedi.
Kırım Bakanlar Kurulu başkanı Viktor Plakida, Kırım ekonomisini geliştirmeye yönelik 1,5milyar grivnayı (197 milyon Amerikan Doları) miktarını aşan projelerin geliştirilmiş olduğunu ve ortak ilgiyi çekecebileceğini belirtirken Kırım Ekonomi Bakanı Svetlana Verba, Kırımlı İşletmecilerin Amerikan heyete büyük ilgi gösterdiklerini dile getirdi.

ABD, Kırm'a yatırımlara devam edecek

ABD Ukrayna geçici maslahatgüzarı James Pettit, bugün (2 Haziran) Kırım Hükümet temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda, Amerika Birleşik Devletleri'nin 1990'lı yıllardan bu yana Kırım'ın ekonomi ve altyapısına gerçekleştirmiş olduğu yatırım miktarlarının 3 milyon Amerikan Dolarının Kırım'ın ekonomisine, 1 milyonunun Sağlık sektörüne ve 2,5 milyonunun enerji altyapısına olmak üzere toplam 6,5 milyon Amerikan Dolarını aştığını belirtti.
James Pettit, konuyla ilgili "Biz ileride de yerel ekonominin gelişiminde katkıda bulunmak ve işbirliği yapmaya hazırız" dedi.
ABD Ukrayna geçici maslahatgüzarı, ABD hükümetinin Ukrayna Ekonomisinin rekabet gücünü arttıracak bir program geliştirdiğini ve Kırım Verhovna Radası ve Kırım Ekonomi Bakanlığı taraflarından olmak üzere program projesini incelenmesi amacı ile iki nüshasının Kırım hükümetine teslim edileceğini açıkladı.
Kim Nikolayev-Rıdvan Calilov


QHA
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.