SON DAKİKA
Hava Durumu

Ballıkpınar coşku dolu anlara sahne oldu: Balköy Projesi tamamlandı, Kırım Kültür Evi açıldı

Ankara Gölbaşı Ballıkpınar Köyü’nde kırsal kalkınmayı hedefleyen Balköy Projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Kapanış toplantısı, Kırım Tatar kültürünün yaşatıldığı birçok etkinliğe sahne olurken proje ile köye bir ilkokul, Kırım Tatar Kültürünün sergilendiği Kırım Kültür Evi, Sağlık Ocağı ve çeşmeler kazandırıldı. Kırım Tatarları kültürün yaşatılması adına faaliyete geçirilen alanlara dair memnuniyetlerini dile getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2021 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2021 00:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ballıkpınar coşku dolu anlara sahne oldu: Balköy Projesi tamamlandı, Kırım Kültür Evi açıldı

Ayyıldız Huri KAPTAN /QHA Ankara

Ankara Gölbaşı Ballıkpınar Köyü’nde kırsal kalkınmayı hedefleyen Balköy Projesinin kapanış toplantısı yapıldı. Kapanış toplantısı, Kırım Tatar kültürünün yaşatıldığı birçok etkinliğe sahne olurken proje ile köye bir ilkokul, Kırım Tatar Kültürünün sergilendiği Kırım Kültür Evi, Sağlık Ocağı ve çeşmeler kazandırıldı. Kırım Tatarları kültürün yaşatılması adına faaliyete geçirilen alanlara dair memnuniyetlerini dile getirdi.

Ankara ilinin Gölbaşı ilçesindeki Ballıkpınar Köyü’nde dün kırsal kalkınmayı hedefleyen Balköy Projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Ballıkpınar köyünde, heyecan dolu bir gün yaşanırken Kırım Tatar kültürünün yansıtıldığı birçok etkinlik sahnelendi. Proje kapsamında Kırım Tatar Kültürünün önemli parçalarını bugüne taşıyan Kırım Kültür Evi ve Sağlık Ocağı binasının açılışı da gerçekleştirildi. Proje kapsamında, onarılarak yeniden hayata geçirilen Ballıkpınar İlkokulu bahçesinde düzenlenen Balköy Projesinin kapanış törenine üst düzey katılım gösterildi.

TUNCER KALKAY: TÜRKİYE'DE BİR KÖYDE YAPILABİLECEK İLK MÜZE

Önceki dönem Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay, koordinatörlüğünde geliştirilen ve tamamlanan Balköy Projesi kapsamındaki açılışı yapılan Kırım Kültür Evi'ne dair bilgilendirmelerde bulundu. Çok heyecan verici bir gün yaşadıklarını belirten Tuncer Kalkay, Kırım Tatar kültürünün yaşatılması adına Balköy Projesi için çalışmalarını hızlandırdıklarını ve üç odalı Kırım Kültür Evi'ni meydana getirdiklerini ifade etti. Kalkay, müze kapsamında oluşturulan ve Kırım Tatar kültürünün bir parçası olan "gelin odası"na dair dikkat çekici bilgiler verdi. Kalkay, Kırım Tatar kültürüne dair önemli ipuçları sergileyen Ķırım Kültür Evi'nin bazı özelliklerinden dolayı Türkiye'de bir köyde yapılabilecek ilk müze olabileceğini kaydetti. Kalkay, proje ile amaçlarının kaybolmaya yüz tutan Kırım Tatar kültürünün yeniden yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğunu ifade etti.

https://www.youtube.com/watch?v=lIsdnsPXrAI MÜKREMİN ŞAHİN: BALKÖY PROJESİ BİTTİ, ANCAK BUNDAN SONRAKİLERİN DE BAŞLANGICI OLDU

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Ballıkpınar'daki Balköy Projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri değerlendirdi. Ballıkpınar'ın yaklaşık 110 sene önce kurulmuş ve Kırım Derneğinin de temellerinin atıldığı Kırım Tatar köylerinden biri olduğunu ifade eden Şahin, proje için "Kültürel değerlerin yeniden ayağa kaldırılması için güzel bir çalışma" değerlendirmesinde bulundu. Şahin, Balköy Projesi'nin bitişinin bundan sonraki projelerin başlangıcı olduğunu söyledi.

https://www.youtube.com/watch?v=tuQ4WeaUyGI OYA DENİZ ÇONGAR: KIRIM’DA YAPILAN DERVİZA’LAR HALA HALKIN HAFIZASINDA

Tuvğan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, Ballıkpınar’da açılışı yapılan Kırım Tatar Kültür Evi ve Balköy Projesi ile ilgili organizasyonun tarihini 20 Eylül’de kutlanan Kırım Tatar Hasat Bayramı “Derviza” etkinliğine yakın tarihlere denk getirdiklerini söyledi. Organizasyon çerçevesinde, “Kırım Tatarları olarak bizi en çok Kültür Evi heyecanlandırdı” diyen Oya Deniz Çongar Şahin, Kırım Kültür Evi’nin, Kırım Tatar kültürünü yansıtan çok güzel bir müze olduğunu ifade etti. Etkinliğin tam anlamıyla Derviza olmadığını, bunun küçük bir örneğini sergilediklerini belirten ve Derviza hakkında bilgi veren Oya Deniz Çongar, Kırım’da yapılan Derviza’ların hala halkın hafızasında olduğunu dile getirdi.

Deniz Çongar, ayrıca Ekim ayında Kırım Derneği Genel Merkezi Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi’nin planladığı Güz Kermesi’ne davette bulundu.

https://www.youtube.com/watch?v=n0kmmQbWYL0 PINAR AYHAN: PROJENİN KIRIM TATAR KÖYÜ İLE BAŞLAMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL

Tohumluk Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, ses sanatçısı Pınar Ayhan da Balköy Projesine dair açıklamalarda bulundu. Ayhan, herkesin bu tür faaliyetlere destek vermesi gerektiğine işaret etti. Pınar Ayhan, Balköy Projesi'nin Kırım Tatar köyü ile başlamasının şaşırtıcı olmadığına dikkat çekerek, "Tüm köylerimizde böyle bir organizasyonun, hayalin peşindeyiz, bu tür organizasyonlar herkesin kendisine, halkına layık görmesi gereken organizasyonlar" dedi. Pınar Ayhan, "Müzeler toplumsal hafızadır, burası da artık ülkenin hafızasıdır" diye konuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=zXcyTme63M8

BALLIKPINAR KÖYÜ

Ankara‘nın Gölbaşı ilçesine bağlı 54 mahalleden biri olan Ballıkpınar köyü, Kırım’ın Rusya tarafından ilk işgalinden sonra Kırım’ı terk etmek zorunda kalıp Romanya’ya yerleşen oradan da 20'inci yüzyılın başında Türkiye’ye göç eden Kırım Tatarları tarafından kuruldu. Ballıkpınar, kendine özgü yapılış ve sokak planı ile cumhuriyetin ilk yıllarında “örnek köy” statüsü kazandı.

BALKÖY PROJESİ NEDİR?

Ballıkpınar Köyü'nde 2020 yılı itibarıyla kırsal kalkınmayı hedefleyen Balköy Projesi yürütülmeye başlandı. Ankara Kalkınma Ajansının “Kırsalda Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı” çerçevesinde desteklenen proje kapsamında eko-turizme yönelik bir uğrak yeri oluşturulması hedeflendi. 18 Eylül 2021 tarihinde Balköy Projesinin kapanış toplantısı yapılırken proje kapsamında onarılarak yeniden faaliyete geçirilen Ballıkpınar İlkokulu, Kırım Kültür Evi, Sağlık Ocağı ve çeşmelerin açılışı gerçekleştirildi. 15 aylık bir çalışma süresi sonucu ortaya konulan projenin amacı; Ballıkpınar Köyü ve çevrelerinde yaşayan halkın kalkınması olarak belirtilirken, yöresel ürünlerin üretim ve ticarileşme süreçlerini geliştirmek, alternatif etkinlik alanları oluşturmak, geleneksel değerleri açığa çıkartıp devamlılığını ve tanınırlığını sağlamak şeklinde ifade edildi. Kırım Tatar Hasat Şenliği "Derviza"nın ilk kez bölgede yapılması ile de bu renkli kültürün tanıtılmasının amaçlandığı kaydedildi.

Gölbaşı Kaymakamlığınca yapılan açıklamaya göre Balköy Projesi ile amaçlanan hedefler şöyle:

Genel Amaç: Ankara kırsalında yetiştirilen yöresel ürünlerin, üretim ve ticarileşme süreçlerini geliştirmek, alternatif etkinlik alanları ile geleneksel somut ve soyut değerleri açığa çıkarıp devamlılığını ve tanınırlığını, ekonomik, sosyal ve kültürel faaliyetlerin geliştirilmesini böylelikle turizm ve tarım potansiyelinde artış sağlamak, kırsal alanlarda yaşam refahını yükseltmek ve bölgedeki gelişmişlik farklarını azaltmak.

Özel Amaçlar: Ankara ili Gölbaşı ilçesi Ballıkpınar Mahallesi ve çevresinde sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak ve bölgeyi çekim merkezi haline getirmek amacıyla;

-Yöresel ürünlerin üretimi ve pazarlaması ile kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi,

-Eğitim merkezi tadilatı ve düzenlemesi ile Ballıkpınar’da yaşayan 470 kişiye ev pansiyonculuğu, e-pazarlama, workshop eğitimi, ticari ürün geliştirme, proje oryantasyon ve hizmet sektörüne uyum eğitimleri verilerek satış ve pazarlama kanallarının etkin kullanılmasını, ürünlerin tüketiciyle buluşturulmasını sağlamak. Ballıkpınar mahallesi ve çevre mahallelerden gelecek kişilere hijyen, dokuma, nakış, tarımsal/hayvansal üretim, evsel atıkların dönüştürülmesi, bahçe düzenleme ve arıcılık ile ilgili eğitimlerle katma değer yaratarak eko-turizmi canlandırmak, ticarileşmeyi teşvik etmek.

-Bölge kadınlarının düzenleyeceği workshoplarla yöresel mutfakları tanıtıp, gıda alanında ürün tasarımı yaparak ürün çeşitliliğini arttırmak.

-Rekreasyon projesi sonucunda uygulama bahçesi ve pazar yeri oluşturularak Gölbaşı kırsalında yer alan mahallelerin ekolojik ve sürdürülebilir tarım anlayışından yola çıkarak; güvenilir ve sağlıklı ürünlerin üretilmesine, yerinde ekoturizm faaliyetleri ile tüketicilerin beğenisine sunulmasına, e-ticaret faaliyetleri ile Ankara öncelikli olmak üzere yurtiçi pazara açılması yoluyla kırsal kalkınmaya destek sağlamak.

-Dokuma makinelerinin alımı ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi akademisyenleri tarafından planlanacak eğitimler ile yöresel motifleri ön plana çıkaracak ürün tasarımı yapmalarını sağlamak.

-Düzenlenecek çocuk oyun alanı ve alternatif etkinlik alanları ile yerli turistlere doğayla iç içe sosyal faaliyet alanı sunmak ve çeşitliliği artırmak.

-Mevcut evlerden iki tanesi seçilerek pansiyon olarak düzenlemek. Bu sayede bölge halkına alternatif gelir kaynağı sunmak, ziyaretçilere de doğal köy ortamında yaşam deneyimi sunarak, sosyal kültürel etkileşime katkıda bulunmak

-Düzenlenecek Derviza şenliği ile bölgede yaşayan Kırım Türklerinin kültürünü yaşatmak ve tanıtmak

-Amatör fotoğraf çekimi sonuncunda düzenlenecek sergi ile bölgenin proje öncesi ve sonrası sürecini ortaya koyarak, tanınırlığa katkı sağlamak.

-Yurt içine teknik gezi düzenlemek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.