SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan Diaspora Temsilcisi Yalçın Kahramanoğlu: Rusya’nın zayıflaması Kırım’ı, Azerbaycan’ı ve tüm Türk devletleri rahatlatacak

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2022 15:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan Diaspora Temsilcisi Yalçın Kahramanoğlu: Rusya’nın zayıflaması Kırım’ı, Azerbaycan’ı ve tüm Türk devletleri rahatlatacak

Rus saldırıları altındaki Ukrayna’da yaşamını sürdüren Azerbaycan diasporası temsilcisi Yalçın Kahramanoğlu, Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi. Azerbaycan Türkü Kahramanoğlu, 24 Şubat’ta Rusya’nın başlattığı geniş çaplı işgal girişimini QHA’ya değerlendirdi.  Azerbaycan Türkü ve Kırım Tatarlarının omuz omuza vererek savaşta omuz omuza durduklarını belirten Kahramanoğlu, Ukrayna’nın ikinci vatanları olduğunu dile getirdi. Kahramanoğlu, “Bu savaşın sonunda Rusya bu Rusya olmayacak. Rusya’nın zayıflaması Kırım’ın Azerbaycan’ın ve Türk Müslüman devletleri rahatlatacak” ifadelerini kullandı.

Rus saldırıları altındaki Ukrayna'da yaşayan Azerbaycan diasporası temsilcisi Yalçın Kahramanoğlu, Kırım Haber Ajansının (QHA) sorularına yanıt verdi.

https://www.youtube.com/watch?v=ExG-dUysnfE

Kırım Tatarları ve Azerbaycan Türkünün kardeş olduğuna dikkat çeken Kahramanoğlu'nun verdiği röportajın tamamı şu şekilde:

QHA: Yalçın Bey bize kendinizden biraz bahseder misiniz?

Ben Yalçın Kahramanoğlu, yaklaşık 14 yıldır Kıyiv’de yaşıyorum. Burada Azerbaycanlı içtimai teşebbüs grubu açtık. Amacımız burada 100 yıl önceki dedelerimizin ideasını burada yerine getirmektir. Azerbaycan diasporası olarak Ukrayna’da Kırım Tatarlarıyla birlikte siyasi adımlar atacağız. Azerbaycanlılar olarak burada çok büyük bir diasporayız. Burada tahminen yaklaşık 500 bine yakın Azerbaycanlı yaşıyor. 100 bine yakın Azerbaycanlı ise Ukrayna vatandaşı olarak yaşıyor. Bu, siyasi noktadan bakıldığında ciddi derecede önem taşıyor. Bu da büyük bir güç teşkil ediyor. Ukrayna’da yaşayan Azerbaycanlılar olarak özümüzü göstermek için diasporanın toplumsal siyasi heyetinde işler görmesi için çalışıyoruz.

Biliyorsunuz ki, canımız kanımız bir olan Kırım Tatarları da Ukrayna’da yaşıyor. Onların her zaman yanındaydık, her zaman destekliyoruz, destekleyeceğiz de. Bunun için çalışıyoruz.

"UKRAYNA BİZİM İKİNCİ ANNEMİZ OLDU"

QHA: Rusya’nın 24 Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı işgal girişimi sizin için nasıl başladı? Neler hissettiniz?

Bu olaylar başladığında ilk günler çok zor geçti. Vaziyeti henüz anlayamamış olsak da biz Azerbaycanlıları çok mert bir Ukrayna vatandaşı olarak gösterdi. Ukrayna’da 2014 yılındaki çatışmada 10 Azerbaycanlı şehit düşmüştü. Çoğu Azerbaycanlı cephede ellerinde silahla savunmadaydı. Bunun büyük sebepleri var. Öncelikle vatan, anadır. Biz anne gibi görüyoruz vatanımızı. Ama çeşitli sebepler yüzünden annemizden koparılarak, göç etmek mecburiyetinde bırakıldık.  Ukrayna da bizim ikinci annemiz gibi kucak açtı. Burada çocuklarımız doğdu, büyüdü. Öyle ki, Ukrayna bizim için bir vatana dönüştü. Adetlerimizle, dilimizle, dinimizle farklı bir devlet olsak da Ukrayna şefkat gösterip bizi kabul etti. Biz de şimdi Ukrayna’nın yanındayız. Kırım Tatarları ve Azerbaycanlılar Ukrayna’nın yanında. Savaştan sonra da siyasi emellerimizi gerçekleştirmek üzere yarım kalan planlarımızı yerine getireceğiz. Bu faaliyetlerimiz dilerim ki Ukrayna’da Azerbaycan’da ve Türkiye’de fayda göstersin.

"UKRAYNA İÇİN CEPHEYE KOŞARIZ"

QHA: Azerbaycan, Kırım ve Ukrayna üçlüsünü biraz açar mısınız?

Çarlık Rusya’sı parçalandığı bir dönemde, Kırım Tatarlarının ve Azerbaycan’ın liderleri, Mehmet Emin Resulzade, Alimerdan Bey Topçubaşov, İsmail Bey Gaspıralı, Bekir Çobanzade bu gibi kişiler birbirine bağlı fikir insanları olarak devlete yönelik işler yaptı. Onların ideaları ve stratejileri çok düzgündü.

Ukrayna çoklu sayıda halkları olan büyük bir devlettir. Biz de buraya 13-14 yıl önce geldik. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ile irtibat haline girdik. Onların zor gününde yanında olmalıyız dedik. Daha çok faaliyet yapacakken bu felaket başımıza geldi. Biz Ukrayna için elimize silah alır, cepheye koşarız.

"TÜRKİYE, UKRAYNA VE KIRIM TATAR HALKI AZERBAYCAN'IN EN YAKIN DOSTU"

QHA: Türkiye’nin Dağlık Karabağ konusundaki tutumunu biliyoruz. Bugün Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşta Türkiye’nin tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Buradaki mevzu Türkiye ile Azerbaycan'ın köklü kardeşliğidir. Hayatımızı Türk milletine ve devletine borçluyuz. Türkiye'nin Azerbaycan', Kırım Tatar heyetini ve Ukrayna'yı destekleme hususunda hayatımızı Türkiye'ye borçluyuz. Bu yüzden onlara teşekkürlerimizi bildiriyoruz. Türkiye; Azerbaycan, Ukrayna ve Kırım Tatar halkının en yakın dostlarıdır.

"SAVAŞIN SONUNDA O RUSYA BU RUSYA OLMAYACAK"

QHA: Aslında bu savaş 8 yıl önce Donbas’taki çatışmalarla başladı. Azerbaycan Türkü olarak Kırım’ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Kırım mutlaka kurtulacaktır. Bu savaşın sonucunda Kırım mutlaka Ukrayna devletine yeniden bağlanacaktır. Kırım Tatarları her şeyiyle özel hayatına devam edecektir. Bu konuda çok ümitliyim, buna inanıyorum. Şahsen orada yaşayıp vazife isteyeceğim. Devlet işlerinde isteğim yok, toplumsal olarak görevlendirme isterim. Kırım işgalden kurutulunca gidip ailemle yaşayacağım. Bu savaşın sonunda Rusya bu Rusya olmayacak. Rusya’nın zayıflaması Kırım’ın Azerbaycan’ın ve Türk Müslüman devletleri rahatlatacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.