SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Tüm bu kötülük, 2014'te Kırım'ın işgaliyle ve Rusya'nın eylemlerinin cezasız kalması nedeniyle başladı

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2022 23:17
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2022 06:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Tüm bu kötülük, 2014'te Kırım'ın işgaliyle ve Rusya'nın eylemlerinin cezasız kalması nedeniyle başladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 8 yıl önce gerçekleşen Kırım’ın Rus işgali cezasız kaldığı için Rusya’nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde geniş çaplı savaş başlattığını ifade etti. Zelenskıy, “Tüm bu kötülük Kırım’ın işgali ile başladı. Rusya’nın vahşi eylemlerinin 2014 yılında cezalandırılması gerekiyordu.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, bugün yaptığı açıklamada, Rusya’nın 2014 yılında gerçekleştirdiği Kırım’ın işgali cezasız kaldığı için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 21 gün önce Ukrayna’ya karşı kanlı bir savaş başlattığını söyledi. Zelenskıy, “8 yıl önce Rus devleti Kırım’da sözde referandum organize etti. Bu yasa dışıydı. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa’da kurulan güvenlik mimarisinin yıkımıydı. Ama Rusya bunu yaptı.” dedi.

Uluslararası toplumun, Kırım’ın işgaline karşı gerekli tepkiyi göstermediği için Rusya’nın Ukrayna’ya karşı geniş çaplı savaş başlattığını belirten Zelenskıy, “O zaman, şu an gösterdiğimiz ve gösterdiğiniz direnişin bir kısmını bile gösterseydik… Eğer o zaman dünya gerektiği gibi ve şu an gösterdiği tepkinin yarısını bile gösterseydi… Eminim ki; şu anki işgal saldırıları ve Donbas'ta 8 yıldır devam eden savaş da olmazdı. Tüm bu kötülük, Kırım’ın işgaliyle başladı. Bizim zayıflığımızdan, Rusya’nın daha 2014 yılında cezasız kalmaması gereken vahşi eylemlerinden...” ifadelerini kullandı.

Ancak Ukrayna halkının şu an daha güçlü olduğunu vurgulayan Zelenskıy, “Zamanda geri gidemeyiz. Ama bugün mücadele edebiliriz ve mücadele etmeliyiz. Ukrayna için adil bir barış konusunda, işe yarayacak gerçek güvenlik garantileri hakkında müzakere etmeliyiz.” dedi.

YARIMADADA 8 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, sekiz yıl önce 20 Şubat 2014 tarihinde girdi ve sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler, Kırım’ın stratejik noktaları ile hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında, “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, FSB gizli raporlarına dayanarak sözde referanduma gerçek katılım oranının yüzde %34,2 civarında olduğunu, Kırım Tatarlarının yüzde 99’unun oy kullanmadığını bildirdi.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.