SON DAKİKA
Hava Durumu

Zelenskıy: Kırım’ı işgal edenleri ve buna yardım edenleri hiçbir zaman unutmayacağız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Zelenskıy açıklamasında, “26 Şubat 2014 tarihinde ‘Kırım Ukrayna’dır!’ demeye çekinlemenleri her zaman hatırlayacağız.” ifadeleri kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.02.2021 15:26
Haber Güncellenme Tarihi: 26.02.2021 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Kırım’ı işgal edenleri ve buna yardım edenleri hiçbir zaman unutmayacağız

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Zelenskıy açıklamasında, “26 Şubat 2014 tarihinde ‘Kırım Ukrayna’dır!’ demeye çekinlemenleri her zaman hatırlayacağız.” ifadeleri kullandı.

Ukrayna’da bugün kaydedilen 26 Şubat Kırım’ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü vesilesiyle açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, işgal edilen Kırım’da yaşayan Kırım Tatarları ve etnik Ukrainlerin haklarının devamlı ihlal edildiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, tam 7 yıl önce on binlerce Kırımlının Ukrayna toprak bütünlüğüne destek vermek için miting düzenlediğini belirterek, "Yedi yıl önce yaşanan olayları hiç unutmayacağız. Kırım Ukrayna’ın kalbiydi. Yedi yıl önce kalbimizi söküp aldılar. Bunu yapanları ve bunu yapmaya izin verenleri hiçbir zaman unutmayacağız." ifadelerini kullandı.

“KIRIM’I GERİ ALMAMIZ GEREKİYOR”

Ukrayna’nın refah içinde yaşamaya devam etmesi için Kırım’ın geri alınması gerektiğini vurgulayan Zelenskıy, "Kırım’ı geri almamız gerekiyor. Maalesef şimdilik bu gerçekleşmedi ama hafızamızı hiç kimse işgal edemez. Kırım’ın işgal altında kalmaya devam ettiğini;, güvenlik garantileri ve uluslararası hukukun saygısızca ayaklar altında ezildiğini, bölgenin aktif bir şekilde askerileştirildiğini, Kırım’da sürekli Kırım Tatar ve etnik Ukrainlerin haklarının ihlal edildiğini, ifade, düşünce ve din özgürlüğünün kısıtlandığını hatırlıyoruz." dedi.

KREMLİN 100’DEN FAZLA KIRIMLIYI ESİR TUTUYOR

Kremlin yönetiminin Kırım ve Rusya’daki hapishanelerde, 100’den fazla Ukrayna vatandaşı siyasi tutsağı alıkoyduğunu belirten Zelenskıy, Ukrayna yönetiminin nihayet bu konuların çözülmesi için gerçek adımlar attığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Kırım’ı işgalden kurtarma ve Kırımlıların haklarını korumaya yönelik uluslararası çabaları birleştirmek amacıyla, Ağustos ayında Kıyiv’de Kırım Platformu Zirvesinin düzenleneceğini hatırlattı.

“KIRIM’IN İŞGALDEN KURTARILMASI VE YENİDEN ENTEGRASYONUNA DAİR KARARNAMEYİ İMZALADIM”

Ayrıca Zelenskıy, Kırım'ın işgalden kurtarılmasını ve yeniden entegrasyonunu hedefleyen tedbirlerin olduğu kararnameyi imzaladığını duyurarak, "Bugün, Kırım Yarımadası’nın işgalden kurtarılmasını ve yeniden entegrasyonunu hedefleyen belirli tedbirlere dair kararnameyi imzaladım. Bunun dışında Bakanlar Kurulu, Kırım Platformu’nun organize etme ve başlatmak ayrıca Kırım Tatar dili, kültürünün desteklenmesi ve geliştirilmesi, işgal altındaki Kırım’da yaşayan vatandaşlarımızın korunmasına yönelik önlemleri almakla görevlendirildi." diye bildirdi.

Ukrayna’nın 26 Şubat 2014 tarihinde “Kırım Ukrayna’dır!” demeye korkmayanları her zaman hatırlayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Ayrıca bu tezin bir daha hiç bir zaman ve hiç kimse tarafından sorgulanmaması için her şeyi yapacağız." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.