SON DAKİKA
Hava Durumu

Yağışlar Kırım'daki barajları doldurmaya yetmedi

Yağışlar Kırım'daki barajları doldurmaya yetmedi

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2021 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2021 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Yağışlar Kırım'daki barajları doldurmaya yetmedi

Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Kırım'ın karşılaştığı sorunlardan birisi de su kıtlığı olarak biliniyor. İşgalciler, neden oldukları su sorununa çare aramaya devam ediyor. Yarımadanın işgalci yönetimi, yoğun kar yağışının bile Kırım'daki barajları rahatlatmadığını ifade etti.

Yedi yıldır Rus işgali altında bulunan Kırım'ın işgalci yönetimi, yarımadada ocak ayında etkili olan kar yağışının barajları doldurmaya yetmediğini açıkladı. Kırım Suyu şirketinin Kremlin kontrolündeki sözde genel müdürü Vladimir Bajenov, yarımadada su temini ile ilgili bugün yapılan toplantı sırasında, "Ne yazık ki beklediğimiz olmadı, dağlarda karların erimesinden kaynaklanan su girdisi meydana gelmedi. Kırım dağlarından beslenen barajlarda su girdisi o kadar az ki, göz ardı edilebilirler." dedi.

İŞGALCİLER: YERALTI KAYNAKLARINA ODAKLANIYORUZ

Kırım'ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov ise Kırım'ın şehirlerine ve bölgelerine su temininin en kötü senaryodan hareketle devam ettiğini belirterek, "En kötü duruma odaklanacağız, şimdilik iyimser senaryo yok, kimse ne olacağını bilmiyor. Yeraltı kaynaklarına odaklanıyoruz" dedi.

Kırım'da 16 Ocak'ta Kırım'a şiddetli soğuklar, ardından yoğun kar yağışı geldi. Dağlarda kar kalınlığı bazı yerlerde 25 santimetreye ulaştı.

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki su sorunu çözme girişimlerinin, yarımadanın ekolojisini olumsuz etkileyeceğini ifade etmiş; işgalcilerin Kırım’da yeni su kuyuları açarak, yarımadayı mahvedeceğini vurgulamıştı.

İşgalci yönetimin, su sorunu çözme yöntemlerini değerlendiren Kırımoğlu, “Şu anda yeraltı suyu çıkarmak için yeni kuyu açılmasına ağırlık veriyorlar. İlk olarak yeraltı suyu rezervleri sınırsız değil ve tüm Kırım’a suyla sağlamaya yetmeyecektir. İkinci olarak, Kırım’ın ekolojisi için büyük tehdit oluşturuluyor. Tatlı su çıkarıldıktan sonra oluşan boşluklara deniz suyu dolduruluyor ve tüketimi uygun olmayan çeşitli kanalizasyon suları dolduruluyor. Bu da toprağın tuzlanmasına yol açıyor.” ifadelerini kullandı.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!

Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.

1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.

Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.