SON DAKİKA
Hava Durumu

UNESCO, işgal altında bulunan Kırım'daki durumu izlemeye devam edecek

UNESCO, işgal altında bulunan Kırım'daki durumu izlemeye devam edecek

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2021 13:51
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2021 13:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
UNESCO, işgal altında bulunan Kırım'daki durumu izlemeye devam edecek

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İcra Kurulu, Rus işgali altında bulunan Kırım’daki durumu izlemeye devam etme kararı aldı. Bu kararı memnuniyetle karşılayan Ukrayna tarafı, “Kırım konusu UNESCO'nun gündeminde kalmaya devam ediyor” ifadeleri kullandı.

Ukrayna UNESCO Daimi Temsilciliğinden yapılan açıklamada, UNESCO İcra Kurulunun, "Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki (Ukrayna) durumun izlenmesi" başlıklı kararı kabul ettiği bildirildi. Açıklamada, “Bu kararın kabul edilmesi, Ukrayna ve devletimizin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekleyen, bu örgütün değerlerine ve uluslararası hukuk ilkelerine saygı duyan UNESCO'daki ortaklarımız için bir zafer oldu. Kırım konusu UNESCO’nun gündeminde kalmaya devam edecek. Bu da işgal altında bulunan Kırım'daki insan hakları ihlallerinin, kültürel ve doğal mirasın yok edilmesinin uluslararası toplumun gözünden kaçmayacağına, uluslararası yasal mekanizmalar ve uluslararası izleme yoluyla ele alınacağına dair güven veriyor.” ifadeleri kullanıldı.

KARAR UNESCO GENEL DİREKTÖRÜNÜN RAPORUNA DAYANARAK KABUL EDİLDİ

İlgili karar UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay tarafından sunulan rapora dayanarak kabul edildi. Rapor, Ukrayna, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Medya Özgürlüğü Temsilcisi ve diğer kurumlar işbirliğinde hazırlandı. Belgede, işgal altında bulunan Kırım’daki insan hakları ihlallerine, kültürel ve doğal mirasın tahribine, görüşlerini ifade ettikleri için insanlara karşı uygulanan baskılara, anadilde eğitime erişimin engellenmesine ve diğer UNESCO değerlerinin ihlallerine dikkat çekiyor.

RAPOR BİR AY ÖNCE YAYIMLANDI

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’ın, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’daki durum ile ilgili hazırladığı yeni raporu eylül ayında yayımlandı. Raporda, Kırım Tatar mimarisinin dünyadaki tek örneği olan Hansaray’da yapılan sözde restorasyon çalışmalarının anıtın tarihi ve kültürel değerini tehlikeye attığı ifade edildi. Ayrıca Rusya’nın, Kırım'da Ukrayna'ya ait 4 binden fazla anıta el koyduğu belirtildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.